ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ 

 Бізнес і влада разом «підрихтували» Податковий кодекс

Спротив, який чинили підприємці реформуванню спрощеної системи оподаткування, таки привів до консенсусу. Робоча група у складі представників усіх зацікавлених сторін напрацювала проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності»,  який істотно підправив спрощену систему,  облік та звітність суб’єктів малого підприємництва. Верховна Рада підтримала його,  Президент підкорегував і врешті підписав. Закон набуде чинності з 1 січня наступного року.

Зміни, які влаштовують всіх?

— До цього компромісу ми йшли досить довго й нині маємо виважений результат, — сказав на прес-конференції перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський. — Хотів би виділити три складові, на які передусім зважали при підготовці законопроекту: соціальну (помірне оподаткування доходів), економічну (наповнення бюджету) та політичну (взаєморозуміння  влади і бізнесу).

 З огляду на те, що малий бізнес є потужною складовою вітчизняної економіки, забезпечує її прискорений розвиток, зростання зайнятості та добробуту населення, а також відіграє важливу роль у створенні конкурентного середовища та гнучкості національної економіки, саме на основі компромісних рішень між суспільством і владою було розроблено низку заходів, які вносять суттєві зміни до основних положень спрощеної системи оподаткування.

Анатолій Мярковський перелічив ті новації, які узгодили між собою бізнес і влада. Згідно з ними підвищено граничний обсяг доходу, при якому можливе застосування спрощеної системи оподаткування (для фізичних осіб поріг піднято з 500 тис. грн до 3 млн, для юридичних осіб — з 1 до 5 млн грн). Уведено відсоткову ставку єдиного податку: 3% від доходу для фізосіб з обсягом доходу до 3 млн грн за умови сплати ПДВ і  5% від доходу — без сплати ПДВ.

Дуже важливим є скасування    обмежень    зараховувати до витрат платника податку на прибуток суми, витрачені на придбання товарів, робіт та послуг у фізичних осіб — платників єдиного податку. Їм також надано право реєструватись платниками ПДВ. А ще скасовано чинну  50%   надбавку,   що   застосовується   до фіксованих ставок єдиного  податку за кожного найманого працівника.

Окрім того, розроблено механізм спрощення адміністративних процедур, які не відповідають концепції спрощеної системи оподаткування. Згідно з ним   скасовується щорічне оформлення свідоцтва платника єдиного податку. Скасовуються й авансові внески для платників єдиного податку, які сплачують податок за відсотковими ставками. Податок сплачуватиметься   за   даними   декларації   ( за чинними нормами були  щомісячні авансові внески).

І це ще не всі новації. Встановлено   річний   звітний   період   для   фізичних   осіб   з незначним обсягом доходу (до 150 тис. грн).  Фізичним   особам,   які   не   використовують працю найманих осіб, надано   право не перераховувати єдиний податок на час відпустки протягом календарного місяця, а також хвороби, підтвердженої  лікарняним листком, якщо вона триває календарний місяць і більше. Фізособам — платникам єдиного податку (за винятком платників ПДВ) обов’язково треба вести книги обліку доходів, щоправда, без обліку витрат.

І батогом, і пряником

Заступник голови парламентського бюджетного комітету Петро Мельник зробив наголос на тому, що існуюча система оподаткування малого бізнесу, яка проіснувала без змін 12 років, стала активно використовуватись для мінімізації податкових зобов’язань,    внаслідок    чого    порушуються    як інтереси    найманих працівників, так і держави. Схем таких не бракувало: від неофіційного працевлаштування. до реєстрації високооплачуваних працівників як платників єдиного податку. Бюджет щороку втрачав мільярди гривень. Аби припинити таку практику, до законодавства внесли відповідні зміни: платники податку на прибуток подаватимуть перелік доходів та витрат у розрізі контрагентів — платників єдиного податку. Фізичні особи, які сплачують податок за фіксованими ставками, надаватимуть послуги виключно населенню та платникам єдиного податку.

Заступник голови Державної податкової адміністрації Сергій Лекарь зазначив, що з набуттям чинності норм Податкового кодексу загальна кількість підприємців протягом року залишалася стабільною, а платежі до бюджету навіть зросли. Однак податкова дивиться на малий бізнес не стільки як на наповнювача бюджету, як на механізм зайнятості населення. Тому й зменшила перевірки з 30 до 10 тис. Обмежуватиме їх і надалі.

Однак це не означає, що у змінах до Податкового кодексу не передбачено жорстких норм. Вони там є й на них доведеться зважати. Інакше застосовуватимуться штрафні санкції. Зокрема для тих, хто порушуватиме умови застосування спрощеної системи оподаткування, встановлюватимуться підвищені ставки єдиного податку, а  злісним порушникам можуть анулювати свідоцтво платника єдиного податку.

Представники бізнесу — від їхнього імені на прес-конференції виступили голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів Леонід Козаченко та співголова Координаційної ради з питань розвитку малого та середнього бізнесу Віталій Андрєєв — також позитивно оцінили зміни до Податкового кодексу. Щоправда, обидва вважають, що прибрати бар’єри на шляху розвитку підприємництва замало. Варто й надалі вдосконалювати дерегуляцію, прибирати корупційний тиск на бізнес, полегшити доступ до кредитів та налагодити зв’язок між владою і підприємцями на місцях. Адже саме там виникає багато проблем, без розв’язання яких не зрушити з місця.

До цих зауважень обіцяють дослухатися, пообіцяв заступник міністра фінансів. Уже вирішено, що спільна робоча група, яка напрацьовувала зміни до Податкового кодексу, не припиняє свого існування. Вона вже навіть збиралася після ухвалення закону й обговорила низку технічних проблем, які стосуються впровадження та розробки додаткових коментарів. Адже схвалений закон є не лише стимулом для розвитку підприємництва і створення структурних змін в економіці, а й результатом компромісу бізнесу та влади і першим кроком до врегулювання взаємовідносин між ними. 

PS Повний текст Закону   «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності», яким внесено істотні зміни до  спрощеної системи, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва, читайте  в наступному номері нашого видання.