БУРЕВІЙ

Усього 18 хвилин вирувала стихія, яка пошматувала місто на березі моря

За повідомленнями ГУ ДСНС України в Одеській області, 31 травня о 22:30 регіоном з епіцентром в Одесі пройшов шквальний вітер, грозовий дощ із градом. Швидкість вітру сягала 31м/с. Повалило близько 2 тисяч дерев, паралізувало роботу міського електротранспорту та завдало чималих збитків, їх обсяг не обраховано і нині. Деревами, що подекуди були викорчувані з корінням, пошкодило більш як десяток автівок, три газопроводи низького тиску, повітряні лінії електропередач. Від електропостачання було відключено 261 населений пункт. Такого розгулу стихії, кажуть фахівці, Одеса не знала 35 років.

Найтрагічнішим наслідком буревію стала смерть людини. 48-річний чоловік загинув від ураження електричним струмом у дворі будинку на Педагогічній, 18. Одеський міський голова розпорядився надати матері загиблого 100 тисяч гривень муніципальної допомоги. Травм зазнали ще п’ятеро одеситів. Вони постраждали переважно від падіння гілок та інших предметів.

Великої шкоди стихія завдала узбережжю: попадали дерева на Трасі здоров’я, майже повністю було знищено обладнання на пляжах для інвалідів, були сильно пошкоджені рятувальні вишки. 

Одеса перетворилася на місто жахів: вітер повиривав з корінням навіть міцні дерева. Фото з сайту misto.odessa.ua

Складно,  але без колапсу

Міське управління СЕС в Одеській області заборонило купатися та використовувати воду на пляжах міста через наслідки стихії. Нині триває лабораторний контроль заборів води, і в разі позитивних висновків заборону буде скасовано.

Через стихію в місті скасували всі святкові заходи, присвячені Дню захисту дітей, а також перенесли на 4 червня відкриття ІІ Міжнародного фестивалю мистецтв.

Чималих збитків завдала стихія ДЦ «Молода гвардія». Тут було повалено понад півтори сотні дерев. Деякі з них впали на дахи корпусів. Утім, як запевнив генеральний директор закладу Едуард Лебединський, «корпуси і кімнати, де повинні перебувати діти, абсолютно безпечні».

Перше екстрене засідання щодо ліквідації наслідків стихії відбулося в Одеській облдержадміністрації негайно після буревію. Уже наступного ранку містом курсували вантажівки, що вивозили стихійні дрова. Рух трамваїв і тролейбусів на паралізованих маршрутах дублювали бусики, чий маршрут подекуди було змінено.

До ліквідації наслідків стихійного лиха, крім бійців ДЧНС та комунальників, залучили ще й 400 правоохоронців та понад сотню військових Одеського гарнізону. Мерія негайно закупила 18 бензопил для своїх комунальників, аби ті швидше розпилювали повалені дерева.

Непокоїлися, хто як міг

Міський голова особисто взяв участь у цих роботах, розпилявши кілька дерев на Французькому бульварі. Утім, батькові міста закидають те, що під час розгулу стихії він розважався у нічному клубі для VIP-персон та ігнорував повідомлення про надзвичайну ситуацію. Доповідну про це на ім’я Президента написав голова Одеської ОДА Едуард Матвійчук. На те, що «не всі комунальні служби міста Одеса приступили до робіт по ліквідації наслідків негоди одразу після стихійного лиха» нарікав і начальник ГУ держслужби з надзвичайних ситуацій України в Одеські області Володимир Боделан.

У місцевій пресі тим часом з’явилися повідомлення про випадки здирництва з боку електриків, які бралися прискорити повернення струму до осель за додаткові 50 гривень із квартири. Відсутність електропостачання навіть призвела до того, що на кількох вулицях одесити почали перекривати рух, аби звернути увагу на свої проблеми.

Тим часом пошкоджені буревієм дерева продовжують падати, а синоптики прогнозують чергові погодні випробування для міста — із грозою та шквалом до 20 м/с. Тож рекомендації обминати старі дерева і паркувати автівки у безпечних місцях залишаються актуальними й нині.

Мерія оголосила збирання коштів у фонд ліквідації наслідків стихії. Ліквідація наслідків буревію перебуває на контролі Президента України Віктора Януковича. Одесі може бути надана допомога з Резервного фонду Кабінету Міністрів, якщо у цьому виникне потреба. Про це заявив віце-прем’єр Олександр Вілкул.

ПРЯМА МОВА

«Урядовий кур’єр» поцікавився, наскільки регулярними можуть бути такі природні катаклізми, у начальника Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, кандидата географічних наук Віктора Ситова:

— Я б не хотів усе списувати на глобальні кліматичні зміни, але фактом є те, що за останні десятиріччя екстремальні погодні зміни стали проявлятися частіше. Вирубування лісів навряд чи відіграє в цьому помітну роль. Причина — у більш масштабних процесах, які відбуваються у тропосфері. Зароджуються атмосферні фронти та циклони ще над океанами, а потім уже переносяться на суходіл.

Останній буревій на Одещині спричинений проходженням холодного фронту, який супроводжувався великими перепадами тиску, а це викликало перенесення повітряних мас і посилення вітру до стихійних показників — перевищення показника 25 м/с. Розмови про можливе торнадо пояснюються хіба тим, що у страху очі великі. Просто відбувалися природні завихрення повітряного потоку з огляду на аерографію місцевості — поміж будинками тощо.

Загалом же смерчі у нас іноді трапляються, але це — локальні явища. Зазвичай він проходить дуже вузькою смугою 10—100 метрів завширшки, руйнувань завдає тільки нижня частина, підошва смерчу. В цьому разі постраждало все узбережжя внаслідок проходження атмосферного фронту.

А ЯК У НИХ

Центральна Європа:  річки вийшли з берегів

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Водні артерії Старого Світу неабияк  налякали європейців. Сильні  дощі, що не припиняються вже кілька днів, призвели до повеней і змушують евакуювати людей та готуватися до нових опадів.

Зокрема у  Чехії оголосили надзвичайний стан потому, як річки вийшли з берегів. У Празі зачинили вісім станцій метрополітену, ускладнений рух на дорогах та залізниці. Ситуація у чеській столиці напружена: щоб зупинити воду, пожежники виставляють металеві загорожі, добровольці наповнюють мішки піском. Про координацію рятувальних робіт ішлося і на  надзвичайному урядовому засіданні, а місцеве  громадське телебачення змінило сітку мовлення, аби у прямому ефірі інформувати з місця подій.

Водночас чеська влада сподівається, що рівень води у Влтаві не сягне рекордного 2002 року, коли повінь завдала великих руйнувань місту. Висока вода загрожує і шести районам південно-західної Польщі: критичний рівень перевищено на  23 водоймах Дольношленського воєводства, що межує з Чехією.

 

 

 

У воді опинилося також місто Пассау в Баварії. Баварські синоптики прогнозують, що зливи триватимуть і це призведе до ще більшого розливу Дунаю та річки Інн. Окрім Баварії, внаслідок стихії постраждали також Саксонія, Тюрингія та Баден-Вюртемберг. Німецькі медіа повідомляють, що у регіонах  поряд з рятувальниками вже працюють військові.