До 1 липня Державна фіскальна служба (ДФС) розсилала фізичним-особам — власникам нерухомості, яка підпадає під оподаткування, повідомлення-рішення про сплату суми податку. Законодавчо встановлено, що власник з моменту отримання платіжки протягом двох місяців має цей податок сплатити, інакше до нього застосовуватимуть санкції (штрафи: див. інфографіку).

Постійно трансформується

Традиційно платимо за попередній рік, гроші підуть у місцеві бюджети. Але слід зауважити, що податок на нерухоме майно, на відміну від земельної ділянки, постійно трансформується. Так, змінилася ставка податку, пільгова площа, що не підпадає під оподаткування зменшилася удвічі (див. інфографіку), оподатковують і нежитлову нерухомість (це будівлі готельні, офісні, торговельні, криті автостоянки, будівлі промислові та склади, гральні будинки, господарські (допоміжні) приміщення — сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби,  котельні тощо).

Як зауважує начальник відділу адміністрування майнових податків департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФС Юрій Тимощук, торік було законодавчо дозволено місцевим органам влади визначати ставки податків (від 0 до 2%), встановлювати пільги та збільшувати пільгову квадратуру, чим вони й користувалися. А ось уже в 2016 році збільшувати пільгову квадратуру не передбачено, тож у 2017-му під час обрахунку податків застосовуватимуть лише пільгові метри, визначені законодавцем (вони аналогічні чинним у 2015 році — див. інфографіку). А ще у наступному році ставки податку зростуть до 3% мінімальної зарплати за 1 кв. м. об’єктів житлової й нежитлової нерухомості (ставку визначатимуть місцеві органи). Плюс 25 тисяч гривень на рік додатково до 3% мінімальної зарплати заплатять власники квартир та будинків загальною площею понад 300 кв. м  та/або 500 кв. м відповідно за кожен такий об’єкт житлової нерухомості.

Стосується ще не всіх

Платіжки отримали ті власники майна, відомості про яке містилися у реєстрі прав власності на нерухоме майно, і наповнювався він переважно БТІ, а також містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, до якого заносять інформацію про об’єкти нерухомості з 2013 року. Інформація про значну кількість об’єктів досі міститься на паперових носіях у БТІ. За словами Юрія Тимощука, реєстр платників податку оновлюється і доповнюється щоквартально.

Юрій Тимощук нагадує, що не змінився механізм визначення площі, що підлягає оподаткуванню, у разі володіння кількома об’єктами. Тобто податок обчислюють з огляду на сумарну загальну площу таких об’єктів (зменшеної на неоподатковувану площу) і відповідної ставки податку. Не оподатковують об’єкти, що належать багатодітним та  прийомним сім’ям, дитбудинкам сімейного типу, сім’ям опікунів та піклувальників дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Щоправда, за умови, що сім’я володіє одним таким об’єктом.

«Якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій власності кількох осіб або у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, то платник податку — кожна з цих осіб за належну їй частку. Якщо об’єкт перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений у натурі, платник податку — одна з таких осіб-власників, визначена за їхньою згодою, якщо інше не встановив суд», — уточнив він.

Кожен, хто володіє нерухомістю, яка підпадає під оподаткування (див. інфографіку), може щороку до моменту отримання платіжок порахувати свої витрати. А розраховують платіж за спеціальним алгоритмом, розміщеним на сайті ДФС (sfs.gov.ua, розділ «Податки, збори, платежі», потім «Місцеві податки»,  далі «Податок на нерухоме майно»,  «Додаткова інформація», «Алгоритм»). Щоправда, приклади там наведено з урахуванням пільгових площ, чинних на момент запровадження податку на нерухомість у 2013 році: не оподатковували квартири до 120 кв. м, будинки — до 250, у разі володіння тим та іншим — 370. Але неважко замінити ці цифри в розрахунках на чинні нині (див. інфографіку). І пам’ятайте: якщо торік ви зареєстрували ваше житло, наприклад, у травні, то платитимете лише за 8 місяців, тобто з місяця, в якому виникло право власності.

Основні постулати  стягнення

1. Не оподатковують (пільги на):

♦ 60 кв. метрів включно (для квартир/ри);

♦ 120 кв. метрів включно (для житлового/вих будинку/ків); 

♦ 180 кв. метрів (для різних типів нерухомості, одночасного володіння квартирою/рами та будинком/ками).

2. Пільгу не надають, якщо квартиру/будинок використовують з комерційною метою, зокрема здають в оренду або навіть здають у безоплатну позичку.

3. Ставка:

♦ максимум 2% мінімальної зарплати, встановленої на початок звітного року —  до 24,36 грн за кожен квадратний  метр понаднормової (понадпільгової) житлової площі;

♦ максимум 1% мінімальної зарплати, встановленої на початок звітного року — до 12,18 грн за кожен понаднормовий квадратний метр нежитлової площі.

4. Строк оплати:

♦ 60 днів з моменту отримання платіжки.

5. Штрафи:

♦ затримка платежу до 30 днів — 10% нарахованого податку.

♦ затримка платежу понад 30 днів – 20% нарахованого податку.

Джерело: Державна фіскальна служба

КАЛЬКУЛЯТОР ОБРАХУВАННЯ СТАВКИ

Якщо громадянин володіє двома квартирами — у Києві (65 кв. м), де ставка податку 1% мінімальної зарплати — квартира 1, та Запоріжжі (70 кв. м), де ставка 2% МЗП — квартира 2:

1.Сумуємо площі: 65+70=135 кв. м. 

2. Віднімаємо пільгу: 135 — 60=75 кв. м, що підпадає під оподаткування.   

3. Визначаємо частки квартир у загальній площі:

• квартира 1: 65 / 135 = 0,48   

• квартира 2: 70 / 135 = 0,52

4. Визначаємо податок:

• квартира 1: 0,48x75x12,18 = 438,48 грн (в бюджет Києва)

• квартира 2: 0,52x75x24,36 = 950,04 (в бюджет Запоріжжя)

Головне — треба знати, які ставки податку та пільги ухвалили органи місцевого самоврядування чи в місті, селищі або селі. Слід на сайті місцевої влади знайти відповідні рішення. Принаймні, такі рішення сільради в моєму селищі знайшла.