КОРДОН

Сусідня держава значно спростила умови для виїзду українців за кордон

З першого вересня цього року Міністерство закордонних справ Польщі максимально скоротило перелік документів, які раніше мали подавати українці до відповідних консульських установ, аби отримати дозвіл на в’їзд до цієї країни. У зв’язку з цим у Посольстві Польщі відбулася прес-конференція, на якій ішлося про аспекти спрощення візових процедур. «Польща робить дуже багато кроків у напрямку покращення можливостей для поїздок українців до нашої країни та інших держав-членів ЄС», — заявив заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Даріуш Гурчинські.

Найбільше віз поляки видають українцям. Фото з сайту strazgraniczna.pl

19,5 євро за послуги

А керівник консульського відділу Рафаїл Вольські зазначив, що в Україні до 2007 року працювало 4 польських консульства, які щорічно видавали 150 тис. дозволів на в’їзд. Нині ж маємо 7 таких установ. А до початку 2012 р. польська сторона додатково відкриє мережу пунктів прийому візових анкет. Перший з таких пунктів діятиме орієнтовно з 11 листопада в Івано-Франківську. Нас?тупними будуть Донецьк, Дніпропетровськ та Львів. До речі, передачу візових заявок здійснюватиме зовнішня компанія VFS Global. При цьому Рафаїл Вольські підкреслив: відкриття пунктів жодним чином не вплине на доступ громадян України до консульських відділів. Проте за такі посередницькі послуги українець сплачуватиме 19,5 євро (у порівнянні з іншими країнами для нас ціна є найнижчою).

«Польща, використовуючи можливості, які їй надає національне та європейське право, намагалася постійно пом’якшити візові процедури для українців. Завдяки таким діям на першому році перебування в зоні Шенгену ми стали лідером з видачі віз. Ця тенденція зберігається і досі», — заявив він, нагадавши також про малий прикордонний рух.

Характеризуючи нинішні нововведення, Рафаїл Вольські акцентував на головному — спрощенні та скороченні переліку документів. «Відтепер ми не вимагаємо додаткових документів з місця роботи чи довідку про доходи», — підкреслив він. До консульства потрібно подати роздруківку анкети, заповненої на сайті www.e-konsulat.gov.pl, фото, закордонний паспорт, страховку та чек оплаченого бронювання готелю або лист-запрошення. А вже через 4 дні можна буде отримати візу.

Окремо керівник консульського відділу підкреслив, що польська віза не є гарантією виїзду на територію Шенгену. «Віза видається тією країною, на території якої особа перебуватиме більшість часу, і ця країна має бути першою при перетині кордону», — резюмував він.

Ставимо рекорд

Про торговельне партнерство з Україною розповів керівник відділу сприяння торгівлі та інвестиціям Анджей Грабовскі. За його даними, товарообіг між країнами досяг показника 6 млрд дол. у першому півріччі нинішнього року. При цьому він відзначив: темпи зростання українського експорту значно вищі від польського.

На зустрічі окремо йшлося й про перетин кордону під час чемпіонату Європи з футболу 2012 р. Нині прикордонні служби двох країн домовляються про спільний контроль, а в консульствах Польщі готуються збільшити кількість працівників, які займатимуться візовими питаннями.

І насамкінець було наведено статистичні дані. Загалом у 2009 та 2010 рр. польські консульства надали українцям відповідно 438 тис. 997 та 452 тис. 878 віз. Із 1 січня по 1 вересня цього року показник становив 381 тис. 007 дозволів. І якщо до кінця року ця цифра сягне 580 тис., то Україна стане рекордсменом у Європі за цим показником. Також польська сторона акцентувала, що за перше півріччя 2011 р. 228 тис. 864 українці скористалися шенгенськими візами, а національними — 151 тис. 165 осіб (надаються на 91-й день перебування в Польщі).