ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд на законодавчому рівні посилить гарантії для громадян-учасників програми «Доступне житло»
 

Досвід, отриманий Україною під час підготовки до Євро-2012, може стати платформою для прискорення розбудови сучасної інфраструктури та нарощування темпів будівництва, зокрема доступного, дешевого та якісного житла. «Уряд зобов’язаний створити для цього умови», — заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров.    

Захистити гроші людей

Одним із головних механізмів реалізації програми доступного житла є видача населенню здешевлених кредитів на його придбання. За словами глави уряду, ця соціальна ініціатива додала оптимізму суспільству, люди задоволені. Прем’єр повідомив, що нині понад 6 тис. громадян виявили бажання отримати кредити на умовах здешевлення відсоткової ставки, і 3 тис. з них у процесі оформлення кредитів. Також визначено майже 4 тис. квартир, які можна реалізувати в рамках першого етапу програми.

Водночас Микола Азаров зазначив, що, спілкуючись із учасниками програми, він передусім цікавився наявними проблемами. Насамперед люди хочуть, аби  компенсація відсотків ішла не через них, а безпосередньо через банк-позичальник. «Питаю, чому? Виявляється, бояться, що влада поміняється, і програму скасують. А люди залишаться сам на сам із кредитами, як це було раніше. Така собі практична ілюстрація до проблеми соціально-економічної і політичної стабільності в країні. Люди відчули, що стабільність влади, стабільність державної політики, прогнозованість розвитку дають їм змогу планувати для себе краще життя. Будувати його власними руками. І бояться це втратити», — зауважив Прем’єр.

Уряд на законодавчому рівні посилить гарантії для громадян, які беруть участь у програмі кредитування доступного житла. Одночасно з цим, за словами Миколи Азарова, необхідно посилювати гарантії та відповідальність будівельників: «Передбачити суворіші санкції за зрив термінів введення в експлуатацію або за неналежну якість збудованого. Відповідні доручення я дав учора міністру регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ».

Глава уряду підкреслив, що люди вкладають власні кошти не тільки в житло для себе, а й у розвиток будівельної галузі, від якої інвестиції розходяться у виробництво будівельних матеріалів, металургію, хімічну промисловість, виробництво електрообладнання тощо. А будь-який інвестор завжди хоче мати міцні гарантії.

«Громадяни інвестують всю нашу економіку. Довіряють державі. Це найдорожче і найважливіше. Саме внутрішні інвестиційні ресурси мають стати основою сталого економічного розвитку. І оскільки ми твердо налаштовані розширювати у наступні роки програму кредитування доступного житла — не на відсотки збільшувати, а у рази, — ця програма повинна працювати як годинник», — заявив глава уряду.

За його словами, є речі, які треба жорстко контролювати практично щодня. «Так, нині квартири, що підпадають під параметри програми, становлять у багатоповерхівці від 10 до 25%. Якщо не продано решту, де гарантії, що будинок буде введено в експлуатацію? Що люди отримають квартиру в день, визначений угодою? Такі гарантії треба створити. Предметно працювати з кожним забудовником, на кожному об’єкті. Тисячі вчасно отриманих за програмою квартир замінять будь-яку рекламу і агітацію, шановний Анатолію Михайловичу Близнюк», — звернувся Прем’єр до профільного міністра.

 Батьки цієї дівчинки повірили в урядову програму доступного житла. Фото з сайту krd.ru2

Будувати з українського

Крім того, глава уряду звернув увагу керівника Мінрегіону на деякі інші аспекти у галузі житлового будівництва. По-перше, профільне відомство повинне  розробити механізм здешевлення будівництва. На переконання Миколи Азарова, цілком реально довести середню вартість квадратного метра в країні до 5,5 тис. грн за умови збереження чинних тарифів і цін. «Для будівельних компаній, що працюють за програмою, земельні ділянки під доступне житло треба надавати безкоштовно. Підводити інженерні мережі, створювати інфраструктуру. Все це дасть серйозне скорочення витрат забудовників», — підкреслив Прем’єр.

У регіонах уже визначено 682 майданчики, 1700 га землі з підготовленими інженерними мережами та інфраструктурою. Весь цей ресурс треба спрямувати на програму «Доступного житла».

По-друге, за словами Миколи Азарова, будівельний комплекс треба стимулювати будувати не окремі квартири, а будинки та мікрорайони доступного житла. По-третє, у будівництві слід стимулювати новітні технології швидкого зведення недорогого житла. «Особливі вимоги поставити до енергоефективності продукції будівельної індустрії. Все нове, що будується, повинно у 3—4 рази менше споживати енергії», — наголосив Прем’єр.

По-четверте, переконаний глава уряду, час починати реконструкцію застарілого і знесення аварійно небезпечного житлового фонду. А по-п’яте, необхідно купувати технології, проте обладнання та матеріали — виробляти в Україні. «Принципово налагодити вітчизняне виробництво всього, що використовується у будівельній галузі. Тут буде потрібне міжгалузеве довготермінове планування. Складна виробнича кооперація і координація», — підкреслив Микола Азаров. У цьому контексті він доручив першому віце-прем’єр-міністру Валерію Хорошковському створити Міжгалузеву координаційну раду з питань розвитку будівельного комплексу та організувати її роботу.

«Вперше за часів незалежності держава створила підтримані людьми, зрозумілі їм, прості та вигідні умови для масового розв’язання житлової проблеми. Переконаний, що програма доступного житла, як кажуть, міцно стане на ноги і буде генератором економічного зростання на багато років уперед», — заявив Прем’єр.

Пліч-о-пліч з громадськістю

Окрему увагу Микола Азаров звернув на хід реалізації глобальної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», спрямованої на підвищення рівня відкритості та прозорості влади для громадськості. Прем’єр зазначив, що презентований у Ріо-де-Жанейро український Національний план дій щодо впровадження цієї ініціативи визнано одним з найкращих. 

Аби забезпечити його успішну реалізацію, Микола Азаров повідомив, що уряд створить відповідну Координаційну раду, до складу якої запрошено незалежних експертів і представників громадських організацій. При цьому він доручив Секретаріату КМУ забезпечити ефективну роботу цієї ради.  

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Закону України «Про заборону ввезення і реалізації на території України етилованого бензину та свинцевих добавок до бензину» щодо авіаційного палива (проект Закону);

♦ Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо підтримки науково-дослідних господарств (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Питання Міністерства надзвичайних ситуацій (щодо завершення реорганізації МНС) (розпорядження уряду).