Днями минув рік відтоді, як НАК «Нафтогаз України» перестала закуповувати газ у російського ПАТ «Газпром». Це досі непросто усвідомити, адже знаково для нашої країни. Ще три роки тому газ був головним символом політичної та економічної залежності України від північно-східного сусіди. Виявлялася вона обсягами поставок та ціною на газ, що змушувало керівництво країни йти на політичні та економічні поступки.

Особливо болісно українці відчули наслідки газового зашморгу з початком російської воєнної агресії та анексії Криму навесні 2014 року. І подолання газової залежності стало головним викликом для менеджменту компанії у 2014—2015 роках. Ситуацію докладно описано у відкритому листі НАК «Нафтогаз України», оприлюдненому департаментом з корпоративних комунікацій компанії.

За повного сприяння Президента, уряду, Верховної Ради країні вдалося досягти важливого результату: звести нанівець спроби російського керівництва використати газ як засіб політичного тиску.

Відтепер наші імпортери мають доступ до інших джерел газу й можуть обирати серед кількох десятків постачальників. Вдалося організувати поставки газу в Україну з європейського напрямку в обсягах, достатніх для задоволення її потреб. При цьому Україна залишається головним маршрутом постачання російського газу до ЄС, зразково забезпечуючи його транзит.

Без створення альтернативних шляхів постачання газу з Європи ми були б змушені купувати газ у Росії за неринковими цінами, доплативши ПАТ «Газпром» мільярди доларів за невибраний у минулі роки газ (за ганебною формулою «бери або плати»), а також оплачувати неконтрольовані обсяги поставок на окупований Донбас. Подолання російського монополізму дає змогу вести битву за газову незалежність України в арбітражі.

Крім того, робота над усуненням залежності від одного постачальника спричинила важливі системні зміни. По-перше, розпочато небачену за масштабами реформу газового ринку. Країна швидко інтегрується в європейський енергетичний простір, найбільші європейські постачальники газу вже працюють на українському ринку або заявили про наміри вийти на нього. Частка приватних імпортерів газу зросла з 1% у 2014 році до 26% за 10 місяців 2016 року. Лібералізовано ринок газу для комерційних споживачів, а частка приватних постачальників торік уже становила 78% й надалі зростає. Ухвалено законодавчі акти для створення і нормального функціонування цивілізованого ринку газу.

По-друге, розпочато революційну антикорупційну реформу корпоративного управління компанією. Мета цієї реформи — обмеження втручання в роботу НАК «Нафтогаз України», знищення під∂рунтя для корупції, відкрито шлях перетворенню компанії на ефективне й конкурентоспроможне підприємство.

По-третє, впродовж вказаного періоду компанія перетворилася з однієї з найзбитковіших у Східній Європі на найбільше джерело доходу для бюджету України. Позаторік дефіцит сягав 6,2% ВВП. У 2016 році Нафтогаз уперше за багато років прибутковий і не потребує фінансових вливань з держ?бюджету. Цьогоріч передбачено сплатити майже 60 мільярдів гривень податків, тобто понад 10% загальних доходів державного бюджету.

Досягнуто цього зокрема за рахунок ліквідації руйнівних прихованих субсидій та побудови нової системи адресних субсидій малозабезпеченим громадянам. Поліпшено і операційну ефективність компанії: усунуто посередників на закупівлях та продажу, впроваджується нова прозора система закупівель, завдяки якій уже заощаджено понад 1,5 мільярда гривень.

Внутрішні перетворення відкрили шлях збільшенню інвестицій у власний видобуток газу. У 2015 році інвестиції ПАТ «Укргазвидобування» у видобуток газу зросли порівняно з 2013 роком на 50% — з 2,2 до 3,4 мільярда гривень. Закупівлі обладнання Укргазвидобування у вітчизняних виробників за 10 місяців року вже досягли 2,5 мільярда гривень — майже стільки, скільки торік. Тобто цей період довів, що, подолавши залежність від одного постачальника, Україна досягла позитивних змін одразу в кількох суміжних галузях.

Так, за три роки боротьби на енергетичному фронті НАК «Нафтогаз України» перестала бути тягарем для держбюджету й самостійно стоїть на ногах, в Україні формується вільний європейський ринок газу, споживачі вчасно отримують газ і тепло, немає місця політичним поступкам Росії, а фінансування української оборони зросло у кілька разів.

У компанії вкотре підкреслюють, що в питанні імпорту газу для українського ринку керуються двома головними критеріями: конкурентною ціною та гарантіями надійності постачання. На жаль, негнучка позиція ПАТ «Газпром» за цими критеріями призвела до того, що пропозиція російської сторони не конкурентна вже протягом року. Вітчизняна компанія готова до відновлення постачання газу з РФ на умовах, зафіксованих у попередніх зимових пакетах. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»