Нові міністри, не встигнувши розпочати повномасштабну роботу, вчора були змушені відповідати на запитання парламентаріїв під час щоп’ятничної години запитань до уряду у Верховній Раді. Її голова Андрій Парубій висловив сподівання, що співпраця уряду з парламентом буде дуже щільною, продуктивною й ефективною. Члени Кабінету Міністрів відповідали коротко на різні за тематикою запитання.

Так, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман виступив за доопрацювання системи управління ризиками вантажів на митниці й запропонував перевести її роботу в автоматичний режим. А ще він радикально не змінюватиме команду ключових міністерств «економічного профілю», аби продовжити реформи. Наступного тижня навіть заплановано зустріч керівників комітетів і міністрів для напрацювання плану дій.

Міністр фінансів Олександр Данилюк також не вважає за потрібне змінювати фінансову політику країни — натомість, фокусуватиметься на системних змінах. Ця системність має допомогти розв’язати проблему щодо закриття в регіонах профтехучилищ через передачу їх фінансування на місця. Найближчим часом Олександр Данилюк оцінить і роботу Державної фіскальної служби. У разі виявлення проблем він діятиме: «Рішучі заходи будуть. Але спочатку я хочу розібратися, що відбувається в цій галузі. Мені треба оцінити проблеми», — сказав він.

А ще міністр фінансів заперечив звинувачення в корупції і приховування капіталів у офшорах. Він чітко заявив, що не займається підприємницькою діяльністю з 2010 року.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у галузях енергетики і комунальних послуг, а також представниками Міжнародного валютного фонду і громадських організацій проведе аналіз прозорості формування тарифів в Україні. Профільний міністр Ігор Насалик анонсував захід на понеділок.

До речі, він готовий продовжити процес реструктуризації найбільшого державного енергохолдингу НАК «Нафтогаз України».

Міністерство інфраструктури відкличе з Верховної Ради законопроекти про залізничний транспорт і про створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у транспортній галузі, — для доопрацювання. «Розроблено законопроект про залізницю, який дасть змогу повністю реформувати галузь», — пояснив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Також відомство продовжить реформу децентралізації дорожньої галузі і наполягатиме на створенні дорожнього фонду для фінансування ремонту й будівництва автомобільних доріг за рахунок збору акцизу від ввезення нафтопродуктів до країни. Це й ухвалення законопроекту про дорожній фонд, і передача місцевих доріг, техніки і засобів на місця, запуск незалежного контролю, що унеможливить зловживання в галузі.

«Немає дорожнього фонду — немає доріг. Це ілюзія, що бюджетним коштом щось зможемо відремонтувати», — додав він.

Міністр підтримує передачу в концесію державних стивідорних компаній, які оперують у морських торгових портах країни, або підготовку цих об’єктів до приватизації.

Обіцяє міністр завершити і процес реорганізації Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» в публічне акціонерне товариство до кінця 2016 року.

А міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий має намір найближчим часом відновити переговори з Міністерством фінансів і Міжнародним валютним фондом щодо змін у системі оподаткування сільськогосподарських виробників. Передовсім ідеться про питання, які потребують швидкого вирішення: підтримку та податкове регулювання.

Міністр наголосив, що не зупинятиме вже запущені успішні проекти попереднього керівництва Мінагрополітики. Він попередив співробітників відомства про жорсткі заходи впливу за корупційні дії, хоча й не має наміру змінювати склад команди. Можливі лише кадрові перестановки заради підвищення ефективності роботи.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін зауважив, що Євросоюз інтеграцією України може надати собі необхідної динаміки та енергії.

Міністр молоді та спорту Ігор Жданов розповів про організацію участі української збірної у літніх Олімпійських іграх у Бразилії (відбудуться з 5 по 21 серпня). Мовляв, усе відбувається згідно з планом і без ускладнень. У цьогорічному державному бюджеті на підготовку до Олімпіади-2016 передбачено 249,9 мільйона гривень. Станом на квітень Україна отримала 138 ліцензій на участь у літніх Олімпійських іграх в місті Ріо-де-Жанейро та 95 ліцензій на участь у Паралімпіаді.

Ігор Жданов наголосив, що підготовка до Олімпіади-16 здійснюється на найвищому державному рівні в межах повноважень організаційного комітету. В Україні затверджено список спортсменів, які увійшли до числа кандидатів на участь у літніх Олімпійських іграх. Це 525 осіб з 27 видів спорту. Призери отримають по 125 тисяч доларів за золоту медаль, 85 тисяч — за срібну, 55 тисяч — за бронзову відзнаку.

Опісля міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак заявив, що відомство готується до вшанування 30-х роковин аварії на Чорнобильській атомній електростанції.