Бюджетна підтримка агросектору в 2014 році спрямовуватиметься на галузі, які найбільше цього потребують. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк під час прес-конференції, присвяченої підсумкам 2013 року і планам на 2014-й. Він уточнив, що ставку насамперед робитимуть на тваринництво, на розвитку якого неодноразово наголошував Президент України.  Торік у цій складній і проблемній галузі досягнуто стабілізації й приросту на 5%, і цей напрям треба продовжувати, переконаний він. На це у бюджеті-2014 передбачено 900 мільйонів гривень, або на 250 мільйонів більше, ніж торік.

Тепличникам пішли назустріч, знизивши вартість енергоносіїв. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Наступний пріоритет, за словами міністра, — садівництво та виноградарство. На їхню підтримку в бюджеті передбачено 700 мільйонів гривень, або на 100 мільйонів більше, ніж у 2013-му. «Аграрії зможуть скористатися цією підтримкою для викорчовування старих садів та виноградників і садіння нових, будівництва сучасних сховищ», — зауважив він. 

Ми й надалі розбудовуватимемо оптові ринки сільгосппродукції, продовжимо програми «Рідне село», «Чиста вода» і роботу над дерегуляцією підприємницької діяльності в агросекторі. Адже саме через останнє чуємо найбільше критики від Президента, уточнив Микола Присяжнюк.

Щодо підсумків 2013 року, то досягнень насправді вистачає. Це й історично рекордний валовий збір зернових — 63 мільйони тонн, і значно вищі обсяги експорту.  «Україна увійшла до трійки за обсягами експорту основних зернових культур», — похвалився міністр, додавши, що у цьому маркетинговому році експорт може бути на 10 мільйонів тонн більшим, ніж у попередньому.

Крім того, у галузь залучено 12 мільярдів гривень інвестицій і створено 7,6 тисячі додаткових робочих місць. А в експлуатацію у різних регіонах України було здано 98 об’єктів агровиробництва. Загалом агросектор виробив продукції на 253 мільярди гривень і сплатив до зведеного бюджету 47 мільярдів, зауважив очільник аграрного відомства. Обсяг сільгоспвиробництва, порівняно з 2012 роком, зріс на 13,7%. Істотним поштовхом для досягнення таких хороших результатів та розвитку аграрного сектору стала реалізація завдань Програми економічних реформ Президента,  деталізованих у Національному плані дій і Державній програмі активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки. 

Розбудова інфраструктури агроринку  і діяльність державних операторів — Аграрного фонду (АФ) і Державної продовольчої зернової корпорації України (ДПЗКУ)  — забезпечили сталий розвиток внутрішнього ринку і відносно стабільну цінову ситуацію.

Зокрема, у листопаді 2013-го АФ почав закупівлі зерна майбутнього врожаю на умовах форварду. Об’єкт закупівель — озимі культури обсягом 1,2 мільйона тонн.  Аграрії вже заявили до реалізації 370 тисяч тонн зерна врожаю 2014-го, частину з яких авансовано на понад 309 мільйонів гривень. Окрім того, щоб сільгоспвиробники отримали необхідні обігові кошти, здійснюватиметься додаткове авансування за форвардними контрактами на закупівлю зерна врожаю 2014 року. Зокрема, 20% з розрахунку мінімальної ціни буде сплачено аграріям після проведення весняного огляду посівів. Тобто 50% мінімальної ціни товаровиробник отримає вже під час укладання контракту, 20% — після проведення весняного огляду полів, решту — за ринковою ціною на момент поставки товару, уточнив міністр.

Крім того, ПАТ «ДПЗКУ» законтрактувала і закупила (за спотом і форвардом) понад 3 мільйони тонн зернових і олійних, профінансувавши вітчизняних аграріїв на понад 4,1 мільярда гривень у піковий період потреби в обігових коштах.  Станом на 10 лютого ПАТ «ДПЗКУ» відвантажила на експорт 2,5 мільйона тонн зернових (зокрема понад мільйон тонн  пшениці, 1,4 мільйона тонн кукурудзи, 86 тисяч тонн ячменю і 35 тисяч тонн сої). Протягом 2013/2014 маркетингового року ДПЗКУ  заплановано поставити на зовнішні ринки понад 4 мільйони тонн зерна і готової продукції власних переробних підприємств.

До речі, державна  корпорація очолила рейтинги експортерів української пшениці й увійшла до трійки лідерів загального експорту зернових, а також відкрила для українських зернових великий китайський ринок, активно працює на ринках інших країн Сходу.

Напередодні прес-конференції «УК» вдалось ексклюзивно поспілкуватися з міністром аграрної політики та продовольства Миколою Присяжнюком.

Галина РАДІОНОВА
для «Урядового кур’єра»