Президент Петро Порошенко зустрічався зі студентами-істориками у стінах Київського національного університету ім. Т. Шевченка з нагоди 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського. Він розпочав виступ словами, що пишається тим, що українська нація демонструє єдність у період випробувань. «Зверніть увагу, наскільки вражаючу єдність зараз демонструє український народ, коли Господь нам послав такі випробування — зниження рівня життя, великі жертви, які український народ сплачує, боронячи Україну від російської агресії. Навпаки, роз’єднаним і егоїстичним виступає український політичний клас. Він не відчуває потреби, з огляду на зовнішні обставини, регулювати й тримати в межах розумного градус політичної конкуренції», — наголосив глава держави.

Наступна заява стосувалася розхитування ситуації в Україні зсередини. Це, на думку Петра Порошенка, черговий спосіб ведення гібридної війни Кремлем. За його словами, Москва завжди користалася перевагами демократичних систем у сусідніх державах, щоб поглинути їх.

Президент дуже пишається проведенням у країні масштабної декомунізації, законом «Про правовий статус та вшанування пам`яті борців за незалежність України у XX столітті». «Нарешті після багатьох десятиліть відновлено справедливість щодо тих, хто присвятив своє життя боротьбі за самостійність і соборність Української держави. Тепер за власним українським сценарієм ми відзначаємо День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. А День захисника України ми вже святкуємо не 23 лютого, а 14 жовтня, на наше козацьке свято, на Покрову», — зауважив він.

Окрім цього, Петро Порошенко наголосив, що політика історичної пам’яті має бути мудрою та виваженою. Ті, хто її впроваджують, повинні всередині країни брати до уваги імператив збереження національної єдності, а не лише обстоювати власну точку зору. «Поза її межами — не допускати, щоб теперішні й майбутні відносини з нашими партнерами ставали заручниками минулого. У цьому сенсі дуже важливо контролювати градус історичних дискусій, але й мати чіткий набір аргументів», — додав глава держави.

Опісля він висловив переконання, що історію України мають обов’язково вивчати студенти всіх вищих навчальних закладів країни. Цей процес отримає умовну назву: «Вихід українських істориків з тиші аудиторій та наукових кабінетів». На думку Петра Порошенка, вони повинні вільно спілкуватися з широкою громадськістю.

Він не менше переконаний і в тому, що перемога у війні з агресором невідворотна. «На відміну від істориків країни-агресора, вам не треба нічого вигадувати. Це ми ні в кого нічого не крали, не крали своєї історії, не крали назви своєї країни, не крали наших українських історичних героїв, — наголосив глава держави. — Головна зброя українського історика — це факти. Факти і, повторюю, правда у сучасній інформаційній війні, ця правда на українському боці, тому наша перемога є невідворотною».

Продовжуючи тему, він заявив, що за роки свого президентства був на всі сто переконаний у перемозі України, в тому, що наші війська викинуть агресора з української землі, а український суверенітет, незалежність, державність відновляться на всіх кордонах, визначених міжнародним правом.

Потім ішлося про суперечливі теми в нашій історії, які є спадком радянської та російської пропаганди. У цьому розрізі глава держави звернувся до присутніх: «Ви, історики, як ніхто інший, усвідомлюєте наявність у суспільній свідомості дуже багатьох історичних конфліктів, і саме ви можете володіти переконливими аргументами в дуже багатьох суперечливих темах. Які це теми? Здебільшого це спадок радянської та російської пропаганди».

Під час цієї зустрічі стало зрозуміло, що Президент доручив задіяти всі дипломатичні можливості, аби витягти українського журналіста Романа Сущенка та інших українських заручників, яких утримує Росія, і що рішення щодо запровадження візового режиму з РФ має ухвалювати Верховна Рада. Президент вважає, що це питання потребує дискусії з українською громадськістю.

«В одному лише можна подякувати Путіну — в нас уже немає багатовекторності: із 13% українців, які підтримували НАТО в 2013 році, вже стало 54%. Із 32%, які підтримували європейську інтеграцію, українська нація стала настільки мудрою, що вже понад 70% підтримують європейський вектор розвитку нашої країни, — сказав Президент. — Наша незалежність і наша країна вдруге або втретє народилася саме зараз, і ми є свідками і творцями цього». 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»