CОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Городянам часто доводиться ризикувати життям, пересуваючись проїжджою частиною вулиці, оскільки тротуари зайняті припаркованими автомобілями. І цю проблему слід розв’язати якнайшвидше. Саме тому Кабінет Міністрів вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правил паркування транспортних засобів та встановлення відповідальності за порушення правил паркування транспортних засобів, який 2 липня 2013 року прийнято за основу.

Як повідомили «УК» в Урядовому контактному центрі, з початку року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 225 звернень щодо ліквідації самовільно створених автомобільних паркувальних майданчиків та паркування транспортних засобів у невстановлених місцях. Порівняно з відповідним періодом торік кількість таких звернень  зросла на 40 %, що свідчить про те, що ситуація, на жаль, не поліпшується.

Найчастіше скаржаться на неправомірність облаштування платних паркувальних майданчиків на площах і тротуарах, у потенційно небезпечних місцях, зокрема в зоні підземних газопроводів. Просять ліквідувати самовільні парковки на дитячих майданчиках та поблизу шкіл і дитсадків. А  ще наполягають на забороні паркування автомобілів на території зелених зон і місць для відпочинку людей. Місцева влада оперативно реагує на скарги та намагається розв’язати проблеми.

 Так, пенсіонерка з Одеси неодноразово наполягала на закритті парковки на прибудинковій території та встановити огорожу. А ще — висадити нові дерева на колись зеленій ділянці, знищеній машинами. Приморська райдержадміністрація Одеської міськради повідомила, що нині зелену зону відновлюють: завезли чорнозем, посіяли траву, територію огородили і автівки туди не заїжджатимуть. Заявниця повідомила, що питання вирішено повністю.

Державна автомобільна інспекція МВС застосовує адміністративні заходи до водіїв  за  паркування на газонах. Так, житель Маріуполя поскаржився на водія авто, який постійно паркувався на газоні, розташованому на площі міста (на автомобілі розміщено рекламу страхових послуг). Відділ ДАІ Маріупольського МУ ГУМВС України в Донецькій області поінформував, що на водія автомобіля складено адмінпротокол.

Жителька Дарницького району Києва скаржилася, що поряд з її будинком протягом трьох місяців припарковано вантажівку, яку використовують як склад сезонних продуктів. І це створює незручності для місцевих мешканців. Дарницька райдержадміністрація надала власнику автомобіля  відповідний припис та попередила про адмінвідповідальність. Нині вантажівку прибрали.

Та проблеми паркування турбують не тільки городян, а й водіїв. Віце-прем’єр Олександр Вілкул зазначив, що уряд розв’язує  проблему недостатньої кількості стоянок для великовантажного автотранспорту навколо Києва та обласних центрів.

Зокрема, в столиці та області вже визначено 15 ділянок для створення таких паркінгів.

За період з 5 по 11  серпня  на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет надійшло 11 393 звернення.

Зелені газони — не місце для паркування. Порушників притягатимуть до адміністративної відповідальності. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

0800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua