Упродовж двох років відбиття повномасштабної російської агресії для України надзвичайно важливо знати, що можна спиратися на підтримку друзів і партнерів. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час нагородження українських військовослужбовців у Гостомелі Київської області. У церемонії, яка відбулася на території аеропорту «Антонов», узяли участь Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, Голова Ради міністрів Італійської Республіки Джорджа Мелоні, Прем’єр-міністр Королівства Бельгія Александр Де Кроо, Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Символ гордості й мужності

Звертаючись до високих гостей, глава держави висловив подяку їм і народам їхніх країн, а також усім друзям і партнерам України за все, що вони зробили для українців упродовж повномасштабної війни. За його словами, тисячі наших міст, сіл урятовано від знищення окупантом.

Україна збільшує простір своєї безпеки й арсенал власних можливостей. Зокрема, ми змогли оновити український оборонно-промисловий комплекс і виходимо на такий рівень виробництва власної зброї, який дає нам змогу повертати цю путінську війну додому, в росію.

Глава держави наголосив, що завдяки єдності України й партнерів вдається долати всі виклики та забезпечувати здатність світу нарощувати тиск на російську державу та її економіку війни.

«Дякую нашим друзям за кожен пакет підтримки, який допомагає нашим воїнам битися, а державі з кожним днем зміцнюватися. Дякую за кожне санкційне рішення проти росії. І я дякую за кожен крок, який допомагає наблизити справедливе завершення цієї війни. путін повинен програти абсолютно в усьому, як тут, у Гостомелі. Так і тільки так виграє мир», — заявив Президент України.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо зазначив, що два роки тому президент рф володимир путін припустився серйозної помилки, намагаючись захопити Україну. Він наголосив, що Канада завжди підтримує Україну в боротьбі з агресором, адже йдеться про обстоювання наших спільних цінностей.

«Ви боретеся за свої суверенітет, територію, мову, культуру, демократію. Але так само ви боретеся за нашу демократію, за право кожного обирати своє майбутнє», — сказав Джастін Трюдо і висловив переконання, що Україна обов’язково переможе у війні.

Голова уряду Італії Джорджа Мелоні зазначила, що Гостомель став символом гордості та мужності України.

«Ми зібралися, щоб сказати дякую всім чоловікам і жінкам, які 24 лютого два роки тому почали боротися. Боротися за себе, свої сім’ї, за те, що для них найдорожче. Протягом 730 днів українці нагадують нам, що таке вірити у власну свободу та націю», — сказала вона.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що завдяки мужності українців, які до останнього набоя захищають свою землю, Україні вдалося повернути половину окупованих росією з лютого 2022 року територій.

«Сьогодні ми тут, щоб сказати, що й надалі допомагатимемо вам стільки, скільки буде потрібно. Будуть фінансова допомога, більше боєприпасів, тренувань для ваших військ, засобів протиповітряної оборони та інвестицій в оборонну промисловість України», — наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Прем’єр-міністр Королівства Бельгія Александр Де Кроо зазначив, що попри війну Україна втілює важливі реформи задля вступу до Європейського Союзу, а українські підприємства й аграрний сектор працюють. Він акцентував, що ті, хто прогнозував окупацію Києва, дуже помилилися, адже росіяни зазнали поразки від мужніх українських військових.

«російська поразка в Гостомелі була початком кінця російської спроби захопити Київ», — сказав Прем’єр-міністр Бельгії.

На заході також були присутні: Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, голова Служби безпеки України Василь Малюк, начальник Генерального штабу ЗСУ Анатолій Баргилевич, командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

На летовищі Гостомеля на Київщині, звідки два роки тому вороги намагалися захопити столицю, відбулися заходи, в яких взяли участь керівники держави та  поважні гості

Разом з партнерами — у вільному світі

Володимир Зеленський провів зустрічі із Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, Головою Ради міністрів Італії Джорджею Мелоні, Президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн та Прем’єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо.

«У день другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну ми вкотре доводимо, що попри всі складнощі та виклики Україна ставатиме тільки сильнішою і буде завжди разом зі своїми партнерами у вільному світі», — наголосив Володимир Зеленський, зустрічаючись з представниками ЗМІ за підсумками переговорів з іноземними лідерами в Маріїнському палаці в Києві.

Глава держави подякував кожному й кожній, хто допомагає Україні, всім лідерам, громадським і політичним діячам, підприємцям, усім людям світу, які і серцем, і справою з Україною, з нашими воїнами та народом.

Окремо Володимир Зеленський подякував Прем’єр-міністрові Канади за підписання двосторонньої безпекової угоди, яка відкриває нові можливості для взаємодії України та Канади у сфері безпеки. Як зазначив Президент, укладена безпекова угода між Україною та Італією містить ключові аспекти взаємодії, зокрема на європейському та євроатлантичному рівнях.

Глава держави наголосив: «Маємо зробити все можливе й залежне від нас, щоб саме 2024 рік став багато в чому вирішальним для відновлення реальної та тривалої безпеки і для України, і для всієї Європи та світу».

Прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні зауважила, що її держава надає Україні військову та гуманітарну підтримку. Вона відзначила співпрацю між двома країнами в економіці, різних галузях промисловості та енергетичному секторі.

«Сьогоднішнім підписанням угоди ми підтверджуємо, що Італія й надалі забезпечуватиме необхідну підтримку свободи й незалежності України — країни, проти якої було вчинено агресію, — допомагаючи їй будувати майбутнє», — сказала Джорджа Мелоні.

