УРОЧИСТОСТІ

Президент наголосив, що в 2012 році кожен українець має отримати від уряду тверді гарантії соціального захисту

У День Соборності та Свободи України Президент Віктор Янукович взяв участь в урочистому зібранні, яке проходило в Національному палаці мистецтв «Україна». Виступ глава держави розпочав із того, що наголосив: вимагатиме від уряду першочергової уваги до забезпечення соціальних та економічних прав громадян. «Завдання всієї української влади — щоб у 2012 році кожен українець відчув ефективність та результативність наших дій… Необхідно підвищувати виплати малозабезпеченим. Переконаний, що без твердих гарантій наших громадян жодні модернізаційні проекти не досягнуть успіху», — сказав він, додавши, що адресні доплати отримають цього року вчителі, лікарі, працівники культури, пенсіонери, малозахищені верстви населення.

Керівники держави вшанували пам'ять Михайла Грушевського. Фото Михайла МАРКІВА

Політичної волі вдосталь

Однією з головних цілей державної політики Президент вважає ефективні і продумані соціальні реформи, без надмірного бюрократичного запалу і кавалерійських нападів. На його переконання, саме політика модернізації та ідея сучасної розвиненої держави мають об’єднати всіх громадян, а наша країна ствердиться як сильна та амбітна держава в сучасному глобалізованому і складному світі.

«У мене достатньо політичної волі, аби поступово втілити в життя нашу споконвічну мрію — розбудувати сильну незалежну Україну», — сказав Віктор Янукович.

А потім він перейшов до означення дієвих кроків влади у найближчій перспективі. Перший з них — у 2012 р. Україна укладе Угоду про асоціацію та вільну торгівлю з Європейським Союзом, а робота щодо запровадження безвізового режиму з ЄС триватиме й надалі.

Другий — 2012-й є роком Європи в Україні. «Ми приймемо, я впевнений, успішно — з усією традиційною українською гостинністю — чемпіонат Європи з футболу. Європа та світ по-новому побачать і зрозуміють Україну», — зазначив Президент.

Третій — Україна продовжить реалізовувати політику національного прагматизму зі своїми стратегічними партнерами: Росією, США, Китаєм.

Глава держави наголосив, що влада посилить увагу до питання захисту прав громадян та забезпечення свободи слова. Оскільки це невід’ємна складова демократичної, європейської країни. Посилиться й моніторинг та контроль за розслідуванням кожного виявленого випадку порушення прав та свобод людини. А на особливому контролі буде забезпечення свободи слова.

У цьому контексті Президент нагадав: через закони забезпечено доступ громадянам до публічної інформації, проводиться судова реформа, прийнято нове демократичне виборче законодавство.

Окрім цього, в країні продовжиться активна боротьба з корупцією, в якій жодне політичне прикриття не врятує порушників закону від правосуддя.

Віктор Янукович розповів і про реалізацію масштабних інфраструктурних проектів: будівництво терміналу з приймання скрапленого газу на Чорноморському узбережжі, вітрових і сонячних електростанцій, швидкісних залізниць. За його словами, завдяки цим проектам Україна зароблятиме і водночас заощаджуватиме в наступні десятиліття.

Перед законом рівні всі

Зважаючи на складну економічну ситуацію у світі, реформи в Україні доводиться впроваджувати в несприятливих зовнішніх умовах. І додатковим навантаженням для національної економіки Президент назвав «кабальні газові угоди» 2009 року, через які країна має мільярдні збитки, а також великий зовнішній борг.

«Ті, хто незалежно від посад підштовхував Україну до прірви, мають нести відповідальність перед українським народом. Саме рівність усіх перед законом, невідворотність покарання за його порушення є ознакою правової держави», — наголосив він.

Уже по завершенні двогодинної концертної програми Президент зустрівся з учасниками урочистого зібрання. В розмові взяли участь глави всіх релігійних конфесій України, відомі громадські, політичні та культурні діячі, а також попередні президенти України: Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко.

Звертаючись до присутніх, Віктор Янукович наголосив, що їхня підтримка ініціативи щодо проведення в Україні Дня Соборності та Свободи започатковує добру традицію святкування, яка відіграватиме велику роль в об’єднанні народу.

Як повідомляє прес-служба Президента, ця зустріч відбулася в теплій і невимушеній атмосфері, була відвертою, щирою та конструктивною.

Того ж дня разом із Прем’єр-міністром Миколою Азаровим глава держави поклав квіти до пам’ятників видатним українським діячам Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському.

У церемонії також взяли участь перший заступник Глави АП Ірина Акімова, секретар РНБО Раїса Богатирьова, голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов, урядовці, представники духовенства та громадськості.

А напередодні Дня Соборності та Свободи Президент відвідав Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського. Там він побачив одне з найбільших в Україні музейне зібрання творів вченого та його учнів, книжки, присвячені життю та діяльності Михайла Грушевського, оглянув його робочий кабінет та родинне помешкання.

По завершенні культурної програми Віктор Янукович подякував директорові музею Світлані Паньковій за екскурсію. Він наголосив на важливості дбайливого ставлення до спадщини видатного українського діяча. А в бік голови Київської міської держадміністрації Олександра Попова пролунали такі слова: «Бережіть цей музей». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»