Грантову угоду Представництво Європейського Союзу в Україні та департамент регіонального економічного розвитку Вінницької облдержадміністрації підписали під час Форуму міжрегіонального співробітництва та інвестицій, що пройшов у місті над Південним Бугом, за участі представників влади Донецької та Луганської областей. Очікується, що перенесуть або відновлять роботу на території  Вінниччини не менш ніж 36 підприємств малого та середнього бізнесу, які створять понад 700 нових робочих місць, зокрема й для вимушених переселенців зі сходу країни.

«Область укотре показує приклад регіональної співпраці. Ми всіляко підтримуємо промисловий капітал, який прагне розміщення своїх виробництв у нашій області. Грантова угода дасть змогу залучити 324 тисячі євро на адаптацію тих людей, які хочуть перенести свій бізнес», — зазначив голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

За його словами, постійно триває діалог із компаніями, які бажають розмістити або перенести своє виробництво в область. Це пов’язано з її вигідним географічним розташуванням, розвиненою транспортною логістикою, наявністю кваліфікованої робочої сили. Це дає змогу започатковувати цікаві інвестиційні проекти.

У регіоні діятиме 700 робочих місць, зокрема і для переселенців із Донеччини й Луганщини. Фото автора

Керівник проекту, президент асоціації «Приватні інвестори України» Сергій Десяк вдячний Представництву ЄС в Україні за сприяння в реалізації програми збереження робочих місць та відродження економічного потенціалу України.

Голова відділу співробітництва Представництва ЄС в Україні Беренд де Гроот зазначив, що Євросоюз планує значно збільшити суму допомоги за різними проектами в Україні. «Європейський Союз зацікавлений у стабільній мирній Україні, яка прагне розвитку. А форум продемонстрував тісну співпрацю влади і громади», — зауважив він.

Цей захід засвідчив, що найбільший інтерес спостерігається до реалізації проектів у сфері машинобудування, агропромислового комплексу, будівництва, виробництва будівельних матеріалів, легкої промисловості. Проект передбачає можливість отримання бізнес-переселенцям для відновлення діяльності на території області пільгових кредитів (максимальний розмір такого кредиту для однієї компанії еквівалентний 100 тисячам євро), надання безоплатної допомоги в розробленні бізнес-плану інвестиційного проекту, забезпечення інформаційної підтримки у налагодженні ділових контактів з регіональними компаніями, владою та приватними інвесторами.

Крім того, за словами  голови Державної служби зайнятості Ярослава Кашуби, передбачено пільги для підприємців, які працевлаштують переселенців з Донецької та Луганської областей. Зокрема таким роботодавцям компенсують витрати на заробітну плату впродовж шести місяців та допоможуть з перепідготовкою зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб. Можливими бізнес-майданчиками для перенесення підприємств зі сходу можуть бути території вінницьких непрацюючих  цукрових заводів, де є комунікації, наявна інфраструктура.