ЛІКНЕП
 

Якщо немає боргу - гроші повернуть
 

Якщо з якоїсь причини платник податку неправильно вирахував суму свого грошового зобов'язання, то згідно з Податковим кодексом (ст. 43) помилково або надміру сплачені кошти йому повертають. Однак для цього треба написати відповідну заяву.

- Щоправда, повернуть переплату на поточний рахунок платника лише у тих випадках, - уточнює директор департаменту обліку та звітності ДПА Василь Терещенко, - якщо у нього немає податкового боргу. Якщо ж він є, то відшкодування помилково або надміру сплаченого податку проводиться лише після повного погашення боргу. При цьому платник має право використати зазначену суму переплати для погашення боргу, подавши відповідну заяву.

Якщо ж боргу немає, податковий орган готує висновок про повернення помилково чи надміру сплаченого грошового зобов'язання за певною формою. За платежами, які сплачені до державного бюджету, податкова не пізніше ніж за п'ять робочих днів до закінчення двадцятиденного терміну з дня подання платником заяви готує та передає висновки для виконання до відповідного територіального органу Державного казначейства.

Що стосується платежів до місцевих скарбниць та тих, які підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами, то орган ДПС не пізніше ніж за сім робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платником заяви готує та передає висновки згідно з Реєстром висновків за платежами, належними місцевим бюджетам, та платежами, які підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами, для погодження відповідному місцевому фінансовому органу. Той протягом двох робочих днів погоджує отримані висновки і за підписом керівника, засвідченим печаткою, повертає відповідному органу державної податкової служби.

Податкова не пізніше наступного робочого дня від дати отримання висновку, погодженого місцевим фінансовим органом, передає його територіальному органу Державного казначейства.