Черкаський державний бізнес-коледж має славну 50-річну історію. За цей час тут підготовлено понад 21 000 фахівців. Новітня історія закладу й кардинальні зміни в його становленні нерозривно пов’язані з ім’ям директора професора Олега Кукліна, який віддав коледжу понад три десятки років наполегливої праці. Наша розмова з ним — про сьогоднішній і завтрашній день коледжу.

— Олеже Володимировичу, останніми роками очолюваний вами заклад дуже змінився, став сучасним, динамічним. Ви досягли всього, що планували, чи задуми сягають набагато далі?Директор Черкаського державного бізнес-коледжу Олег КУКЛІН

— Освітній процес постійно розвивається, а з ним іде вперед і наш коледж. Намагаємося готувати не тільки кваліфікованих фахівців, а й готових до життя та його викликів людей, які вміють творчо мислити й ефективно працювати. Маючи за плечима 50-річну історію, коледж став одним із найбільших і відомих навчальних закладів у центральній Україні. Цього вдається досягти завдяки постійному прагненню всього колективу до вдосконалення. У нас вчаться всі — і студенти, і викладачі. Реорганізації й полягали зокрема в тому, щоб зміцнити кадровий потенціал, знайти та виховати людей захоплених, яким до душі робота зі студентами, які самі є професіоналами у прямому розумінні цього слова.

Нині в коледжі навчаємо 1226 студентів за 8 спеціальностями на відділеннях економіки, підприємництва та маркетингу, обліку і фінансів, інформаційних технологій, дизайну. До їхніх послуг — три навчальнi корпуси, гуртожиток, стадiон та два спортивних мiстечка. Завдяки тісній співпраці з представниками бізнес-спільноти області наші випускники — це готові фахівці з певним досвідом, яким не потрібно звикати до реалій життя. Кожен із них може продовжити навчання за програмами Київського національного університету технологій та дизайну на третьому або п’ятому курсах. Навчання проводять на базі нашого бізнес-коледжу в межах новоствореного освітньо-наукового кластера.

Водночас у нас є ще чимало задумів, пов’язаних із розвитком коледжу. Я немало поїздив по світу і переконався, що там, де вкладають в освіту та науку, мають відповідну віддачу. Тому все зароблене працює на розвиток закладу. Наші випускники тому й конкурентоспроможні, що ще на студентській лаві освоюють усі тонкощі підприємництва. Цьому сприяють як співпраця з численними закордонними навчальними закладами, так і тісні зв’язки з обласним відділенням Союзу промисловців і підприємців, об’єднанням організацій роботодавців, Черкаською торгово-промисловою палатою, що дає змогу студентам спочатку мати практику на підприємствах та фірмах, а потім — і місце роботи. Чимало наших випускників є власниками приватного бізнесу, державними службовцями, керівниками і топ-менеджерами підприємств та організацій.

— Очевидно, в цьому вони великою мірою мають завдячувати й викладачам?

— Безперечно. У нас працюють справжні професіонали. Це 106 штатних викладачів, із них 62% — кандидати (доктори) наук або спеціалісти вищої категорії, 22 — пройшли стажування в розвинених країнах світу та отримали міжнародні сертифікати. Дев’ять викладачів працюють над докторськими та кандидатськими дисертаціями в галузі економічних, історичних, педагогічних, фізико-математичних наук та мистецтвознавства. Відзнаками Міністерства освіти і науки та інших державних органів влади нагороджено 57 працівників. Наші викладачі підготували 208 авторських навчальних видань для студентів.

Середній вік викладачів — 42 роки, а викладачів з науковими ступенями — 39. Це один із найкращих показників серед закладів вищої освіти країни.

Ми постійно працюємо над удосконаленням авторських освiтнiх програм, якi забезпечили б високоякiсну професійно-практичну пiдготовку студентів, удосконаленням навчально-матеріальної бази з використанням сучасних інформаційних, телекомунікаційних технологiй, активізацією пізнавальної діяльності студентів в умовах інтегрованого освітнього простору, оптимальним поєднанням досвiду закордонних методик пiдготовки фахівців з вiтчизняними.

Посвячення у студенти — це завжди хвилююче. Фото з архіву коледжу

— Хотілося б хоч побіжно ознайомитися з роботою відділень коледжу, адже в кожному з них є своя особливість.

— Так, кожне з відділень нашого закладу можна розглядати як відгук на потреби суспільства. Приміром, історія відділення підприємництва та маркетингу бере початок з 1995 року, ми були першими з навчальних закладів країни, яких включили до участі у Програмі «Трансформ» уряду ФРН. Готуючи бакалаврів, глибоко обізнаних із сучасною економікою, ми даємо ∂рунтовну підготовку з фундаментальних, гуманітарних, соціально-економічних та професійно орієнтованих дисциплін. Підготовка фахівців передбачає вивчення двох іноземних мов, високу комп’ютерну грамотність, вивчення фахових програмних продуктів. Студенти займаються науковою роботою, беруть участь у науково-практичних конференціях, конкурсах наукових робіт, олімпіадах, фестивалях, публікують свої наукові праці.

Професійно-практична підготовка фахівців проходить в умовах навчально-тренувальної фірми, на підприємствах Черкас та області. Для набуття практичних навичок за фахом у відділенні працює студентський науково-практичний маркетинговий клуб «Мур Cating Clab». Наближенню до практичної діяльності вихованців сприяє й те, що більшість викладачів поєднує викладання та практичну роботу в підприємницьких структурах.

