Прощавай, літо! Запам’яталося воно нам небувалою спекою (така була 1921 року), зливами і пожежами. Але порадувало щедрим урожаєм хлібної ниви, садовини і городини. У засіки держави уже засипано близько 40 мільйонів тонн добірного збіжжя, а полиці на ринках і в супермаркетах вгинаються від багатющого вибору овочів і фруктів.

Нагадаю нашим читачам, що за народними прикметами і прогнозами синоптиків багато погожих днів слід очікувати ще у вересні, жовтні й листопаді. Отже, слід сподіватися, все, чим природа обдарувала нас цього літа, успішно зберемо і заготуємо на зиму.

А якими будуть погодні умови восени і наступної зими? Передбачити їх можна у такі дні вересневих релігійних свят: Тадея, Василини (3), Лупи- Брусничника (5), Усікновення (11), Семена-Стовпника (14), Друга Пречиста (21), Петра і Павла (осінніх, 23).

Благословіння на довге і щасливе життя в шлюбі. Фото Володимира ЗAЇКИ

На Тадея господар не журився, бо «у хаті хлібець завівся». А Василина про льони потурбується. Вчасно льон зібраний — волокно буде якісним, а насіння у снопах дозріє. Стерні, сіножаті й картоплиння цієї пори вкриває срібне покривало — павутиння. Це добра ознака того, що осінь буде теплою. Якщо павутиння буде мало — осінь видасться сухою, а зима холодною.

На Лупи-Брусничника хлібороби перевіряють, чи доспів на ланах ячмінь. Якщо колосок добре вилущується, а зерно (на зуб) сухе і тужаве — пора косити. Зазвичай до цього дня дозріває брусниця — цілюща ягода північного лісостепу і карпатських лісів. Якою буде наступна зима, вам підкажуть такі прикмети: якщо листя з осики опаде сріблястим боком до землі — зима буде теплою; якщо журавлі, лелеки і шпаки вже відлетять у вирій — зима буде ранньою.

На Усікновення не беруть до рук ножа. Хліб ламають руками. Не можна нічого різати, пиляти, рубати. Це день суворого посту і поминання воїнів, які полягли на полі бою (хоч як сумно про це казати, але наші воїни й досі щодня гинуть).

З Усікновення починаються холодні ночі. Якщо нічне небо цього дня зоряне — на теплу осінь; якщо вкрите хмарами — зима буде сніжною.

На Семена-Стовпника Сонце виходить із сузір’я Діви. Його тепловий вплив на Землю поступово зменшується. Осінь потроху вступає у свої права. «Осінь поблизу — сонце донизу», констатує народне прислів’я. За давньою традицією на Семена починають засилати сватів, щоб на Покрову справити весілля. З 14 по 21 вересня триває друге «бабине літо». Якщо до Семена у вирій відлетіли гуси — зима буде рання.

Друга Пречиста — так українці називають Різдво Богородиці — збігається із завершенням основних польових робіт. Цього дня з борошна нового врожаю печуть пироги, варять вареники. Перед образами ставлять миску з кутею, «щоб покійні матусі роду свого аж до дванадцятого коліна відчули пошану нащадків». Богородицю вважають покровителькою землеробства і материнства. Якщо цього дня піде дощ, то й осінь буде вологою, а наступне літо — урожайним. До Пречистої завершують збирати барвінок — приворотне зілля, що має чарівні властивості привертати хлопця до дівчини, чоловіка до жінки і навпаки.

На Петра і Павла (осінніх) — рівнодення. У народі це свято ще називають іменинами горобини. Її кетяги розвішують під стріхами, прикрашають «маковійський букет». Вважають, що це убезпечить обійстя і господарів від нечистої сили і всіляких негараздів. Якщо горобина вродила добре — осінь буде з дощами, якщо кетягів на дереві обмаль — до сухої осені. Врожай на горобину і особливо яскравий червоний колір ягід передвіщають сувору зиму.

Торік вересневі народні прикмети визначали лагідну зиму. Так воно й сталося. Може, наступна також не буде суворою і позбавить нас проблем з газо- й теплопостачанням. Сподіватимемося на милість природи.

НАШ КАЛЕНДАР

1 вересня — День знань

2 вересня — День нотаріату

6 вересня — День підприємця

8 вересня — Міжнародний день солідарності журналістів; Міжнародний день грамотності

10 вересня — Всесвітній день запобігання самогубствам

11 вересня —  Усікновення глави Хрестителя Господнього Іоана. Суворий піст

12 вересня —  День фізичної культури і спорту; День українського кіно

13 вересня — День танкістів; День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості

15 вересня —  Міжнародний день демократії

16 вересня —   Міжнародний день охорони озонового шару

17 вересня —   День рятівника

19 вересня —   День винахідника і раціоналізатора; День фармацевтичного працівника

20 вересня —  День працівника лісу

21 вересня —   Міжнародний день миру; Різдво Пресвятої Богородиці. Друга Пречиста

26 вересня —   Європейський день мов

27 вересня —   День машинобудівника; День туризму; Всесвітній день туризму; Всесвітній день серця; Воздвиження Христа Господнього 

30 вересня —   День усиновлення; Всесвітній день бібліотек; Всесвітній день моря 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»