У нинішніх непростих політичних і соціально-економічних умовах громадськість і бізнес очікують на відповідні зміни та перетворення, які, без сумніву, повинні активізувати загальну фінансову ситуацію в країні, надати їй позитивного імпульсу й динаміки. 

Хоч Сумську область відверто не «штормить», бізнесово-підприємницька спільнота краю прагне з’ясувати, як у подальшому їй доведеться працювати і з яких джерел наповнюватиметься бюджет.

На ці та інші запитання кореспондента «УК» відповідає начальник ГУ Міндоходів у Сумській області Олександр СЕМЧЕНКО.

Начальник Головного управління Міндоходів у Сумській області Олександр СЕМЧЕНКО

— Олександре Анатолійовичу, як працюється сумським міндоходівцям в умовах сьогодення і чи вдається виконувати покладені на відомство обов’язки?

  Справді, колективу доводиться працювати у посиленому режимі, з подвійним навантаженням, адже економічні показники регіону не зростають. Але ми розуміємо важливість нашої роботи для майбутнього держави, яка повинна не просто вистояти, а ще й зміцніти.

 Тож не без гордості констатую: протягом всіх чотирьох місяців 2014 року на Сумщині спостерігається позитивна динаміка надходжень податків і зборів. Квітень ми «закрили» з позитивним результатом +6,8 мільйона гривень  порівняно з торішніми показниками. За останній звітний місяць цього року платники перерахували до зведеного бюджету  545,4 мільйона гривень, що майже на 2 мільйони більше встановленого державного індикативного показника для Сумської області.

До місцевого бюджету надійшло 152,1 мільйона гривень. Головним джерелом наповнення місцевого бюджету залишається податок на доходи фізичних осіб — 110,3,  плата за землю — 23,9 та єдиний податок — 11,7 мільйона гривень.

Міндоходівці забезпечили

16,6 мільйона гривень податку на прибуток підприємств, 50,7 — на додану вартість, а також 320,7 мільйона платежів за користування надрами.

Також протягом цьогорічного квітня сплачено 306,9 мільйона гривень  єдиного соціального внеску.

— За рахунок чого досягнуто такого приросту? Часом не «завдяки»  додатковому тискові на підприємництво?

— У жодному разі. Як керівник відомства цього ніколи не допущу. Для розвитку бізнесу потрібні партнерські відносини і глибоке розуміння виробничої ситуації. На підприємствах повинні залишатися кошти, які йтимуть на їхній розвиток. 

Тож  акцент робимо не на податковий   тиск, а на інше — «засипаючи» податкові не тільки «ями», а й рови і траншеї, розкриваємо всі шахрайські схеми і тіньові «конверти». Саме там корені ухилення від сплати податків і банальне розкрадання та «дерибан» бюджетних коштів.

Істотний резерв — легалізація заробітної плати. Так, завдяки спільним зусиллям органів Міндоходів та місцевої влади 159 підприємств та 215 фізичних осіб — підприємців підвищили заробітну плату своїм працівникам. Завдяки цьому до бюджету додатково надійшло майже 150 тисяч гривень.

З початку року 64 підприємства-боржники погасили заборгованість із заробітної плати на загальну суму понад 7 мільйонів гривень. Виявили також 6 «конвертів», додатково нарахували майже мільйон гривень податку на доходи фізичних осіб.

А як сприяєте роботі чесних підприємств?

   Як приклад — ситуація з відшкодуванням ПДВ. Фахівці Міндоходів та підприємці спільно працювали над тим, щоб документально підтвердити наявність підстав для відшкодування ПДВ. Адже підприємства-експортери, які чесно ведуть бізнес, повинні отримувати його оперативно і повністю  відповідно до податкового законодавства.

Так, за один день підприємства Сумщини отримали 26,3 мільйона гривень  автоматично відшкодованого ПДВ. Ситуацію вдалося врегулювати за  особистого сприяння першого заступника міністра доходів і зборів України Ігоря Білоуса.

— Закінчилася кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом минулого року. Чи багатшими стали сумчани за останній рік?

— Торік надходження становили 13,5 мільйона гривень. Цього року  збільшення задекларованої суми ПДФО до бюджету зафіксовано на рівні 2,6 мільйона і становить 16,1 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб.

За попередніми даними, про отримані доходи відзвітували понад 9 тисяч громадян, зокрема майже 830 подали декларації, щоб скористатися правом на податкову знижку.

Доходи у вигляді спадщини та подарунків задекларували 2237 жителів області, від продажу рухомого і нерухомого майна — 767, здачі в найм нерухомого майна — 682,  314 громадян отримували інвестиційні прибутки.

Загальна сума задекларованих жителями Сумщини доходів становить майже півмільярда гривень.

Окрім добровільного подання декларацій про доходи, міндоходівці перевірили осіб, які не бажали приходити до податкових інспекцій. Результат — понад 2 мільйони гривень податку на доходи фізичних осіб.

Скільки мільйонерів на Сумщині?

  27, або на 13 більше, ніж торік.  Загальна сума вказаних у звітності доходів перевищила 137,6 мільйона гривень. П’ятеро товстосумів продавали, обмінювали або ж надавали майно в оренду, троє отримали спадщину, по двоє — інвестиційний прибуток та мільйонні дивіденди.

— Нині активно обговорюють питання зменшення кількості податків.

— Ця проблема давно назріла і навіть перезріла. Адже що менше податків, то  вища фінансова дисципліна. Не секрет, що основні махінації пов’язані з недоліками адміністрування ПДВ. Але забезпечити ефективний контроль складно, адже доводиться відволікатися на моніторинг  інших платежів, адміністрування яких обходиться дорожче, ніж вдається зібрати коштів.

Тому це цілком перспективний шлях. А якщо ще й додати скасування деяких дозвільних документів, то такі кроки дадуть загальну суспільну користь.

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Олександр СЕМЧЕНКО. Народився 9 березня 1978 року в Донецьку.  У 2000-му закінчив Донецький державний університет.

Працював на керівних посадах на виробничих підприємствах та в органах виконавчої влади. З 2013-го — начальник Головного управління Міндоходів у Сумській області.

Нагороджений нагрудним знаком Державної податкової служби України «За честь і службу».

Радник податкової і митної справи I рангу. Кандидат політичних наук.