Під час учорашнього урядового засідання очільник уряду Денис Шмигаль повідомив про створення Промислово-оборонного комітету України під керівництвом Прем’єр-міністра. До його складу увійдуть також міністр з питань стратегічних галузей промисловості, міністр оборони, перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки, віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр фінансів, міністр внутрішніх справ та голова Служби безпеки України. Як зазначив Прем’єр-міністр, уряд прагне налагодити системну роботу в питанні посилення українського оборонно-промислового комплексу.

«Ми також хочемо долучити до роботи комітету виробників зброї, незалежних експертів та фахівців. Наше завдання — вивести український ОПК на новий рівень, сформувати унікальну систему підтримки виробників, дати більше стимулів, підвищити рівень взаємодії з міжнародними компаніями в цій галузі», — наголосив Денис Шмигаль.

Уряд запропонує долучатися до цієї роботи місцевим органам влади: «Для нас важливо більше залучати владу на місцях до підтримки оборони нашої країни», — додав Прем’єр.

Про експорт і логістику

Цього року перед Україною стоїть багато викликів в економічній площині. Особливий фокус — на логістиці, експорті та збільшенні іноземних інвестицій. Передовсім ідеться про розширення  географії експорту, просування української продукції на світовому ринку, нові зони вільної торгівлі та безмитний доступ вітчизняних товарів у різні країни. Прем’єр нагадав, що напередодні Україна та Велика Британія підписали документ про продовження режиму безмитної торгівлі. Угода передбачає, що жодних мит на експорт українських товарів до Великої Британії не буде ще протягом п’яти років.

«Торік обсяг торгівлі між Україною та Великою Британією зріс на 20% і перевищив 1,4 мільярда доларів. Це сталося зокрема завдяки цій угоді», — зауважив Прем’єр. Він додав, що  цього тижня Палата громад Канади ухвалила закон, який дозволяє оновити угоду про вільну торгівлю між Канадою та Україною. Торік її в Канаді підписав Президент України, і завдяки цій угоді буде запроваджено найсучасніший режим лібералізації ринків послуг і здійснення інвестицій.

«Переходимо на принцип роботи «дозволено все, що не заборонено» у відносинах з Канадою. Український бізнес і особливо ІТ-сектор отримають нові можливості», — пояснив очільник уряду.

Він нагадав про роботу над продовженням економічного безвізу з Європейським Союзом. Це так само про можливість наших підприємців експортувати товари до Європи без мит.

«Нині експорт України до ЄС становить  майже дві третини загального обсягу. Тому складно переоцінити важливість цієї угоди для українського бізнесу і нашої економіки. Перший проміжний крок тут вже є. Європейська комісія рекомендує продовжити економічний безвіз до червня 2025 року», — зазначив Денис Шмигаль.

Так само Україна домовляється з ЄС про продовження транспортного безвізу. Українським компаніям слід надати право і надалі виконувати перевезення без додаткових дозволів.

Як повідомив Прем’єр, з наступного тижня електронна черга для автобусів запрацює на всіх пунктах пропуску з ЄС і Молдовою. Це дасть змогу швидше перетинати кордон.

«Поліпшення логістики — це також про зручні сервіси на кордоні. Зокрема, продовжуємо масштабувати проєкт «єЧерга», — зазначив Прем’єр-міністр. Він зауважив, що від початку роботи проєкту «єЧерга» за електронним записом кордон перетнуло понад 40 тисяч автобусів і 725 тисяч вантажівок. Це заощадило тисячі годин для людей та українського бізнесу.

Про євростандарти

Відповідно до Закону України «Про національні меншини (спільноти) України» уряд ухвалив Методологію використання мов національних меншин там, де вони традиційно та компактно проживають.

«Ідеться про використання мов нацменшин в наданні публічних та соціальних послуг, взаємодії із владою, наданні медичної допомоги та інших сферах. Забезпечуємо право національної меншини на розвиток її мови та водночас зберігаємо всі переваги української мови як державної», — наголосив Прем’єр.

Денис Шмигаль зауважив, що Україна продовжує впроваджувати європейські стандарти, стає ближче до ЄС і розраховує на якнайшвидший початок безпосередніх переговорів щодо вступу в Європейський Союз.

Кабінет Міністрів на засіданні затвердив План заходів з виконання рекомендацій Європейської комісії, представлених у Звіті про прогрес України в межах Пакета розширення Європейського Союзу.

«Це всеосяжний документ на понад 100 сторінок, покликаний структурувати та об’єднати зусилля органів влади для виконання рекомендацій Єврокомісії, які ми отримали в листопаді 2023 року в межах Пакета розширення ЄС, і для якнайшвидшої підготовки та ефективної участі в переговорному процесі зі вступу України до Євросоюзу», — зазначила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Документ визначає більш як 350 заходів щодо виконання політичних рекомендацій Єврокомісії, а також ключових рекомендацій за всіма переговорними розділами відповідно до кластерного підходу, строки їх виконання, відповідальні органи державної влади та алгоритм моніторингу реалізації положень плану.

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