ПРОЕКТ

Фахівці стверджують: ще двадцять років тому у Великоанадольському лісі було понад 160 голів плямистих оленів. Нині ж їхня кількість зменшилася майже втричі... Отож, аби відновити популяцію тварин, вирішено створити тут міні-заповідник для розведення тих же оленів, а також косуль та ланей.

Проект передбачає ще й зведення на згаданій території тренувальної бази для учасників Євро-2012 та нового музею лісу, а розведення рідкісних поки що тварин може стати своєрідною родзинкою. Для братів менших відведено 350 гектарів, де аборигенів міні-заповідника регулярно годуватимуть і охоронятимуть. А спостерігати за ними туристи зможуть із спеціальних оглядових веж. Будівництво в лісі годівниць, огорож, веж тощо розпочнеться навесні, а вже влітку заплановано завезти сюди перших поселенців із заповідника "Асканія-Нова" та з Волинської області.

За словами начальника управління лісового та мисливського господарства Донецької області Віктора Стороженка, тутешні мешканці спершу зустріли ініціативу щодо майбутнього заповідника в штики. Навчені гірким досвідом, люди вирішили, що ліс перетвориться на зону для полювання VІP-персон, куди потрапити всім іншим буде зась. І заспокоїлися тільки після того, як вдалося їх переконати: йдеться саме про створення умов для розведення звірів, а не про "тир" із живими мішенями для мисливців.