Погодні умови цьогорічної осені, що їх прогнозували в попередніх публікаціях «Нашого календаря» за народними прикметами, повністю справдилися. Осінь видалася затяжною і вологою. Починаючи з 2007 року, архістратиг Михаїл порушує давню традицію — не приїздить на  білому коні. Ось і минулого 21 листопада, а потім і в наступні дні погода по всій Україні була похмурою і дощовою. А це, за давніми спостереженнями, ознака того, що наступна зима буде теплою, з частими відлигами й ожеледицею. Такої самої думки синоптики Українського гідрометеоцентру.

Чи внесе свої поправки природа в такі прогнози? Перевіримо. Для цього слід запам’ятати, якою буде погода у дні грудневих релігійних свят: «Видіння». Введення до храму Пресвятої Богородиці. Третя Пречиста, Катерини (7), Андрія Первозваного, Варвари (17), святителя Миколи Чудотворця. 

Народна назва свята «Видіння» пішла від того, що в цей день Господь нібито відпускає душі праведників «повидіти» своє тіло. Тому цього дня не слід копати землю, бити трачами білизну, м’яти льон чи коноплі — «бо можна придушити душу». За біблійною версією в цей день батьки привели до Єрусалимського храму свою трирічну доньку — майбутню Богоматір Марію, виконавши обітницю про посвяту дитини служити Господові. До Третьої Пречистої слід завершити всі роботи по господарству. За цим святом старі люди прогнозують погоду на грудень і наступне літо. Якщо день морозний — холодна погода залишиться до кінця місяця; якщо йтиме дощ — літо буде вологе, з багатими сіножатями.

Серед релігійних жіночих свят знаменним є день вшанування пам’яті святої великомучениці Катерини. Колись, за християнською традицією, напередодні свята парубки постилися, щоб Господь послав для подружнього життя добру жінку. Дівчата організовували вечорниці, готували у складчину вечерю, ворожили «на долю». Увечері дівчата з горщиком каші виходили до воріт і по черзі тричі гукали: «Доле, доле, йди до мене вечеряти!» Якщо у цей час заспіває півень або загавкає собака, у той бік дівка заміж вийде і її доля буде щасливою. Якщо на Катерини туман, відлига, незабаром почнеться похолодання.

Перше парубоцьке зимове свято — Андрія. У народі його ще називають Калита. Пам’ятаю, як це свято гуляли в моїй хаті сусідські хлопці та дівчата. За гак на стелі, призначений для колиски немовляти, на шворці підвішувався обрядовий корж із білого борошна. Юнак або дівчина верхи на кочерзі «під’їжджали» до калити, яку охороняв парубок з квачем, умоченим у розведену сажу. Між вершником і охоронцем відбувався такий діалог:

— Я їду калиту кусати!

— А я буду по зубах писати!

— А я вкушу!

— А я впишу!..

Вкусити коржа, що гойдався на шворці, дуже складно. Щасливчика, якому це вдавалося, нагороджували оплесками, а невдахи під веселі жарти і сміх йшли на вулицю змивати «макіяж» із сажі.

На Андрія Первозваного господарі ходили «слухати» річку. Якщо вода плине спокійно — зима буде лагідною; якщо течія стрімка, вирує — взимку дошкулятимуть заметілі; якщо день видасться погожим — зима буде малосніжною.

Свята Варвара — покровителька вишивальниць. Це жіноче свято. Дівчата заготовляють гілочки вишні і ставлять у посуд з водою на підвіконня. Якщо гілка розквітне на Різдво, дівчина може сподіватися на щасливий шлюб. За народними прикметами, яка погода на Варвари — така буде на Різдво; якщо дерева вкриті інеєм — влітку буде врожай на фрукти; якщо горобці збираються у зграйки і весело цвірінькають — зима буде теплою.

Свято Миколая Чудотворця вельми шановане і в наш час. Святий вважається заступником усіх бідних і знедолених, усіх, хто плаває, мандрує, подорожує у далекі краї, він покровитель молодого подружжя. Святкового вечора глава сімейства (бажано дідусь) перевдягається у доброго Миколая і заходить до оселі з подарунками для дітей. Обдаровуючи їх гостинцями, святий Миколай згадує добрі вчинки, що їх робили діти протягом року. Ця традиція збереглася до наших днів і поширилася за межі приватних осель. Нині Миколай Чудотворець з подарунками відвідує дитячі садки, школи-інтернати, сиротинці.

Ми на порозі року прийдешнього. Забудьмо прикрощі й негаразди року минулого. Побажаємо одне одному щасливого майбуття, миру й злагоди в нашому неспокійному суспільстві, здоров’я та сімейного добробуту в новому році.

Передноворічні клопоти виходять на перший план. Фото Володимира ЗAЇКИ

НАШ КАЛЕНДАР

1 грудня        День працівників прокуратури; Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

2 грудня       Міжнародний день боротьби за скасування рабства.

3 грудня       Міжнародний день людей з обмеженими можливостями.

4 грудня       День працівників статистики; Міжнародний день добровольців заради економічного і                                            соціального розвитку; Введення до храму Пресвятої Богородиці. Третя Пречиста.

6 грудня       День Збройних сил України.

7 грудня        День місцевого самоврядування; Міжнародний день цивільної авіації.

8 грудня       День благодійництва.

9-15 грудня     Всеукраїнський тиждень права; Міжнародний день боротьби з корупцією.

11 грудня       Міжнародний день гір.

12 грудня      День Сухопутних військ України.

13 грудня     Апостола Андрія Первозваного.

14 грудня      День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

15 грудня       День працівників суду.

17 грудня       День працівників Державної виконавчої служби.

18 грудня       Міжнародний день мігранта.

19 грудня       День адвокатури; День співпраці Південь — Південь ООН; Святителя Миколая Чудотворця.

20 грудня       День міліції; День людської солідарності.

22 грудня      День енергетика; День працівників дипломатичної служби.

24 грудня       День працівників архівних установ.

25 грудня      Різдво за Григоріанським календарем.

31 грудня      Зустріч Нового року.