Українська збірна лише одного разу в своїй історії грала у фінальному турнірі чемпіонату світу. Цікавий факт, на який мало хто звернув увагу: трапилося це саме тоді, коли в нашій відбірній групі не виявилося жодної з команд топ-п’ятірки. З іншими конкурентами — Туреччиною і Данією, Грецією і Грузією — підопічні Олега Блохіна впоралися на диво впевнено: за чотири тури до фінішу кваліфікації ЧС-2006 у Німеччині синьо-жовті випереджали найближчого конкурента на сім очок.

Відбір до бразильського мундіалю виявився набагато складнішим. Якщо зважити на кадрову революцію в головній команді країни, підсумкове друге місце слід розцінювати як беззаперечний успіх. Наш наступний суперник у плей-оф теж може нарікати на примхи жереба. Адже з першого кошика французам випав найнезручніший суперник — чинний чемпіон світу, переможець двох останніх чемпіонатів Старого Світу — Іспанія.

Андрій Ярмоленко (№11): «Є шанс поквитатися з французами за поразку на Євро-2012». Фото УНІАН

У групі I все вирішилося в очних протистояннях фаворитів. У Мадриді Карім Бензема з партнерами врятувалися на четвертій компенсованій хвилині основного часу — 1:1. Однак у березні нинішнього року піренейці довели свою перевагу в Парижі на «Стад-де-Франс». Все вирішив єдиний м’яч, забитий Педро Родрігесом.

Домашня невдача боляче відобразилася на психологічному стані команди Дідьє Дешама. Його підопічні після цього не могли розписатися у воротах суперників п’ять матчів поспіль — сумне досягнення в історії триколірних.

Натомість безпрограшна серія підопічних Михайла Фоменка налічує зараз 10 ігор. Що найважливіше: п’ять останніх офіційних поєдинків Андрій П’ятов тримає свої ворота на замку. Що заважає довести цю серію до рекордної?

Букмекери ставлять на нічию

За інформацією впливової букмекерської контори William Hill, найочікуваніший результат першого матчу плей-оф чемпіонату світу-2014 між збірними України і Франції — нічия. Вірогідність такого підсумку — 3.10. Ставки на перемогу господарів приймаються з коефіцієнтом 2.70, успіх гостей — 2.50.

Загалом же явний фаворит на перемогу за сумою двох ігор — Франк Рібері та його партнери. Шанси чемпіонів світу-1998 на успіх коливаються від 1.25 до 1.33. Натомість синьо-жовті котируються значно нижче — від 3.20 до 3.55.

Іншими словами, вірогідність побачити серед 32 найсильніших збірних світу Францію 71–74%, Україну — 26–29%.

ПРЯМА МОВА

Анатолій КОНЬКОВ,
президент Федерації футболу України:

— У відборі до чемпіонату світу наша національна команда пройшла непростий шлях. Залишилося зробити один крок — найважливіший. Під керівництвом Михайла Фоменка синьо-жовта дружина здобула серйозний авторитет на міжнародній арені. І це не межа. Кожен з футболістів мріє зіграти у фінальному турнірі в Бразилії.

Ноель ЛЕ ГРЕ,
президент Федерації футболу Франції:

— Поєдинки проти України — цікавий варіант. Подивимося, як складуться два матчі в листопаді, але результати жеребкування в Женеві мені подобаються. Збірна Фоменка не буде легким суперником: вона випереджає нас у рейтингу ФІФА. Останнім часом синьо-жовті стали сильнішими, але і збірна Франції прогресує.

ПРОФІЛЬ

«Новий Шева»

Євген КОНОПЛЯНКА. Народився 29 вересня 1989 року в Кіровограді.

Вінгер дніпропетровського «Дніпра» та збірної України.

Зріст — 176 см, вага — 69 кг.

Вихованець футбольної школи клубу «Олімпік» (Кіровоград), перший тренер — Юрій Кевлич. З 2007 року захищає кольори «Дніпра».

