АКЦІЯ 

Сьогодні на всіх континентах відбудеться Година Землі

У кожного з нас, 6,6 мільярда землян, сьогодні дедалі більше підстав бодай на якусь мить відволіктися від щоденної суєти і замислитися над долею рідної планети. Вона ж бо наш спільний дім, і порядок у цій великій вселенській оселі напряму залежить від кожного.

Учені стверджують, що рух Земної кулі довкола своєї осі щороку уповільнюється. А планетарна історія навпаки прискорює свій поступ. Ще якихось 400-500 років тому, в епоху великих географічних відкриттів, нашим пращурам здавалося, що вони володіють майже безмежною територією води і суші, яку ще належить досліджувати і вивчати.

А нині, у ХХІ столітті, знов актуально і тривожно звучать слова першої земної людини, котра подивилася на планету згори, - Юрія Гагаріна: "Яка вона красива і яка маленька!"

Людство в своїй невпинній гонитві за миттєвими радощами давно втратило не лише почуття міри, а й інстинкт самозбереження. І, хоч як сумно, лише потужні природні та рукотворні катаклізми на кшталт українського Чорнобиля чи японської Фукусіми змушують нас повернутися до одвічних істин, з-поміж яких: не сміти там, де живеш; не плюй у криницю, з якої п'єш; не втрачай міру у споживанні дарованого Творцем.

Нагода згадати їх і не забувати ніколи - Година Землі, всесвітня акція, до якої запрошуються всі небайдужі впродовж нинішньої суботи. Цьогоріч вона проводиться вчетверте, після того, як 2007-го в австралійському Сіднеї у 2,2 мільйона будівель водночас на годину вимкнули світло. Ідею зменшити техногенний тиск на екологію планети підтримали понад 100 мільйонів людей у 35 країнах світу.

Тоді ж яскраве освітлення зникло на 38 метровій статуї Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро, лондонському Біг Бені, Великих Єгипетських пірамідах, київських Софійському та Михайлівському соборах. Торік Година Землі надихнула громади понад чотирьох тисяч міст зі 127 країн світу знову об'єднатися задля посильного внеску у благородну справу збереження довкілля.

Якою ж обіцяє бути нинішня акція на наших теренах? У столичному Центрі сучасного мистецтва пройде концерт при свічках, кошти від якого спрямують Всесвітньому фонду природи. Київські ресторатори обіцяють цього вечора нагодувати своїх відвідувачів стравами, які не вимагають використання електронагрівальних приладів.

Як завжди оригінальними будуть одеські природолюби: під час концерту вони напишуть свої зобов'язання перед природою і піднімуть їх у небо на різнобарвних небесних ліхтариках як символ надії на майбутнє планети. Полтавчани знову запросять любителів астрономії зазирнути до телескопів, а тамтешні велосипедисти під час велопробігу містом привернуть увагу городян до альтернативних різновидів транспорту.

У Хмельницькому нинішнього вечора згаснуть вогні на Майдані Незалежності, в Дніпродзержинську та Сєверодонецьку відімкнуть освітлення міськрад, а рівняни протягом години не включатимуть вуличні ліхтарі в центрі. На львівській площі Ринок також відбудеться дійство, що об'єднає активістів руху за збереження планети.

Година Землі - добра нагода перетворити акцію-символ на конкретну справу з очищення довкілля. В Україні вже стартували традиційні щорічні місячники й двомісячники з прибирання та благоустрою, до яких може долучитися кожен бажаючий.

Найяскравіший приклад, як це треба робити, подав нам своїм безсмертним твором Антуан де Сент-Екзюпері, герой якого геніально просто сформулював свій задум: "Прокинувся вранці, привів себе до ладу і одразу берись за прибирання планети".

Гірко усвідомлювати, та саме незадовго до всесвітньої акції на Пейзажній алеї столиці новітні варвари знищили скульптуру Маленького принца...