Наші студенти беруть активну участь у моделюванні майбутнього Центру розвитку підприємництва та соціальних ініціатив, який буде створено в області. Це цікаво насамперед з погляду налагодження плідної комунікації між досвідченими підприємцями та початківцями.

— Ваш коледж відомий ще й підготовкою професійних дизайнерів. Як ви це узгоджуєте з основним економічним профілем?

— Підготовку фахівців за спеціальністю «Дизайн» відкрито в 1996 році. Наш коледж — перший вищий навчальний заклад області, який зорієнтувався на підготовку фахівців такого профілю. А поєднання економічних дисциплін і художнього конструювання предметів побуту, інтер’єрів, промислових виробів навіть дуже органічне, адже економіка є скрізь, зокрема й в естетиці.

За роки існування спеціальності «Дизайн» у нашому бізнес-коледжі склалися власні традиції, створено нові методики, що дало змогу за дефіциту фахівців у галузі комунікативного дизайну додати нову спеціалізацію — веб-дизайн. Її допомогли освоїти провідні фахівці кафедри комп’ютерного дизайну Харківської державної академії дизайну і мистецтв, провівши в коледжі серію майстер-класів, оскільки коледж є членом науково-методичного комплексу «Дизарт», створеного при академії.

Метою спеціалізацій «веб-дизайн» і «графічний дизайн» є візуалізація інформації, призначеної для масового поширення за допомогою поліграфії, телебачення, інтернет-мережі.

Серед останніх досягнень відділення — перше місце в конкурсі дипломних проектів серед вищих навчальних закладів І-ІV рівня акредитації у номінації «Графічний дизайн», що відбувся в межах ХІІІ Міжнародного форуму «Дизайн-освіта» в Харківській державній академії дизайну і мистецтв. Ми також посіли друге місце на Українському студентському фестивалі реклами в номінації фірмовий стиль, який було організовано в Київському національному торговельно-економічному університеті. Недавно наші студенти вибороли перемогу в регіональному етапі Всеукраїнської конкурсної програми «Кращий студент України».

Зрозуміло, така плідна робота була б неможливою без професійних викладачів. Нам вдалося зібрати в коледжі весь цвіт естетичної думки регіону. Серед них — завідувачка відділення Валентина Музиченко, кандидат мистецтвознавства Ольга Гладун, члени Національної спілки художників України Неоніла Недосєко та Максим Гладько.

— Недавно ви були на навчанні в США. У чому вбачаєте відмінність систем освіти в Україні й за океаном?

— Я навчався в університеті штату Флорида за конкурсною грантовою програмою Державного департаменту США «Управління освітою та лідерство». Наша група складалася з 12 керівників ВНЗ з усіх регіонів України. Перша відмінність. У штаті Флорида проживають нині близько 20 мільйонів осіб, населення щороку збільшується на 400 тисяч. На території штату розташовано 13 суспільних і 38 приватних університетів, а також 28 муніципальних коледжів, які й становлять систему вищої освіти. Контингент студентів в університетах може сягати 60 тисяч, а в коледжах — 165 тисяч. В Україні — 659 вищих навчальних закладів. Наприклад, у всіх університетах Черкащини навчаються не більш як 20 тисяч осіб.

По-друге, вища освіта — і в університетах, і в коледжах — тільки платна. За навчальний рік у згаданому університеті Флориди доведеться заплатити до $40 000, а в коледжах — до $6000. Для абітурієнтів з інших штатів ціна приблизно у 2,5 раза вища.

Водночас існує велика кількість програм і грантів, які дають змогу значно зменшити або повністю компенсувати студенту витрати на освіту. Наприклад, програму «Needs vs Merit» передбачено для тих, хто має високі шкільні оцінки і фінансово неспроможних батьків. Є програми для абітурієнтів-спортсменів, абітурієнтів-колишніх військовослужбовців, велика кількість програм від релігійних організацій або філантропів.

Третя відмінність: штат створив майже ідеальні сходи освіти. Всі університети працюють за бакалаврськими програмами «2+2». Випускник коледжу, який отримав ступінь асоціата АА, може вступити на 3-й курс будь-якого університету штату: якість підготовки і програми однакові. В Америці давно всі зрозуміли, що головне — не диплом, а професійні навички випускника. Середній вік студента — 27 років. Люди навчаються, працюють, знову навчаються, знову працюють — і цей процес, залежно від обраного фаху, може тривати більшу частину життя.

Четверта і найголовніша відмінність: якісна і доступна вища освіта — найважливіша умова економічного розвитку країни та одна із національних ідей США. Ось чому вони розширюють доступ до вищої освіти через систему муніципальних коледжів. І ось чому більшість американців вірять у свою країну.

Цілком очевидно: нам потрібні зміни в нашій системі вищої освіти. І першим кроком нашого коледжу до цього є те, що спільно з американськими колегами ми нині розпочинаємо підготовку до відкриття в Черкасах Інтернаціонального центру Broward College, Florida — лідера міжнародної освіти у США.

Роман КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК» 

Олег КУКЛІН. Народився 1961 року в місті Шяуляй (Литва). За першим фахом — інженер-механік. Після закінчення Ризького політехнічного інституту працював майстром цеху на Черкаському ВО «Азот», майстром виробничого навчання, директором ПТУ № 10. Провів три реорганізації навчального закладу і з 2000 року — директор Черкаського державного бізнес-коледжу. Доктор економічних наук, кандидат педагогічних наук, професор. Автор і співавтор понад 140 наукових, навчально-методичних праць та публікацій.