Зважаючи на численні звернення та скарги громадських активістів та громадян України щодо порядку передачі багатоквартирних будинків з балансу комунального підприємства на баланс об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), Держпідприємництво звернулося до Мінрегіону із проханням надати відповідне роз’яснення. І міністерство повідомило, що ця процедура проводиться згідно з Порядком передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, затвердженим постановою Кабміну від 11. 10. 2002 р. № 1521.

На процедуру —  два місяці 

У роз’ясненні, за інформацією Держпідприємництва, йдеться про таке: якщо на загальних зборах ОСББ прийняли рішення про взяття будинку на баланс об’єднання, процедура проводиться у 4 етапи.

Спочатку ОСББ звертається з письмовою заявою до міського голови, додавши до неї відповідні документи. Потім на підставі поданих документів управління житлового господарства міської ради готує проект рішення останньої. Після ухвалення рішення міськради про передачу житлового комплексу з балансу житлово-комунального підприємства на баланс об’єднання останнє та попередній балансоутримувач створюють комісію, яку очолює представник ОСББ. Комісія має оцінити технічний стан будинку і скласти акт прийому-передачі згідно із затвердженим зразком, відповідно до постанови № 1521. І лише після цього будинок передається з балансу на баланс разом із планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку і відповідною технічною документацією. Уся процедура повинна завершитися у двомісячний термін після надходження відповідного звернення від ОСББ.

Серед технічної документації — інвентарна справа, акт прийняття в експлуатацію, плани поверхів, схеми інженерного обладнання (зокрема холодного та гарячого водопостачання, каналізації, теплопостачання, електропостачання, газопостачання, домові книги тощо).

У Мінрегіоні звертають увагу на те, що відповідно до постанови Кабміну від 23. 02. 2011 р. № 145 передача житлового будинку з балансу на баланс безплатна.

Ліцензування загрожує рейтингам

А днями керівництво Держпідприємництва, як повідомляє прес-служба структури, звернулося до Президента України із проханням накласти вето на закон, який вводить ліцензування будівництва об’єктів ІІІ категорії складності. Йдеться про ухвалений на початку вересня законодавчий документ «Про внесення змін до законів України «Про архітектурну діяльність» та «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 12. 12. 2012 р. № 0983 (далі — закон), що й визначає види господарської діяльності, що підлягатимуть ліцензуванню.

У Держпідприємництві зауважують, що кінцеву редакцію закону на засіданні парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики було доповнено поправкою, яка запроваджує ліцензування господарської діяльності, пов’язаної з розробкою містобудівної документації, а також вишукувальними роботами, проектуванням та будівництвом об’єктів не лише IV і V, а й ІІІ категорії складності. Тобто зазначені зміни ускладнюють дозвільну систему у сфері будівництва і не відповідають засадам, визначеним Законом «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

За словами голови Держпідприємництва Михайла Бродського, нині Україна посідає 183 місце із 185 у міжнародному рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації Doing Business 2013 у категорії легкості отримання дозволів на будівництво. Складаючи цей рейтинг, міжнародні експерти насамперед керуватимуться легкістю оформлення діяльності, пов’язаної з будівництвом об’єктів ІІІ категорії складності. Тому в разі підписання Президентом України ухваленого в парламенті закону Україна ризикує взагалі не потрапити до рейтингу Doing Business 2014 у вищезазначеній категорії.

Ксенія ТАБАЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»