Комітет вважає обгрунтованою ціну бензину марки А-95 на рівні 14,95—15,45 гривні за літр.   Виконувач обов’язків голови АМКУ Микола Бараш під час проведення круглого столу «Цінова ситуація на ринку роздрібної торгівлі нафтопродуктами» повідомив, що на поточний момент справу про антиконкурентні дії на ринку нафтопродуктів не порушено, однак 29 квітня закінчується термін, відведений АМКУ операторам ринку на приведення цін до об’єктивного рівня.

«Ми хотіли б почути, як ринок готовий підтримати державу, агросектор і армію у складний період з огляду на те, що попередні два періоди (для нафтотрейдерів. — Авт.) були далеко не найгіршими», — сказав він.

Під час круглого столу учасники вступили в жорстку дискусію. Зокрема президент Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук звинуватив Миколу Бараша в тому, що він влаштовує «судилище» і виходить за межі правового поля, після чого експерт залишив приміщення.

Нагадаємо, зростання цін відбувалося на тлі обвалу курсу гривні, до чого у квітні додалися нові ставки акцизу на дизельне пальне і паливного збору.

Раніше АМКУ  рекомендував учасникам ринку світлих нафтопродуктів вжити заходів щодо встановлення роздрібних цін на бензин і дизпальне на рівні, який би існував за умов значної конкуренції на ринку.

Дизпаливо і бензин: якою буде вартість? Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Оператори не згодні

У комітеті стверджують, що маржа українських операторів АЗС перевищує аналогічний показник для європейських компаній.

У свою чергу представники «Лукойлу», «БРСМ-нафти» і WOG заявили, що їхні ціни не завищені, більш того, нині вони працюють з негативною маржею. За даними операторів АЗС, вони не можуть підвищити ціну пального до об’єктивного рівня, оскільки купівельна спроможність українців обмежена і продаж пального істотно падає.

Водночас очільник комітету припускає ймовірність прояву суб’єктивних чинників, зокрема можливості використання ринкової влади та узгодження конкурентної поведінки учасників ринку щодо встановлення завищених однакових або близьких цін на моторні бензини та дизельне пальне.

Під час здійснення контролю за дотриманням учасників ринків світлих нафтопродуктів законодавства про захист економічної конкуренції АМКУ встановив, що протягом лютого-квітня 2014 року на АЗС ПІІ «Лукойл Україна», ПП «Окконафтопродукт», ТОВ «Вог Рійтейл», ТОВ «Альянс Холдинг», ТОВ «Паралель», ПАТ «Укрнафта», ТОВ «Авіас», ТОВ «Веста сервіс», ТОВ «Бел Оіл» та деяких інших операторів ринку відбулося підвищення цін на бензин марки А-92, А-95 і дизельне пальне.

 «У цей період ці учасники ринку підвищували майже одночасно на однаковий рівень та встановлювали однакові або близькі за розміром ціни на моторні бензини та дизельне пальне», — зазначила начальник другого управління досліджень і розслідувань АМКУ Тетяна Кулішова. Вона зауважила, що якби на ринку нафтопродуктів була доброякісна конкуренція, то ціна на бензин не перевищила б 14,95 гривні.

Захищаючи позицію операторів ринку нафтопродуктів, представник ТОВ «Вог Рійтейл» наполягав, що зокрема його компанія «працює із ціною, яка на гривню нижча, ніж повинна бути» і пропонує долучитися до цієї роботи і державі: «Перевести акцизи із валюти в гривні, після чого відразу побачимо падіння цін на пальне».

Усе залежатиме від курсу долара

Ціни на бензин та дизпаливо залишаться на теперішньому рівні, якщо долар коштуватиме 11,5 гривні. Таку думку висловив керівник консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн. За його словами, стабілізація курсу на позначці 11,5 гривні за долар дасть змогу зберегти ціни на теперішньому рівні, а в разі анонсованої урядом стабілізації та укріплення гривні знизити ціни на пальне.

За словами експертів, 80% ціни нафтопродуктів в Україні мають валютну складову. За теперішньої ставки податку і вартості нафти у діапазоні 105—110 доларів за барель складова бензину А-95 становить 1,35 долара за літр, дизпаливо — 1,24 долара за літр.

Також слід врахувати, що з квітня 2014 року в Україні були удвічі збільшені акцизи на дизпаливо. Тож можна прогнозувати об’єктивний рівень цін залежно від курсу гривні, зокрема формування на сьогодні рівня цін 15,24 гривні за літр бензину А-95, 14,71 гривні за літр дизпалива, що відповідає курсу 11,3—11,5 гривні за долар. Нагадаємо: раніше експерти зазначали, що ціна на бензин може зрости до 16 гривень за літр.

«Ринок залишається у напрузі, оскільки оптові ціни просто зрівнялися з роздрібними», — заявив Леонід Косянчук.

ОФІЦІЙНО

Споживчі ціни на бензин А-95 в Україні з 10 по 22 квітня зросли в середньому на 8,1% — до 15,31 гривні за літр, повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

За даними моніторингу, за вказаний період найбільше бензин подорожчав у Полтавській області — на 11%, до 15,23 гривні за літр, найвищі ціни на бензин зафіксовано в Донецькій (15,77 гривні за літр), Одеській (15,75)) і Львівській (15,66) областях, найнижчі — у Чернігівській і Запорізькій областях — 13,20 і 14,70 гривні за літр відповідно.

Споживчі ціни на дизельне паливо в Україні з 10 по 22 квітня зросли в середньому на 9% — до 14,75 гривні за літр. Найвищі ціни на дизпаливо  зафіксовано в Києві — 15,04 гривні за літр, а також у Луганській (15,00 гривні за літр) та Одеській (14,94) областях, найнижчі — у Чернігівській і Миколаївській областях  — 13,12 і 14,47 гривні за літр відповідно.