Незабаром Україна відзначатиме ювілеї важливих історичних дат, зокрема 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка та 70-річчя визволення нашої держави від німецько-фашистських загарбників. Головне завдання, яке ставлять перед нами Президент України Віктор Янукович та уряд, — наголосив міністр культури Леонід Новохатько, відкриваючи в Каневі виїзну колегію галузевого міністерства, — присвятити цим подіям весь наступний рік. У зв’язку з цим міністерство планує залучити до формування річного плану роботи ініціативи громадських організацій, фондів, провідних ЗМІ, незалежних культурологів. 

На переконання посадовця, пріоритетне завданням галузі — утворення єдиного, більш тісного, культурного простору. Для цього учасники засідання пропонували проводити міжобласні гастролі театрів, філармоній тощо. Крім того, озвучено ідею щодо заохочення виробників національної культурної продукції до активізації діяльності шляхом звільнення від сплати ПДВ.

Час висуває нові вимоги до професіоналізму фахівців у сфері культури. Нині роль культурно-мистецької сфери має бути значно ширшою й виконувати виховну та соціальну функції. Причина неефективної роботи деяких установ, ішлося на засіданні колегії, — випадкові люди на керівних посадах, старе форматне мислення, нев міння, а часом небажання шукати позабюджетні джерела фінансування та нові підходи в управлінні. Тож за підсумками обговорення керівники областей одержали доручення конструктивніше підходити до добору кадрів.

Також ухвалено рішення узгоджувати взаємодію регіональних культурних закладів із міністерством і найближчим часом розробити послідовний план дій щодо розвитку галузі.

А як триває підготовка до важливих дат на Черкащині? Про зроблене та плани місцевих органів влади розповів голова облдержадміністрації Сергій Тулуб. На рівні області підготовку до відзначення історичних дат розпочали ще два з половиною роки тому. Протягом останніх років вдалося провести масштабні роботи: завершити першу чергу реконструкції музею Шевченківського Національного заповідника, впорядкувати могилу та пам’ятник поетові, завершити роботи в Успенському соборі в Каневі. Цього року заплановано провести відновлювальні роботи у селі Мошни, Звенигородськогому та Городищенському районах. Крім того, буде відремонтовано обласний музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка. Ідею очільника Черкащини щодо відкриття до ювілейної дати Співочого поля у Каневі підтримали всі присутні, зокрема й керівник «Просвіти» Павло Мовчан.

Учасники колегії розповіли, що підготовка до ювілею Кобзаря успішно розпочалася: готують до друку книжки, знімають фільми, організовують виставки, Шевченківські читання тощо. Багато зроблено за сприяння благодійного фонду «Велика родина». Попри це, роботу слід активізувати і розробити чіткий план заходів, зокрема тих, які проходитимуть на центральному рівні.

У ході обговорення підготовки до 70-річчя визволення держави від німецько-фашистських загарбників перший заступник голови Ради організації ветеранів України Микола Буряков від імені ветеранів подякував за належну увагу до відзначення цієї дати.

— Однією з основних подій стане естафета пам’яті «Слава визволителям України», у ході якої від області до області, від району до району, від міста до міста переходитимуть символи їхнього визволення: копії прапорів, пам’ятні вимпели, капсули із землею з місць боїв, — розповів Микола Семенович, наголосивши на важливості збереження пам’яток часів війни та відкриття у навчальних закладах кімнат бойової слави, музеїв, виставок.

Підсумовуючи, віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко зазначив, що до знакових дат залишилось зовсім небагато часу, тому підготовчі роботи потрібно активізувати, забезпечивши на лежну інформаційну підтримку. Крім того, подбати про те, щоб культура стала сучасною, доступною і цікавою. Важливе тут врахування громадської думки та залучення до підготовки проектів, видань, реконструкції та будівництва культурних об’єктів широких кіл громадськості.

— Перш ніж втілювати в життя якийсь проект, ми повинні провести громадські обговорення, порадитися з фахівцями та людьми, для яких це все робиться, — сказав він.