ПЕРЕГОВОРИ

Головним підсумком візиту Андерса Фога Расмуссена до Києва стало проголошене бажання продовжувати плідні відносини


Власне, на цьому наголошував під час спільної прес-конференції з Генсеком Північноатлантичного альянсу Президент Віктор Янукович. "Ми домовилися і надалі підтримувати активний політичний діалог та розвивати практичне співробітництво України з НАТО. Ми продовжимо реалізацію усіх чинних проектів та програм. Увага буде приділена ефективному використанню існуючих інструментів та форматів співпраці", - розставив акценти глава держави.

Розвинемо те, що є

За словами Президента, йдеться насамперед про діяльність Комісії Україна-НАТО, реалізацію Річних національних програм співробітництва з Альянсом, роботу спільних робочих груп.

Віктор Янукович також висловив вдячність за готовність НАТО продовжувати надання експертної та ресурсної допомоги для проведення всеохоплюючих реформ в Україні. З українського ж боку було підтверджено бажання взаємодіяти з Альянсом у рамках миротворчих операцій.

За словами глави держави, сторони також обговорили можливості співпраці у протидії традиційним та новим безпековим викликам і загрозам, приділили увагу також невійськовим аспектам співробітництва (в тому числі - подоланню наслідків надзвичайних ситуацій).

Йшлося і про демократію в нашій країні. "Ми з паном Генсеком багато часу приділили обговоренню питань демократії, свободи слова. Безумовно, я хотів би зазначити: чудово, що НАТО підтримує суверенітет, незалежність України, її територіальну цілісність і демократичний розвиток", -підкреслив Віктор Янукович.

Безпека одна на всіх

Ми позитивно оцінюємо намір Альянсу посилити співробітництво з партнерами, який висловлено в новій Стратегічній концепції НАТО. "Як особливий партнер Україна готова брати активну участь у розбудові та посиленні партнерства Альянсу", - заявив Президент, відзначивши у цьому контексті відновлення співробітництва Альянсу з Росією.

Глава держави наголосив: попри спільну думку сторін, що конструктивне партнерство України з НАТО є вагомим фактором міжнародної та регіональної стабільності і безпеки, у його подальшому розвитку ми виходитимемо з наших національних інтересів. Та при цьому враховуватимемо інтереси НАТО і потреби зміцнення загальноєвропейської безпеки та стабільності.

Обмінявшись думками про міжнародну безпекову ситуацію, сторони зійшлися на актуальності активної та цілеспрямованої взаємодії. За словами Віктора Януковича, Україна вважає своїм обов'язком робити внесок у цю співпрацю.

Нас цікавить ПРО

Україна, як і раніше, є активним учасником миротворчих операцій, у тому числі й під проводом НАТО. "Ми поділяємо думку, що безпека має бути неподільною і треба спільно шукати відповіді на глобальні і регіональні виклики", - зазначив під час спільної прес-конференції після зустрічі з Генсеком НАТО міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

У свою чергу Андерс Фог Расмуссен підкреслив, що наша країна є великою державою і відіграє дуже важливу роль у євроатлантичній архітектурі безпеки. "Ми високо цінуємо наше партнерство з Україною", - зауважив він.

Відтак Альянс готовий надавати Україні допомогу у проведенні оборонної реформи, якщо у нас виникне відповідне бажання. НАТО також готова до співпраці у напрямах енергетичної безпеки, кібербезпеки та безпеки на морі.

Подякувавши за внесок у миротворчі операції під проводом НАТО, Генсек запропонував Україні вивчити питання щодо можливості додатково направити до Афганістану інструкторів. За його словами, в цій країні безпекові повноваження поступово передаватимуться місцевим силам, однак для цього необхідно підготувати більше спеціалістів.

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу також розповів про можливість започаткування експертних консультацій щодо внеску України в систему протиракетної оборони НАТО. Він повідомив, що Україна зацікавлена у такій співпраці та нагадав: Альянс запрошує до співпраці з цього питання Росію та інших партнерів по євроатлантичному регіону.