Прем’єр-міністр Володимир Гройсман розпочинав зібрання, із задоволенням констатуючи представлення у Верховній Раді проекту закону «Про Державний бюджет України на 2017 рік». На його думку, головне — що процедура відбулася за регламентом, а процес обговорення головного для країни документа на наступний рік розпочався. Глава уряду доручив міністрам брати учать у всіх засіданнях профільних комітетів Верховної Ради. Особливо це стосується міністра фінансів та його заступників. «Нам потрібен конструктивний діалог. Ми зможемо досягти консолідації, щоб у визначені Конституцією терміни ухвалити Держбюджет на наступний рік, — наголосив Володимир Гройсман. 

— Декому, напевно, хочеться перетворити ефективний процес створення бюджету на шоу покемонів. Хто хоче влаштовувати шоу, може це робити самостійно. Ми на них дивитимемося, як на розвагу».

Це підприємство давно заслуговує на кращу долю. Фото УНІАН

100 мільйонів євро з ЄС

Під час засідання урядовці встигли розглянути чимало питань. Спершу йшлося про майбутнє реформи децентралізації. Володимир Гройсман нагадав присутнім, що її активна фаза розпочалася у 2014 році. «Якби потрібні реформи ми розпочали з перших днів незалежності України, то нині мали б інший рівень економіки та міці як європейської держави. В межах децентралізації розпочато проект «100 мільйонів євро з ЄС». Ми зберігаємо повноцінну систему фінансової децентралізації. Це хороший сигнал для об’єднаних територіальних громад», — сказав Прем’єр.

До речі, цього дня міністри підтримали рішення про спрямування коштів на фінансування виборів у таких громадах та дали можливість бажаючим регіонам у стислі терміни досягти своєї мети. Про концепцію реформування місцевого самоврядування розповідав віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Учасники засідання мали змогу ознайомитися з головними показниками звіту щодо фінансового становища об’єднаних територіальних громад.

Віце-прем’єр нагадав про приєднання України до Європейської хартії самоврядування ще в 1993 році, про старт у 2014-му реформи місцевого самоврядування, зокрема про ухвалення потрібних законів для добровільного об’єднання громад. У 2015 році таких було 159, а в 2016-му Мінрегіон очікує появи ще 245 об’єднаних територіальних громад. Усі вони подали заявки до Центральної виборчої комісії на проведення виборів (4 грудня). У 2017 році нові об’єднання зможуть формувати бюджетні взаємовідносини з Кабінетом Міністрів на офіційному рівні.

Геннадій Зубко особливо наголосив на тому, що 10 мільйонів 460 тисяч гривень як субвенцій регіонам замало. Саме тому він запропонував урядовцям врахувати можливість заснування у країні нових об’єднаних територіальних громад та погодитися надати на їхні потреби з резервного фонду 30 мільйонів гривень.

Коли йшлося про успіхи на місцях, Геннадій Зубко виокремив Дніпропетровщину, в якій нині є 16 ОТГ. Вони отримують пряму субвенцію від держави та облбюджету. 662 мільйони гривень вже вдалося спрямувати на відновлення інфраструктури регіону. Зокрема, в Дніпропетровській області повністю за кошти об’єднаної територіальної громади (33 мільйони гривень) зведено сучасний дитячий садок на 220 місць.

«Це тільки початок. Потрібно амбітно працювати, щоб досягти результату. В кожній області ми створюємо регіональні офіси, які допомагатимуть громадам розв’язувати проблеми, що виникають у кожній зі сфер розвитку. В кожному міністерстві мають бути посадовці, які ці питання контролюватимуть. Наприклад, завданням МОЗ є госпітальні округи, а Міносвіти — шкільний простір в об’єднаних територіальних громадах», — означив позицію віце-прем’єр.

Усі ці перехідні процеси називають секторальною децентралізацією. Програму відповідних змін розплановано на п’ять років. На повну потужність у регіонах також мають запрацювати центри надання адміністративних і соціальних послуг. Таких по Україні слід відкрити 600 одиниць.

«Наступний рік буде вирішальним, — резюмував Геннадій Зубко. — Згідно з аналітичними даними, за дев’ять місяців доходи об’єднаних територіальних громад зросли до семи разів, зріс і показник ВВП на душу населення. Децентралізація справді руйнує стару систему».

Крапку у цій темі поставив Прем’єр-міністр словами-нагадуваннями, що міністерства мають лише формувати політику на місцях, а не надавати послуги. Віце-прем’єра він попросив поквартально звітувати про досягнуті результати.

План підвищення ефективності

Окрім цього, Кабмін ухвалив рішення щодо переведення у своє управління від Міністерства економічного розвитку і торгівлі НАК «Нафтогаз України». У такий спосіб в уряді планують прискорити процес роз’єднання транзиту, зберігання і видобутку природного газу. «Нещодавній конфлікт навколо перепідпорядкування Мінекономрозвитку від правління НАК кадрових і фінансових питань ПАТ «Укртрансгаз» додатково сфокусував необхідність реформування «Нафтогазу України» щодо поділу компанії та публічності в управлінні підприємствами НАК. Тому рівень управління Кабінетом Міністрів тільки пришвидшить цей процес», — сказав Володимир Гройсман.

Він також поінформував присутніх, що в уряді за участі представників Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку створено спільну робочу групу. Вона напрацює план підвищення ефективності управління «Нафтогазом України» та сформує план подальшого розвитку цього державного підприємства. Також ухвалено рішення про безперебійне постачання до 300 мільйонів кубометрів газу на Одеський припортовий завод без урахування наявної заборгованості для пуску підприємства перед його приватизацією.

Згідно з наступним рішенням уряду 1 жовтня має відновити роботу Одеський припортовий завод. Взагалі, Прем’єр вимагає, щоб процеси приватизації державних підприємств були публічними, відкритими та відбувалися на вигідніших умовах для держави і народу. Таких країні близько трьох тисяч.

Окрім цього, Кабінет Міністрів ухвалив рішення про випуск євробондів на мільярд доларів під гарантії уряду США, щоб якомога швидше залучити кошти і отримати їх вже до кінця вересня. А також — про старт процедури закупівлі Україною юридичних послуг для їх використання у межах справ до Світової організації торгівлі проти торговельних обмежень Росії.