Президент Віктор Янукович вимагає до кінця року погасити борги із заробітної плати. «Якщо найближчим часом ці борги не буде погашено, я дійду до кожного виконавця, починаючи з міністрів і до регіонів», — однозначно висловився він під час зустрічі з представниками Українського союзу промисловців та підприємців і Федерації професійних спілок України.

За результатами зустрічі Віктор Янукович дав уряду доручення, які, до слова, вже вчора було розглянуто на його черговому засіданні. «Ми проаналізуємо стан справ практично за всіма напрямками і за всіма галузями, в яких у нас сьогодні є найбільша проблема. Щодо спаду виробництва, то він найбільше відбувся в експортноорієнтованих галузях економіки», — зауважив Президент.

Проблеми в економіці, на його переконання, спричинені не лише світовою економічною кризою, а й незадовільним менеджментом керівників Міністерства економічного розвитку і торгівлі. «Програму активізації економіки не запущено. Наслідок — не передбачено тих заходів, які, я сказав би, пом’якшили б негативні наслідки», — наголосив Президент.

Віктор Янукович розкритикував також і діяльність Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства: «Програми, які підготовлені, які треба сьогодні вже запускати і треба, щоб вони починали працювати в будівництві житла, не запущено. Вони очікують, умовно кажучи, коли прийде ефективний керівник і почне працювати над цим питанням».

Активізація внутрішнього ринку пом’якшує наслідки світової рецесії. Фото УНIAН

Економіка залежить від політики

Не задоволений Президент і роботою Міністерства промислової політики. За його словами, воно, на жаль, не запрацювало. «В чому там причини — кадрові чи організаційні, але воно сьогодні не працює», — підкреслив керівник держави.

Голова профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості Василь Мойсюк, зокрема, розповів, що представники профспілки досі не змогли зустрітися з міністром, а саме відомство на сьогодні не розгорнуло роботу.

Голова Наглядової ради ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» Володимир Приходько зазначив, що уряд має допомогти виробникові залізничного транспорту у вирішенні питання імпорту продукції до Російської Федерації. «Ми звертаємося до Кабінету Міністрів, щоб отримати підтримку, щоб це була рівна розмова. З нами особливо розмовляти не хочуть у Російській Федерації. Бо одна справа — підприємство, а інша — Кабінет Міністрів».

Загалом зустріч стала реакцією на звернення до глави держави керівників ФПУ Юрія Кулика та УСПП Анатолія Кінаха, де висловлено стурбованість погіршенням останніми місяцями економічного стану підприємств через ускладнення виробничих зв’язків з партнерами, зокрема в РФ та інших країнах СНД.

Призупинення сертифікатів на постачання продукції транспортного машинобудування спричинило збої в роботі «Азовмашу», Стаханівського вагонобудівного заводу, «Дніпровагонмашу», Крюківського вагонобудівного заводу. Аналогічні проблеми виникли на підприємствах хімічної та кондитерської галузей. Дуже серйозна ситуація у зв’язку з браком ринків збуту продукції склалася в галузях авіа-, автомобілебудування.

«Я уважно прочитав ваші листи, звернення і пропозиції. Поділяю вашу стурбованість ситуацією в країні», — відреагував Віктор Янукович.  Найгостріша ситуація, на його думку, спостерігається, зокрема, в будівельній галузі й машинобудуванні: «Деякі заводи вже працюють неповний робочий день, скорочується заробітна плата, є загроза втрати робочих місць». А така ситуація є неприпустимою і потребує негайного вирішення.

Президент УСПП Анатолій Кінах висловив позицію вітчизняних товаровиробників, які стурбовані ситуацією у відносинах зі стратегічними партнерами з країн Митного союзу, зокрема з Російської Федерації. «Сьогодні ми відчуваємо загрозу, передусім стосовно наукоємної і технічно складної нашої промисловості з високою доданою вартістю, насамперед машинобудування», — сказав він, додавши, що не меншою проблемою є питання постачання українських труб і кондитерських виробів. Тож сьогодні як ніколи є потреба в консолідованих діях для запобігання поглибленню цих проявів рецесії в нашій економіці.

Для цього слід задіяти всі важелі впливу для підвищення платоспроможності та динаміки розвитку внутрішнього ринку нашої держави, мінімізації залежності економіки від експорту. «Як свідчить досвід розвинених країн, всі вони виходили з кризи за рахунок потужних заходів із підтримки платоспроможності внутрішніх ринків, і на цій основі — мінімізації зовнішніх чинників», — зазначив фахівець.

Уряд триматиме зв’язок

Серед питань, які турбують членів профспілок держави і потребують нагального вирішення, голова ФПУ Юрій Кулик назвав погашення заборгованості із заробітної плати, соціальних виплат тощо, підтвердивши налаштованість Федерації профспілок на співпрацю з органами влади для вирішення вказаних питань.

А народний депутат Валентин Ландик розповів про проблеми з експортом продукції до МС. Це пов’язано з митною політикою України, Росії та правилами СОТ. Українська продукція, вважає він, може стати неконкурентоспроможною після підписання Угоди про асоціацію з ЄС, бо в такому разі обсяги експорту українських товарів до країн Митного союзу буде обмежено.

«Якщо можна, перенесімо підписання поки що на один рік. Дайте нам можливість підготуватися, дайте можливість закупити обладнання. Це прохання не тільки моє — це велике прохання промисловців», — сказав депутат. Президент ПАТ «Новокраматорський машинобудівний завод» Георгій Скудар також звернув увагу на проблеми в поставках української продукції на ринки Митного союзу.

На переконання Віктора Януковича, дієвим механізмом розв’язання озвучених проблем має стати тісна співпраця уряду, Українського союзу промисловців та підприємців і Федерації профспілок. «За результатами зустрічі дам доручення уряду відпрацювати ці питання і підготувати відповідні пропозиції. І пропозиції, і наші спільні дії ми будемо разом з вами узгоджувати, а уряду я обов’язково дам доручення, щоб він з вами тримав зв’язок», — резюмував Президент.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»