Від сивої давнини день Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня був святом українського козацтва. Тож напередодні  знакової дати до Чигирина з’їхалися козаки Шевченкового краю, сотні гостей  з інших областей країни. Молебнем за соборну і незалежну Україну та во здравіє українського козацтва у церкві святих апостолів Петра і Павла розпочалося в Чигирині святкування Дня українського козацтва.

Козацькому роду нема переводу

«Ми завжди сповідуватимемо основні принципи козацтва: захист рідної землі, свободи і демократії», — говорили учасники свята. В унісон цим виступам прозвучали вітання з нагоди 365-річчя заснування Української козацької держави від Президента України Петра Порошенка і Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Промовці порівнювали  Богданову гору з духовним шпилем українців і від імені всієї черкаської громади просили Божого захисту для воїнів, які нині обороняють нашу землю на сході України.

— Нехай Пресвята Богородиця торкнеться їх своїм покровом, — сказала голова Черкаської облради Валентина Коваленко.

Представники Черкаського крайового товариства українського козацтва, козаки Тальнівської сотні й офіцери міліції одержали почесні нагороди. У стінах бастіону Петра Дорошенка відбулась урочиста церемонія посвяти у козаки. На вірність українському козацтву та єдиній суверенній соборній Україні присягнуло 19 восьмикласників Черкаського козацького ліцею, серед яких шестеро дівчат. Голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко вручив їм мазепинки та формені шеврони. Крайовий отаман  Олександр Зайцев передав ліцеїстам хоругву. Після виголошення слів присяги єпископ Черкаський і Чигиринський митрополит Іоан провів обряд освячення.

Посвячення ліцеїстів у козаки залишиться в їхній памяті на все життя. Фото Олега ГАНІНА

Усе тут, як і було за гетьмана

Гості відвідали пам’ятку історії українського державотворення — гетьманську резиденцію Богдана Хмельницького. Реставраційне відтворення унікального комплексу, де кілька століть тому зародилося й стало впливовою політичною силою козацтво під проводом гетьмана Хмельницького, розпочалося ще 2005-го. За чотири роки в будівельно-монтажні та опоряджувальні роботи  вклали близько 40 мільйонів гривень. Коштів для завершення робіт, однак, забракло. У гетьманській резиденції так і недобудували дві заплановані споруди, а ті, що вдалося звести, не мали належного внутрішнього обрамлення та наповнення. До того ж, за останні роки комплекс подекуди почав руйнуватися. Аби довести туристичний об’єкт до ладу, потрібно ще близько 30 мільйонів гривень, кажуть музейники.

Проте область підготувала об’єкти резиденції до свята українського козацтва. За рахунок спонсорів ремонтні роботи проведено на семи найважливіших об’єктах. У Будинку гетьмана відреставровано фронтони, пофарбовано фасади та внутрішні стіни, завершено ремонт окремих стін та цоколів, ∂анків. У військовій скарбниці замість зруйнованого та демонтованого цегляного ∂анку встановили новий з бутового каменю. Оновлено канцелярію, поліпшено виляд інших приміщень.

Піснями, народними гуляннями і найсмачнішим українським борщем черкащани й гості відзначали День українського козацтва у Чигирині. У неділю тут відбувся патріотичний фестиваль «Покрова на Чигиринщині». Насичена програма свята нікому не дала нудьгувати. В чигиринському районному Будинку культури пройшла вистава у виконанні акторів Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка «Назар Стодоля», дія якої розгортається на Чигиринщині.