СОРОЧИНСЬКИЙ ЯРМАРОК 

Найбільш розкручене торговище в Україні стане постійно діючим?
 

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»,
фото автора

«Дорога верст за десять до містечка Сорочинці кипіла народом, який поспішав з усіх навколишніх і далеких хуторів на ярмарок…» — так колись змальовував початок торгового дійства у провінційних Великих Сорочинцях Микола Гоголь. Як же він здивувався б, якби побачив його сучасні масштаби. Щороку тут буває понад мільйон відвідувачів! І цього року їх очікується не менше.

Національний Сорочинський продовжує дивувати. Своїм оформленням, цінами, різноманіттям краму. Його нині стільки, що очі розбігаються. Достойно представлена на ярмарку промисловість краю, харчова й переробна галузі. А особливо сільськогосподарський комплекс, для презентації якого вперше виділили 1,5 гектара площі. В центрі найбільшої на ярмарку експозиції «Полтавщина аграрна» побудовано імпровізовану сцену, на якій всі ці дні демонструють свої набутки і досягнення представники 25 районів. Це пов’язано з тим, що Полтавщина незабаром святкуватиме 75-річчя утворення області.

82-річний володимир Іванович Дяденко — частий гість у Великих Сорочинцях

— Наступного року, — обіцяє начальник управління з питань розвитку споживчого ринку, сфери побутових послуг та підприємництва облдержадміністрації Михайло Бугрій, — розширимо площу експозиції вдвічі, щоб презентувати тут і продукцію фермерських господарств, яких на Полтавщині 1700.

Ой гарна я, гарна!

Завжди людно біля прикрашеного колоссям п’ятиярусного, складеного із окремих паляниць диво-коровая, що встановлений на спеціальній підставці. Його спекла із борошна нового врожаю спеціально для Сорочинського ярмарку бригада пекарів ПП «Хорольська мехпекарня» під керівництвом начальника лабораторії Віти Берднікової та інженера-технолога Лариси Бєляєвої. Вага виробу — 180 кілограмів, діаметр — 1,2 метра, висота — понад метр. На його приготування, повідомила «УК» директор підприємства Людмила Кирилиця, пішло 150 кілограмів борошна, 200 яєць, понад 10 кілограмів цукру. А коли ярмарок закінчиться, коровай роздадуть усім охочим, розломивши на шматочки. Хто куштував подібний кондитерський витвір хорольців торік, кажуть: сма-ко-та!

Карбування монет потребує, крім хисту, ще й сили

До вподоби ярмаркувальникам і натуральна продукція агрофірми «Маяк» із Котелевського району. Цього року її асортимент розширено: «Якщо торік ми представляли тільки м’ясні вироби, ковбаси, то нині привезли яйця, олію і крупи», — розповідає голова райдержадміністрації Герой України Тетяна Корост. 

А ми з кумом уже зрання наярмакувалися...

Із задоволенням купують люди гадяцькі та пирятинські сири, грузинські й вірменські вина, азербайджанські та узбецькі солодощі, цейлонські чаї. Майже вдвічі більше порівняно з минулим роком на ярмарку закладів громадського харчування — було 17, стало 37.

Відвідувачі милуються потужними лискучими КрАЗами, новенькими кременчуцькими комунальними машинами, технікою польських, чеських, російських, прибалтійських заводів.

У Сорочинцях навіть бабуся-Ягуся приваблива та чарівна

Можна вирушити ярмарком у пошуках розваг і нових вражень. Кататися на віслюках і конях, витрачати гривні на численних атракціонах, у тирах, роздивлятися й прицінюватися до вишиванок і виробів з дерева та металу, лози й кераміки, фотографуватися біля знаменитої «калюжі» та з волами. Навчатися у майстрів готувати страви, заварювати чаї, ліпити глечики й куманці. Дивитися й слухати  концерти професійних та аматорських колективів і окремих виконавців, народних хорів не тільки з України, а й із країн близького та далекого зарубіжжя. Чув, як зі сцени на садибі Хіврі звучали назви колективів з Мурманська, Карелії, Далекого Сходу. А під час офіційного відкриття ярмарку тут навіть звучали індонезійська й малайзійська, німецька, китайська, словенська, білоруська, молдовська, японська мови. Це свідчить, що статус ярмарку вже давно переріс всеукраїнський.

…Шумить, вирує Національний Сорочинський. Грає свіжими яскравими барвами, сміється, радіє, охкає, ойкає, висвистує, танцює гопака, вигупує в бубни й освічується в коханні. Добре попрацювали полтавці, від душі тепер і відпочивають. І хоч ярмарок зазвичай триває тиждень, усі погоджуються, що цього мало. Може, й справді його слід зробити постійно діючим?