ПРОГНОЗ

Світовий ринок накриє друга хвиля кризи, до якої приєднаються й азійські країни, де зараз нечувано зростають ціни

Останні чотири роки ми стали свідками нечуваного зигзага цін на світовому ринку нерухомості. Слід згадати, що перші ознаки кризи проявлялися ще 2006 року в Ізраїлі. 2007 року вартість житла досягла свого історичного максимуму і наступного року "розігрітий" ринок луснув, мов бульбашка, -вартість помешкань впала від 20 до 200%. 2009 року світовий ринок поступово став оговтуватися від такого удару і в багатьох країнах ціни поповзли вгору на 10%, однак їх ще й досі лихоманить у США, Латвії, Литві, Болгарії, Іспанії та Ірландії.

У більшості країн поступове зростання цін на нерухомість пояснюється радикальними діями тамтешніх урядів, які проводили політику стимулювання ринків. Чимало комерційних банків Старого Світу почали видавати іпотечні кредити під вкрай низькі ставки, що вплинуло на зростання цін.

Попри кризові явища на ринку житлової та комерційної нерухомості Європи та Америки, їхні азійські колеги навпаки відчували стале зростання цін, насамперед у Китаї, Південній Кореї та Японії. Однак уряди цих країн прекрасно розуміють, що в цьому регіоні також надувається бульбашка -чимало експертів з нерухомості прогнозують різке падіння цін саме в цих країнах вже цього року.

На що чекають аналітики 2011 року? Насамперед, друга хвиля проблем, пов'язаних із вельми високим борговим навантаженням і песимістичним очікуванням інвесторів, невдовзі накриє Америку. "Це не дозволить цінам на нерухомість підніматися надалі в США не лише найближчим часом, а навіть на віддалену перспективу. Я впевнений, що принаймні півтора року очікувати серйозних змін на ринку нерухомості цієї країни не варто. В свою чергу, американський ринок впливатиме на інші, головним чином на європейські", - зазначає кореспонденту "Урядового кур'єра" експерт з нерухомості Андрій Раченко.

Проте аналітик не погоджується з думкою колег про падіння азійського ринку нерухомості саме цього року. За його словами, в Китаї, Австралії та Сингапурі протягом року спостерігатиметься подальше зростання цін.

За трендами 2011 року на європейському ринку країни можна розподілити на дві великі групи: ті, в яких катастрофічний стан триватиме і надалі, та стабільні. Так, в Ірландії, Іспанії й багатьох державах Східної Європи (особливо Болгарії і країнах Балтії) падіння цін триватиме і багато об'єктів нерухомості, включаючи комерційну, продаватимуться за півціни.

Утім, важливою тенденцією 2011 року, на яку аналітики пропонують звернути особливу увагу, є спроможність комерційних банків забезпечити потреби у кредитах. Це питання поки що не загострилося в азійських країнах, однак рівень боргів там близький до критичної позначки. До того ж, проблема з новою силою може проявитися в Європі та Америці.

Попри це, на думку кандидата економічних наук Павла Онищенка, починаючи з 2012 року ціни на житлову та комерційну нерухомість у світі зростатимуть, і цілком можливо, прискореними темпами. Експерт пояснює це тим, що в усіх країнах упродовж двох років катастрофічно недофінансовується будівельна галузь і чимало проектів заморожено. Це стане причиною дефіциту пропозиції, а при попиті, що поступово підвищуватиметься, сприятиме і зростанню цін.