Цими вихідними Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк присвятив своє традиційне спілкування з громадянами останнім урядовим рішенням, які регулюють споживання природного газу й дають змогу населенню гнучко використовувати його норми залежно від сезону.

Так, змінено систему надання соціальної норми. Тепер надають не 200 кубічних метрів газу на місяць, а 1200 — на весь опалювальний сезон. Завдяки цьому громадяни зможуть заощаджувати газ у тепліші місяці, використовуючи його за найнижчою ціною у холодний період.

Кожна сім’я, яка використовує природний газ для опалення власної оселі, отримує соціальну норму 200 кубічних метрів газу на місяць за ціною, яка вдвічі нижча, ніж ринкова, — 3600 гривень, а не 7188.

Соціальна норма споживання газу покликана заощаджувати кошти громадян. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

«Ми проаналізували обсяги споживання природного газу в будинках, які в середньому опалюють 76 квадратних метрів. Це протягом опалювального сезону становить 1218 кубічних метрів», — зазначив глава уряду.

За результатами цього аналізу уряд ухвалив рішення змінити систему надання соціальної норми. «Раніше ви отримували 200 кубічних метрів газу на місяць. І якщо, наприклад, ви зекономили і спожили в жовтні не 200, а 100 кубічних метрів, то зекономлених 100 кубічних метрів газу у вас просто «згорало», і ви не мали змоги їх перенести на листопад чи інший місяць,—роз’яснив Прем’єр. — Кабінет Міністрів ухвалив таке рішення: ми надаємо не 200 кубічних метрів газу на місяць, а на кожну домівку — 1200 кубічних метрів на весь опалювальний сезон, тобто на шість місяців.

Завдяки цьому в теплі місяці, коли споживання газу менше, можна зекономити необхідний обсяг, і того місяця, коли температура буде нижчою, використати за найнижчою ціною заощаджений у попередньому місяці обсяг», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Нині у вітчизняних газових сховищах накопичено 17 мільярдів кубометрів газу, що навіть трохи перевищує торішні показники. На придбання такого обсягу газу Україна отримала кредити, за які придбала блакитне паливо за вдвічі нижчою ціною, ніж купувала раніше за сумнозвісним газовим контрактом. Раніше це коштувало майже 500 доларів, нині країна сплачує 250 доларів за кубометр.

Для успішного завершення опалювального сезону, за словами глави уряду, необхідно ще додатково закупити майже 5 мільярдів кубів. Кредити на це також отримано.

А нині в уряді працює робоча група, яка розробляє механізм прив’язки рахунків за опалення до температури повітря. «Це повинно стати відповідальністю теплокомуненерго: скорочувати обсяги споживання природного газу, зменшувати температуру теплоносія і відповідно зменшувати рахунок за опалення вашої квартири, а не опалювати атмосферу за ваші гроші», — окреслив ситуацію Прем’єр.

Хоч би яка була температура на вулиці — батареї червоні, відчиняємо вікна, і рахунки отримуємо за те, що опалюється атмосфера. Так, на думку Арсенія Яценюка, відбувається тому, що теплокомуненерго зацікавлені спалити якомога більше газу і виставити якомога вищий рахунок.

Тому уряд пропонує прив’язати рахунок, який отримують громадяни, до температури зовнішнього повітря. Над такою постановою й працює урядова робоча група.

Ситуацію з наданням субсидій Арсеній Яценюк пояснив так: «Щоб їх оформляти набагато швидше, Кабінет Міністрів ухвалив рішення, за яким субсидії, нараховані в неопалювальний період, автоматично перераховуються на опалювальний період, без подання додаткових заяв, декларацій і будь-яких довідок».

Глядачам було наведено приклади довідок про перерахунок субсидій. Приміром, родина із Сум, житло якої — 64 квадратних метри, отримала в неопалювальний сезон субсидію на 344 гривні. Після початку опалювального сезону сім’ї розрахували субсидію, і тепер вона становить 1805 гривень.

Родина з Козятина Вінницької області, опалювана площа якої 51,3 квадратних метра, в неопалювальний сезон отримувала субсидію від держави 115 гривень. Коли почався опалювальний сезон, держава перерахувала субсидію, і нині ця родина отримує 2252 гривні.

Загалом упродовж десяти років уряд планує зробити Україну повністю енергонезалежною державою: «Ми повинні позбутися газової залежності від Російської Федерації. І саме тому проводимо реформи в енергетичному секторі — як у тарифоутворенні, так і в запровадженні широкої програми субсидій, і розгорнули програму енергоефективності», — розповів Прем’єр.

Торік субсидії оформили 450 тисяч українських родин. Цього року кожен третій українець вже отримує від держави субсидії на покриття вартості житлово-комунальних послуг.

«Таких 3,8 мільйона українських родин. Ми очікуємо, ще майже мільйон сімей звернеться по субсидії», — зазначив Арсеній Яценюк. Крім того, уряд розгорнув програму енергоефективності з видання так званих теплих кредитів, частину з яких компенсують за рахунок коштів держбюджету: «Якщо ви берете кредит на котел, утеплення будинку або на нові вікна, то держава компенсує від 20 до 60% кредиту».

Загалом видано кредитів на понад 800 мільйонів гривень. 60 тисяч родин уже замінили котли, вікна, утеплили квартири і зробили все, щоб платити менше за рахунками й використовувати менше газу. 

Михайло ЮРЧЕНКО
 для «Урядового кур’єра»