Стартує обговорення запропонованого урядом комплексного плану змін у податковій системі України, що, на переконання чиновників, значно спрощує процес нарахування й сплати податків та децентралізує їх. На висловлення своїх зауважень і пропозицій громадськість та бізнес мають місяць. У Державній фіскальній службі обіцяють врахувати запропоноване, і на стіл до депутатів 2 вересня має лягти доопрацьований варіант концепції реформування.   

«Податки повинні залишатися на місцях, тобто контролюватися і витрачатися там, де їх збирають, — наголосив під час прес-конференції в столиці голова ДФС Ігор Білоус. — Децентралізація — спосіб наблизити податки до їхніх реальних платників і розв’язати нагальні проблеми на місцях. У разі підтримки таких ініціатив депутатами це разом з передачею влади в регіони сприятиме їх розвитку та держави загалом».  Ігор Білоус нагадав, що відповідно до концепції реформування, кількість податків скорочується з 22 до 9.

Деякі податки скасовуються (про що бізнес просив не один рік), а деякі трансформуються, переходять із загальнодержавних до місцевих. Запропоновано єдиний облік на стандартах бухгалтерського. Вводиться єдиний звітний період — квартал (ефект — зменшення кількості звітів та платежів на рік для платників, а відтак і скорочення витрат держави та бізнесу на адміністрування податків). 

Змінюється і принцип оподаткування доходів громадян, що знизить навантаження на зарплату (представлено 6 моделей — йдеться про ставки 10, 15, 20, 25% залежно від суми заробленого та єдиного соцвнеску — ЄСВ). Агрохолдинги планують перевести на загальну систему оподаткування. Йдеться про суттєве скорочення їхньої маржі.    

Ігор Білоус підкреслив, що зміни в податковій системі ДФС та уряд не зробили раптовим сюрпризом для платників податків, а дали змогу їм обговорити, як у центрі, так і в регіонах, та внести свої пропозиції.

«Реформування ЄСВ та оподаткування зарплати — нагальна необхідність, — зазначив він. — Виплати у конвертах створюють серйозні проблеми з фінансуванням пенсійної системи, яка й сама потребує реформування. Водночас зменшення ставок податків та ЄСВ можливе лише за умови збільшення кількості реальних платників. Є просте правило: якщо хочемо платити менше податків, то їх мають сплачувати всі. Шукаємо оптимальну модель оподаткування зарплат. Чинна себе пережила і дискредитувала». 

Очільник ДФС нагадав, що загальне податкове навантаження на зарплати в Україні в 1,5 раза більше, ніж у ЄС — 55 проти 36%. Тож не дивно, що «в тіні» половина нашої економіки, а в конвертах виплачують щонайменше 20 мільярдів гривень. Щоб поступово вивести економіку на світло, уряд і пропонує стягувати 37 чи 41% ЄСВ з мінімальної зарплати і відповідно 19 і 15% — із суми доходів, що перевищують мінімальні. «Це збільшить офіційні доходи населення, яке зможе активніше брати кредити, що дасть свій поштовх для розвитку економіки», — констатує він. Чиновник назвав і компенсатори зниження ЄСВ — детінізація ПДВ шляхом запровадження електронного його адміністрування, збільшення ренти на нафту та газ. Тобто надходження до пенсійної системи забезпечуватимуться.

«Запропоновані урядом зміни таки вдарять по мінімізаторах і тіньовиках. Так, паралельно зі зменшенням ставки ЄСВ, вимагатимемо запровадження кримінальної відповідальності за ухилення від її сплати. Хто не платитиме, постійно буде під ковпаком правоохоронців — зокрема Служби фінансових розслідувань, створення якої нині також активно обговорюють. Вона перебере певні функції СБУ, МВС тощо і комп?лексно, а не вибірково як нині, досліджуватиме злочинну схему розкрадання та легалізації коштів, доводитиме справу до суду та відшкодування коштів у бюджет», — запевнив Ігор Білоус.

Крім того, із введенням з початку наступного року електронного адміністрування ПДВ зменшиться тіньовий обіг готівки. Також НБУ та ДФС планують урізати готівковий обіг гривні. Тож перевести кошти в готівку стане дорожче, що підштовхне бізнес до виведення зарплат «із тіні».