Україна послідовно й чітко виконувала і виконує свою частину мінських домовленостей, а Росія не робить нічого. Про це на брифінгу за підсумками зустрічі з міністром закордонних справ Канади Стефаном Діоном, який перебував у Києві з офіційним візитом, заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Він повідомив, що питання західних санкцій проти Російської Федерації було одним з ключових на цих переговорах. «Росія розпочала велику гру для зняття санкцій», — переконаний глава українського уряду. На його думку, мета Росії — переконати частину західного світу в необхідності скасувати санкції і втягнути всіх у дискусію, хто винен у невиконанні мінських домовленостей. «Росія зобов’язана припинити вогонь, вивести всю артилерію і техніку, надати доступ

ОБСЄ до всіх зон і територій у Донецьку і Луганську й вивести свої війська, щоб Україна повністю відновила контроль над українсько-російським кордоном», — наголосив Арсеній Яценюк.

Глава українського уряду вважає, що будь-які дискусії — чи в країнах-членах ЄС, чи серед інших наших західних партнерів — про ймовірність зняття санкцій не мають на цьому етапі жодних підстав. Він також зауважив, що питання незаконної анексії Криму і відповідних санкцій проти Росії також ні в якому разі не слід знімати з глобального порядку денного. У свою чергу Стефан Діон запевнив, що Канада ніколи не визнає анексії Криму. «Канада не підтримує російську інтервенцію і захоплення українських територій. Ми ніколи не визнаємо анексії Криму», — заявив глава зовнішньополітичного відомства Канади.

Під час брифінгу Арсеній Яценюк також  зазначив, що Канада — це держава, яка підтримує Україну в боротьбі проти російської агресії. «Завдяки позиції Канади Україна отримує як зовнішньополітичну, так і економічну й військову підтримку», — підкреслив Арсеній Яценюк. Він висловив вдячність канадському уряду за надання Україні гуманітарної допомоги.

Під час візиту керівника канадської дипломатії обговорювали також питання торговельно-економічних відносин. Український Прем’єр повідомив, що Київ і Оттава ухвалили рішення про підписання Угоди про зону вільної торгівлі. Він підкреслив, що ухвалення цієї угоди має вирішальне значення для відкриття спільних ринків, а також це «допомога Україні в подоланні не лише військової, а й економічної агресії, яку здійснює Росія». Глава уряду повідомив, що на червень заплановано українсько-канадський бізнес-форум, який сприятиме залученню інвестицій в економіку України та підвищенню обсягів двосторонньої торгівлі.

Канада бере активну участь у реформуванні української поліції. «Для України вкрай важливо і надалі отримувати підтримку наших канадських друзів у реформуванні Національної поліції — як у тренуванні нових українських поліцейських, так і безпосередньо технічну допомогу», — повідомив під час брифінгу Арсеній Яценюк. Він повідомив, що приблизно 200 військовослужбовців Канади нині тренують українські Збройні сили і надають технічну допомогу, щоб ЗСУ відповідали високим стандартам НАТО. Арсеній Яценюк  наголосив на важливості підтримки реформування збройного сектору України, «чим опікується Канада, а також інші західні партнери, зокрема США».