ЕКЗОТИКА

У Черкаському зоопарку відкрилась експозиція «Барвисте царство змій»

14 лютого сюди можна  потрапити удвох, придбавши тільки один квиток. Для цього перед входом потрібно поцілувати одне одного.

Звичайно, подивитися на розмаїття плазунів цікаво кожному. Тим паче, що ще перед новим роком одна з численних мешканок тераріуму — африканська гримуча змія — стала багатодітною мамою. Вона народила 72 малюків. Це не тільки її особистий рекорд, а й високий показник народжуваності для всього виду. Гримуча змія для України — велика рідкість. Називається так, бо схожим на гортанний хрип звуком застерігає про небезпеку. Зуби з отрутою в дорослої особини сягають трьох сантиметрів. Однак директор звіринця Євген Ван, який особисто займався поповненням, переконаний, що плазунів можна не боятися, якщо не дратувати і вчасно годувати.

Ось така «перепустка» цілком задовольнить контролера. Фото автора

Хоч бурі та білогруді ведмеді нині солодко сплять у своїх барлогах, борсуки, поховалися в норах, у зоопарку є на кого подивитися й узимку. Можна поспостерігати за папугами та гризунами, крокодилами, хижаками й копитними, молоденькими рисями та іншими звірами. Загалом за останні роки черкаський зоопарк відродився. Тут з’явилися нові види, розбудували й саму територію. Звели тераріум, де, окрім змій, можна подивитися на різноманітних павуків, безхребетних, реконструювали чимало приміщень і вольєрів для тварин. Завдяки цьому відвідуваність в зоопарку зросла майже утричі.

Красуня з тераріуму дозволяє милуватися собою. Фото автора

Незабаром, як розповів Євген Ван, планують збудувати вольєри для вовків і ведмедів, комплекс приміщень для леопардів та рисей, а також реконструювати орлятник. У найближчих планах — збудувати експозицію «Дніпровський акваріум». Цьому пілотному проекту, який буде здійснено за підтримки міської влади, немає аналогів у країні. Його мета — показати фауну Дніпра, яка своєю красою нічим не поступається тропічній.