Злочини проти людяності не підлягають забуттю. Анексія Криму, окупація Донбасу, знищення «Боїнга» не можуть мати термін давності.

Напередодні сумних роковин родичі 18 пасажирів літака Малайзійських авіаліній подали у Федеральний суд Північного округу штату Іллінойс, розташованого у Чикаго (США) позов проти російського громадянина Ігоря Гіркіна (Стрєлкова).

Заявники стверджують, що «Боїнг» помилково збили з землі під час воєнної операції прихильники самопроголошеної «Донецької народної республіки». У позові також ідеться про те, що Ігор Гіркін нібито координував свої дії з Москвою, а його підлеглі зі збройних формувань так званої ДНР після падіння лайнера мародерствували — викрали багато особистих речей загиблих пасажирів.

На думку заявників, справа належить до юрисдикції американського суду, оскільки Малазійські авіалінії працюють у США, деякі квитки  на фатальний рейс забронювали на території Сполучених Штатів, а американське законодавство дозволяє розглядати вчинені за кордоном військові злочини.

Гіркін, до речі, відповів позивачам, які окрім встановлення справедливості вимагають і грошової компенсації, як останній вар’ят: вони, мовляв,  оцінили життя родичів у грошах… Ну з паяца й питати нічого. Та чому тоді Російська Федерація так боїться міжнародного розслідування?

Днями п’ять країн звернулися в Раду Безпеки ООН з проханням створити міжнародний кримінальний трибунал щодо катастрофи «Боїнга» 17 липня 2014 року. Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна закликають членів Ради Безпеки підтримати цю пропозицію з метою забезпечення притягнення до відповідальності осіб, винуватих у скоєнні цих злочинів, та запобігання загроз безпеці цивільної авіації.

Заснування міжнародного кримінального трибуналу — це найкращий засіб забезпечення справедливості для жертв та їхніх близьких, вважають  ініціатори звернення.  Як заявив у середу міністр закордонних справ України Павло Клімкін,  проект статуту міжнародного трибуналу  вже погодили на консультативному рівні, наступного тижня проект резолюції та проект статуту опрацьовуватимуть уже на міністерському рівні.

«Рік потому битва за правду та справедливість далека від завершення, і ми продовжимо повну і тісну співпрацю з Міжнародною слідчою групою, яка розслідує трагедію. У них уже є більш ясна картина щодо можливих причин трагедії», — написав малайзійський прем’єр Наджиб Разак, бабуся якого також летіла тим злощасним рейсом. За його словами, кінцева мета розслідування — притягнути злочинців до відповідальності й переконатися, що вони заплатять за свій жахливий злочин.

ТИМ ЧАСОМ 

У селі Грабове Шахтарського району місцеві жителі з власної ініціативи встановили невеликий пам’ятний знак на одному з тих місць, де минулого року впали уламки «Боїнга-777» фатального рейсу МН-17 малайзійських авіаліній, повідомляє  власкор «Урядового кур’єра» Павло Кущ.

З нагоди першої річниці трагедії всіх 298 загиблих пасажирів і членів екіпажу літака вирішили вшанувати у місцевій церкві та провести жалобну ходу і освячення тимчасового монумента. Місцеві жителі не приховують — звести фундаментальний пристойний пам’ятник зараз у них немає можливості через брак коштів, однак  сподіваються, що в майбутньому вдасться це зробити за сприяння Нідерландів, Малайзії та інших країн, громадяни яких трагічно загинули у донецькому степу минулорічного літа.

«Найкращим пам’ятником усім загиблим людям, серед яких і багато малолітніх дітей, було б покарання винуватих і причетних до їхнього вбивства, — кажуть селяни.  Вони свідчать: звісно, були шоковані, коли на їхні будинки, подвір’я чи городи з неба почали сипатися залишки нещасних пасажирів «Боїнга». Та невдовзі їх ще більше приголомшила поведінка тих, хто називав себе «захисниками» Донбасу від України. «Ми тоді зрозуміли — владу і територію у нашому краю захопили не просто добре озброєні, а й психічно ненормальні люди. Відтоді стали боятися їх ще дужче», —  зізнається місцева жителька, яка й досі не бажає назвати навіть своє ім’я…