— Я одинока мати, виховую сама неповнолітнього сина. Працюю швачкою. Як пояснили в бухгалтерії, частина податків з мене не стягується. Але чомусь їх відраховують. Повертати гроші, які мені заборгувало підприємство, знімаючи з мене податки, в бухгалтерії відмовляються. Кажуть, коли будете рік тут працювати на підприємстві, тоді виплатять. Дайте мені, будь ласка, відповідь на такі запитання:

1. Чи маю право вимагати, щоб мені щомісяця знімали з зарплати невеликий процент податків, оскільки моя зарплата становить 1100 гривень.

2. Чи можуть мені на роботі повернути мої кошти, що знімали з мене у вигляді податків?

3. Мені надається 10 днів оплачуваних вихідних, але якщо я розраховуюсь із роботи і всі дні не використала, чи мають право мені ці дні компенсувати грошима?

4. Працюю на приватника. Нам не оплачують вихідні, які припадають на державні свята. Чи законно це?

Оксана,Одеська обл.

Консультує Оксана ТИМОЩУК,
юрист Благодійного фонду «Батьківська земля»:

— На застосування податкової соціальної пільги для платників податку на доходи мають право фізичні особи, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років або є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем), опікуном, піклувальником або утримує дитину-інваліда, граничний розмір доходу визначається як добуток суми граничного розміру доходу та відповідної кількості дітей. Докладніше про це поговоримо далі.

Податкову соціальну пільгу починають застосовувати до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право. Одночасно роботодавець відображає у податковій звітності всі випадки застосування або незастосування ПСП згідно з отриманими від платника податку заявами про застосування пільги, а також заявами про відмову від такої пільги.

Після звільнення за попереднім місцем роботи (зокрема і звільнення у зв’язку з переведенням) працівникові має бути виплачена грошова компенсація за всі невикористані дні додаткової соціальної відпустки (лист Мінсоцполітики від 20. 09. 2013 р. №807/13/155-13).

Відповідно до чинного законодавства України, вихідні та святкові дні не входять у робочий час та не оплачуються.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його на адресу: Редакція газети «Урядовий кур’єр»  вул. Садова 1, м. Київ, 01008 або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua