Розпорядження про відкриття офісу підписав Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час спільного засідання голів комітетів ВР та Європарламенту, яке відбулося в онлайн-режимі. «Я дуже радий оголосити  про відкриття у Верховній Раді Офісу з адаптації законодавства до європейських норм, який діятиме за підтримки Європарламенту. Я хочу зараз підписати спеціальне розпорядження, яке визначає діяльність і завдання цього офісу», — сказав Руслан Стефанчук, підписуючи документ під аплодисменти депутатів обох парламентів.

Спільне засідання керівників комітетів двох парламентів відбулося вперше, і його метою було обговорення подальшого шляху України у процесі вступу до ЄС. На засіданні головували президент Європарламенту Роберта Мецола та спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук. Українські та європейські парламентарі спілкувалися в закритому режимі. Проте у пресслужбі Європарламенту повідомили, що дискусія була розділена на дві панелі: «Відновлення європейської України» та «Разом будуємо стійке майбутнє».

«Депутати Європарламенту та їхні українські колеги розглянули питання, пов’язані із процесом вступу України до ЄС, зокрема ті, що стосуються економічної політики, верховенства права, антикорупційної програми та бюджетного контролю, а також гармонізацію українського законодавства із законодавством ЄС та імплементацію законодавства ЄС», — повідомили в ЄП.

За словами Роберти Мецоли, перше міжкомітетське засідання ознаменувало початок поглибленої, всебічної та конкретної галузевої співпраці між Верховною Радою та Європарламентом.

«Ця співпраця надзвичайно важлива з огляду на європейський шлях України. Немає сумніву, що майбутнє України — це членство в Євросоюзі. І на цьому шляху Україна завжди знайде друзів і союзників в Європарламенті», — запевнила президент ЄП.

Роберта Мецола позитивно оцінила темпи виконання семи рекомендацій, які дала Єврокомісія Україні під час надання статусу країни-кандидата торік у червні.

«Ми відзначаємо відданість Президента Зеленського і українського уряду, які працюють у надзвичайно складних умовах, щоб гармонізувати українське законодавство з європейськими нормами», — зазначила політик. Вона висловила сподівання, що «переговори про вступ України до ЄС можуть розпочатися вже цього року».

Роберта Мецола зауважила, що перше спільне засідання голів комітетів двох парламентів підніме співпрацю Верховної Ради та ЄП на вищий рівень. «Відтоді як Україна набула статус країни-кандидата, ми не раз наголошували, що трансформаційний ефект процесу вступу до ЄС не обме­жується лише гармонізацією національного законодавства, він йде набагато глибше. І Європарламент робитиме все можливе, щоб  допомогти Україні у процесі інтеграції до ЄС», — сказала Роберта Мецола. Ця допомога полягатиме у реалізації програм зі зміцнення спроможностей, у практичній співпраці комітетів, у наданні експертної допомоги і знань євродепутатів, які брали участь у переговорах про вступ до ЄС інших країн.

«Ми знаємо, що процес трансформації буде нелегким. Але ви як обрані представники народу несете відповідальність за те, щоб пояснити українським громадянам потребу у реформах, які багато в чому  далекосяжні і ще більш болючі в часи війни», — сказала президент Європарламенту. Вона ще раз наголосила, що нинішнє засідання — нагода для голів комітетів поспілкуватися напряму, обмінятися технічними деталями та проблемами у конкретній сфері діяльності.

«Як європейські законодавці ми готові поділитися нашим баченням та знаннями європейського законодавства. Ми готові віддано працювати з вами на кожному кроці цього шляху. Слава Україні!» — завершила свій виступ Роберта Мецола.

Перше міжкомітетське засідання депутатів Європарламенту та Верховної Ради спікер Руслан Стефанчук назвав історичним. На його думку, відтепер кожен комітет українського парламенту стає по суті євроінтеграційним.

«Кожна законодавча ініціатива буде розглядатися через призму її відповідності тим чи іншим європейським нормам. І це має стати новою архітектурою українського парламентаризму», — написав Голова Верховної Ради у фейсбуці. Він пообіцяв, що подібні зустрічі та робочі контакти між парламентарями стануть регулярними.

Виступаючи під час відкриття засідання, Руслан Стефанчук заявив, що Європарламент продемонстрував виняткове лідерство серед інших інституцій ЄС, зокрема у позиції щодо постачання зброї Україні, посиленні санкційного тиску на країну-агресора та  створенні механізму, який дозволить притягнути до відповідальності вище керівництво росії за скоєні  в Україні злочини. Політик також наголосив, у процесі адаптації українського законодавства до європейських норм провідну роль відіграє уряд та Верховна Рада.  На його думку, основний  порядок денний для міжкомітетського діалогу мають становити дорожні карти заходів на євроінтеграційному напрямі. І це в підсумку сприятиме просуванню України до повноправного членства в Європейському Союзі, переконаний політик.