Урсула фон дер Ляєн акцентувала на продовженні підтримки України, зокрема шляхом надання військової, фінансової допомоги та подальшого санкційного тиску на військово-політичне керівництво росії.

«Ми вже надали пів мільйона боєприпасів, і до кінця року досягнемо рівня мільйона. 60 тисяч солдатів підготовлено з нашою допомогою», — розповіла вона.

Президент Єврокомісії наголосила, що Україна повинна бути здатною успішно захищатися в майбутньому, тому ЄС хоче зміцнити оборонні потужності нашої держави як частини європейської системи.

«Ми розробляємо стратегію оборонної промисловості, яку презентуємо за три тижні. Це буде перший крок інтегрування України в наші оборонні промислові програми. І водночас ми навчаємося від вас, із вашого досвіду на полі бою. Ми хочемо інтенсифікувати цю співпрацю й відкрити інноваційний оборонний офіс у Києві», — повідомила Урсула фон дер Ляєн.

Прем’єр-міністр Джастін Трюдо наголосив, що безпекова угода між Україною та Канадою передбачає надання нашій державі фінансової допомоги обсягом 3 мільярди канадських доларів.

«Ця підтримка продовжить те, що ми робили з 2022 року. Надаватимемо її й надалі. Це охоплює серйозну підтримку бронетанкової коаліції — це наша сильна сторона — і дасть нам змогу продемонструвати лідерство серед партнерів. А також підтримка авіаційної коаліції, продовження наших зобов’язань, які ми взяли в липні. Орієнтуємося на довгострокову перспективу, щоб Україна змогла здобути цілковиту перемогу над путіним», — сказав очільник уряду Канади.

Прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо запевнив у продовженні підтримки України в боротьбі з агресією росії.

«Цього року бельгійський військовий внесок буде на понад мільярд. Ми частина коаліції F-16 і тренуємо ваших пілотів, щоб вони могли якомога швидше застосувати винищувачі для захисту вашого неба», — розповів він.

Александр де Кроо повідомив, що Бельгія вирішила відкрити в Києві та Харкові офіс бельгійської агенції розвитку. За його словами, питання відбудови України надзвичайно важливе, і саме росія має за це заплатити. Прем’єр-міністр Бельгії також зазначив, що нині опрацьовують питання використання заморожених активів росії.

Президент України також провів тристоронню зустріч з Урсулою фон дер Ляєн та Александром де Кроо, адже Бельгія нині головує в Євросоюзі.

«Ми досягли політичного рішення про відкриття переговорів щодо членства. І вже готові отримати переговорну рамку й після цього розпочати переговори про вступ України в ЄС. Можемо це все зробити саме в час головування Бельгії разом із вами, пане Прем’єр-міністре. Це буде не лише чітким свідченням, що об’єднана Європа не піддається жодному путінському шантажу, а й свідченням того, що Європа визнає та поважає повну відданість українського народу європейським цінностям і солідарності. Маємо разом долати кожну з наявних у Європі суперечностей і захищати нашу Європу від усіх форм російської агресії проти Європи. Наша Європа є й буде серед глобальних лідерів», — зазначив Володимир Зеленський і висловив вдячність Урсулі фон дер Ляєн та Александру Де Кроо.

У відеозустрічі формату «G7 плюс Україна» з Києва брали участь Володимир Зеленський, Джастін Трюдо, Джорджа Мелоні та Урсула фон дер Ляєн. Фото з сайту president.gov.ua

«Велика сімка» зібралась у відеоформаті

Володимир Зеленський узяв участь в режимі відеоконференції в засіданні «Групи семи» (G7). У відеовключенні зі столиці України, з Будинку митрополита заповідника «Софія Київська», також узяли участь Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Окрему зустріч у форматі «G7 плюс Україна» ініціювала Голова Ради міністрів Італійської Республіки Джорджа Мелоні у зв’язку із другою річницею повномасштабного вторгнення рф.

Звертаючись до лідерів країн G7, глава держави від імені всіх українців подякував за життєво важливу підтримку нашої держави та людей. Він нагадав, що за цей час країни «Групи семи» та Україна вже змогли зробити багато і світ відчуває, що режим путіна може програти війну. Глава держави подякував світовим лідерам за ці два роки, які вони були разом з Україною. Він подякував особисто Джорджі Мелоні за її лідерство та побажав Італії результативного головування у «Групі семи».

Президент України також звернувся до Президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, Президента Європейської ради Шарля Мішеля, прем’єр-міністрів: Канади — Джастіна Трюдо, Великої Британії — Ріші Сунака, Японії — Фуміо Кішіди, Федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца, Президента США Джозефа Байдена, міністра закордонних і європейських справ Франції Стефана Сежурне й подякував їм за підтримку нашої держави.

Джорджа Мелоні зазначила, що два роки тому, коли росія шокувала світ повномасштабним вторгненням, володимир путін мав на меті змусити Україну капітулювати за кілька днів. Але він не врахував двох чинників: стійкості українців та єдності Заходу.

«Це два елементи, які зробили його план провальним. І думаю, що ми маємо зробити значно більше, щоб перемога була наша — перемога України, а не росії», — наголосила Прем’єр-міністр Італії.

Джерело: Офіс Президента