Єгор Дементьєв займається велоспортом з 10 років. До того як потрапити у паралімпійський спорт, досяг  успіхів у звичайному. Та  2011 року  потрапив у ДТП: в Донецьку спорт смена збив автомобіль. Зазнавши компресійного перелому хребта, Єгор провів у ліжку чотири місяці. Це поставило під загрозу його подальшу спортивну кар’єру. Та завдяки підтримці рідних і тренерів він звівся на ноги. А вже 2012-го в Лондоні виграв золоту медаль. Сьомого змагального дня у Ріо Єгор Дементьєв став триразовим паралімпійським чемпіоном. До здобутої раніше  найвищої нагороди на треку додав «золото»  в індивідуальній гонці з роздільним стартом на шосе.

У середу українські па ра лімпійці взяли участь у десяти видах спорту та вибороли 4 золотих, 2 срібні та 3 бронзові нагороди, а збірна України ще наблизилася  до перевершення лондонського показника.

Велосипедист Єгор Дементьєв не збирається зупинятися на досягнутому. Фото з сайту telegraf.in.ua

До речі, першою побила  свій  рекорд за загальною кількістю здобутих у 2012 році нагород команда плавців. Тоді було 44 медалі (17 золотих, 14 срібних, 13 бронзових), а наприкінці сьомого змагального дня їх було вже 48 (18 золотих, 15 срібних та 15 бронзових).

Медалі у плаванні на рівних виборюють дебютанти ігор і  знані спорт смени. Перші на цих іграх нагороди вибороли Марія Лафіна («срібло»), що була юною учасницею Всеукраїнської дитячої спартакіади «Повір у себе», якій національна паралімпійська збірна 2008 року передавала естафету перемог; Ярина Матло («срібло»), Олександр Мащенко («бронза»). Також своє перше «золото» на цій Паралімпіаді виборов  Сергій Кліпперт. До нього спортсмен  ішов з 2004 року. Тоді в Афінах Сергій, який займається у тренера чотириразової олімпійської чемпіонки Яни Клочкової Ніни Кожух, здобув свої перші два «золота». В активі у спортсмена  два «срібла»  і шість бронзових медалей наступних двох ігор.  

Перше «золото»  Ріо й у пловчині Анни Стеценко на дистанції 50 м вільним стилем зі світовим та паралімпійським рекордом (27,34). Вона побила рекорд світу, що тримався 20 років.  Європейський рекорд оновив Дмитро Виноградець на дистанції 50 м брасом (55,03).

А зверху на цьому торті з  блакитних доріжок — коштовна родзинка: феноменальна естафета 4х100 м вільним стилем із золотою нагородою з паралімпійським рекордом (3:48.11). Однієї сотої не вистачило нашим хлопцям до світового рекорду. Після цього фінішу  Денис Дубров став чотириразовим паралімпійським чемпіоном, а Максим Крипак — триразовим.

Легкоатлетична скарбничка сьомого змагального дня поповнилася бронзовою нагородою Зої Овсій у метанні диска. Бронзову крапку поставив у кульовій стрільбі Олексій Денисенко у вправі  Р4 (довільний пістолет 50 м 60 пострілів, змішаний). Тож у доробку українських стрільців золота, срібна та бронзова медалі й четверте місце серед 11 країн-учасниць кульової стрільби на Паралімпіаді, а в  Лондоні було шосте, повідомляє офіційний сайт Національного паралімпійського комітету.

За кілька днів до завершення  феєрії в Ріо-де-Жанейро маємо нагоду й надалі вболівати за наших спортсменів. Зокрема ми в очікуванні футбольного фіналу, в якому наша команда, що розгромила голландців з рахунком 4:0 у півфіналі,  16 вересня зустрінеться з командою Ірану.  Сподіватися нам є на що, адже збірна України з футболу 7х7 (ДЦП) виходить у фінал турніру вже на п’ятій Паралімпіаді поспіль. Раніше, у 2000 та 2012 роках, українці програвали вирішальний матч і вдовольнялися  «сріблом». У 2004 і 2008 роках команда ставала чемпіоном.