ПЕРСПЕКТИВА

 Волинь активно виходить із кризи і визначила пріоритети на наступні роки

Тристоронню регіональну угоду між обласними державною адміністрацією, об'єднанням організацій роботодавців та Федерацією профспілок щодо регулювання у регіоні основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин на 2011 - 2012 роки підписано у ході підсумкової наради, що відбулась у Волинській облдержадміністрації.

За твердженням "підписантів", такий документ має лише Волинь. Вони вважають, що цей крок є вельми символічним. Адже головна мета документа - консолідація зусиль органів влади, роботодавців та профспілок, спрямованих на забезпечення економічного зростання, виконання першочергових завдань у соціально-економічній та - соціально-трудовій сферах.

Про підсумки виконання "Програми економічного і соціального розвитку області на 2010 рік" та завдання на 2011-й господарсько-управлінському активу регіону доповів заступник голови облдержадміністрації Едуард Стоєв. Названі ним цифри засвідчили: регіон впевнено виходить із депресивного стану, який пару літ тому спричинила світова економічна криза.

Це, зокрема, засвідчив фінансовий результат роботи підприємств області та надходження податків до бюджету. Минулого року індекс промислового виробництва збільшився порівняно з 2009-м на 26,7%. За темпами зростання промислової продукції Волинь впевнено посіла третє місце серед регіонів України. Внаслідок цього майже на чверть зросла у номінальному вимірі і середньомісячна заробітна плата штатних працівників. У регіоні протягом минулого року створено понад 19 тисяч нових робочих місць, що становить 126,8% до передбаченого програмою завдання.

Збільшення обсягів відбулось практично у всіх основних видах діяльності. Добре попрацювали меблевики, переробники, виробники харчових продуктів та напоїв, де зосереджено понад половину обсягів промислової продукції області. При цьому виробництво цукру з буряків, кормів для сільськогосподарських тварин та свійської птиці, круп, шоколадних цукерок, свіжої та охолодженої свинини, м'яса і субпродуктів свійської птиці нарощено в 2,2 - 1,1 раза.

Серед машинобудівників найвищих результатів і найпомітнішого позитиву досягли у ДП "Автоскладальний завод N1" ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан моторс", ПАТ "СКФ Україна", товариствах з обмеженою відповідальністю "Кромберг енд Шуберт" та "Хан-Електробау Україна".

Обласний бюджет минулого року виконано на 101,6%. До бюджетів усіх рівнів, як повідомив очільник волинських податківців Микола Гринюк, залучили 1,5 млрд гривень платежів, що на 186,2 мільйона більше, ніж у 2009 році. Ще 1,187 млрд гривень у державний бюджет спрямовано Ягодинською та Волинською митницями.

Працювати волинським підприємцям, без сумніву, стало дещо легше. Причину цього голова облдержадміністрації Борис Клімчук бачить і в тому, що не так давно деякі обов'язкові платежі "добровільно-примусово" збиралися наперед і "область була перевантажена податками. Нині ж ситуація стабільна".

Водночас керівник виконавчої влади області повідомив про принципово нові підходи до використання коштів з обласного та місцевих бюджетів, які спрямовуються на підтримку галузей господарства регіону. Відтепер влада відійде від практики прямих дотацій виробників чи надавачів послуг, а гроші виділятимуться виключно на обнулення чи здешевлення кредитів, залучених підприємствами чи підприємцями у розвиток галузі. Виняток зроблять тільки для дотацій на посіви жита.

Говорилося на нараді й про необхідність забезпечити неухильне виконання прийнятої обласною радою програми соціального і економічного розвитку на цей рік. У документі детально виписані усі пріоритети, що мають бути забезпечені керівниками райдержадміністрацій та бюджетних сфер. Серед них - завершення будівництва соціально значимих об'єктів, подальша розбудова міжнародної траси "Берлін - Варшава - Київ", підготовка до пуску єдиної шахти, що будується в Україні - "Нововолинської N 10", енергозбереження, розвиток високотехнологічного агропромислового виробництва, придбання для обласної клінічної лікарні магнітно-ядерного резонансного томографа тощо.

Знайшлося серед пріоритетів на наступний рік і місце для відновлення у сільських населених пунктах нічного освітлення та забезпечення усіх без винятку сільських шкіл теплими санвузлами.