У складі клубу зіграв 120 матчів, забив 23 м’ячі, віддав 18 гольових передач. 

За національну збірну — 33 зустрічі, 8 забитих м’ячів.

Учасник фінального турніру молодіжного чемпіонату Європи-2011. У складі синьо-жовтих дебютував 25 травня 2010 року в поєдинку проти Литви. Перший м’яч забив за чотири дні у товариській зустрічі з командою Румунії — 3:2.

Двічі визнавали кращим футболістом країни за версією газети «Український футбол». У сезоні-2012, за результатами опитування спеціалістів, журналістів та вболівальників, майже на 100 очок випередив свого одноклубника Руслана Ротаня і півзахисника київського «Динамо» Олега Гусєва.

По завершенні цьогорічного розіграшу Ліги Європи сезону 2012/13 експерти Союзу європейських футбольних асоціацій включили 23-річного футболіста до вісімки найкращих футболістів турніру.

У рейтингу молодих зірок Ліги Європи півзахисник «Дніпра» склав компанію Раулю Бобадільї («Янг Бойз», Швейцарія), київському динамівцю Александару Драговичу, який торік захищав кольори швейцарського «Базеля», Віктору Мозесу («Челсі», Англія), Мохамеду Салаху («Базель», Швейцарія), Едуардо Сальвіо («Бенфіка», Португалія), Саліху Учану («Фенербахче», Туреччина) та Єлле Воссену («Генк», Бельгія).

У десяти матчах на євроарені Коноплянка відзначився трьома забитими м’ячами.

— Технічний, стрімкий і кмітливий півзахисник є одним із найталановитіших молодих гравців в українському футболі, — йдеться у повідомленні офіційного сайту УЄФА.

Людина зі шрамом

Франк РІБЕРІ. Народився 7 квітня 1983 року в Булонь-сюр-Мері (Франція).

Атакуючий півзахисник мюнхенської «Баварії» та збірної Франції.

Зріст — 174 см, вага — 72 кг.

Виступав за французькі клуби «Брест», «Мец», «Олімпік» (Марсель), турецький «Галатасарай». Влітку 2007 року його трансфер з «Олімпіка» в «Баварію» був рекордним для Бундесліги — 25 мільйонів євро.

У складі мюнхенського клубу провів 164 матчі, забив 56 м’ячів.

У збірній Франції — 81 гра, 16 м’ячів.

Чемпіон Бундесліги 2008, 2010, 2013 років. Володар Кубка Німеччини-2010, 2012, 2013. Переможець Ліги чемпіонів-2013. Футболіст Франції сезону 2007. Кращий футболіст Бундесліги-2008.

У серпні нинішнього року визнаний кращим гравцем Європи, випередивши аргентинця Ліонеля Мессі та Кріштіану Роналду. 30-річний півзахисник останнього сезону виграв три турніри — Бундеслігу, Кубок Німеччини і Лігу чемпіонів.

Рібері тяжіє до гри на лівому фланзі, хоча він не типовий вінгер. Його основні козирі — спринтерська стартова швидкість, чудова координація і бездоганне володіння м’ячем, що дає змогу Франку перемагати в індивідуальних дуелях найсильніших оборонців суперника.

Екс-капітан «триколірних» Зінедін Зідан назвав його справжнім скарбом французької збірної.

— У світі важко знайти іншого гравця, який може так миттєво набрати швидкість із м’ячем у ногах, бути вибуховим і при цьому точним у передачах, — переконаний колишній партнер Рібері в національній команді Тьєррі Анрі. — Його гра дуже проста. Він завжди рухається вперед і робить це розумно: за необхідності може вчасно зупинитися, вичекати момент, щоб зробити націлену передачу. Він — справжнє жахіття для захисників суперника! 

Сторінку підготував Валерій РЕКУНОВ, «Урядовий кур’єр»