РЕВІЗІЯ

Контролюючі органи виявили порушень на 410 млн грн

Державна фінансова інспекція України завершила кількарічну перевірку щодо використання бюджетних коштів, виділених на ліквідацію наслідків повені, яка сталася в липні 2008 року в західному регіоні. Тоді протягом 2008 -2009 років на подолання наслідків стихійного лиха у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях з держбюджету виділили понад 4,1 млрд грн.

Подвійна бухгалтерія

Сумніви щодо ефективності та правильності використання бюджетних грошей виникли ще у 2008 році. Саме тоді КРУ й розпочало перевірку, яка тривала аж до кінця листопада 2010 року. За цей час контролери виявили низку порушень на загальну суму понад 410 млн грн, у тому числі фінансових втрат - на 209 млн грн. Зокрема це стосувалося нарахувань та виплат соціальної допомоги сім`ям, постраждалим від повені. Передусім ідеться про компенсацію за пошкоджені хати, посіви, сади, виноградники, присадибні ділянки. Тут фахівці зафіксували збитків на 34 млн грн, з яких уже відшкодовано 5,5 млн.

Як чиновники низової ланки розпоряджалися чужими грішми, можна продемонструвати на прикладі управлінь праці та соціального захисту населення Могилів-Подільської і Мурованокуриловецької районних держадміністрацій та Могилів-Подільської міськради Вінницької області. Тут незаконно використали бюджетних коштів на загальну суму 1,9 млн грн, неналежно обстеживши пошкоджене майно при формуванні списків потерпілих.

Так само діяли й посадові особи дев'яти управлінь праці та соціального захисту населення районних державних адміністрацій Чернівецької області. Через неправильно встановлену категорію постраждалості, завищений розмір пошкодженої земельної ділянки, хибне врахування площ забудов, а також подвійне включення потерпілих у списки на виплату допомоги вони незаконно роздали 5,8 млн грн. Нині з цієї суми відшкодовано лише 1,5 млн грн.

"Благодійність" за рахунок держбюджету

Не обійшлося без шахрайства і при використанні коштів з виплати компенсацій сільськогосподарським виробникам, де контролери нарахували збитків на 9,6 млн грн, з яких повернули 0,9 млн. Перевіривши дев'ять управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій та чотири сільськогосподарські підприємства Чернівецької області, вони встановили порушення законодавства під час визначення та виплати компенсаційних виплат сільгоспвиробникам на 7,5 млн грн. А на Тернопільщині під час повторного обстеження сільгоспугідь комісійними групами виявили завищення площ, що загинули, й тим самим запобігли незаконній витраті 7,4 млн грн бюджетних коштів.

Махлювали й на об`єктах дорожнього господарства, де збитки перевалили за 77 млн грн. Наразі повернути вдалося лише 2,7 млн. Приміром, головне управління регіонального розвитку, інфраструктури та архітектури Чернівецької облдержадміністрації через завищення дев'ятьма підрядниками вартості виконаних робіт з відновлення доріг, мостів та переходів незаконно сплатило 13,3 млн грн. Траплялися й такі курйози, що платили ні за що. Скажімо, генпідряднику "Укрмонтажспецбуд", який фактично не виконав роботи та завищив вартість відновлення 16 мостових переходів у Заставнівському та Глибоцькому районах Чернівецької області, сплатили 10,6 млн грн.

Махінації за уставною схемою

Івано-франківські шахраї своїх схем не вигадували, а діяли так само, як їхні "колеги" в сусідніх областях. Тож ревізія у Службі автомобільних доріг області показала фінансових порушень на 4,3 млн грн, у тому числі пов'язаних із завищенням вартості виконаних ремонтно-будівельних робіт на 2,2 млн. У Верховинської райдержадміністрації таких зловживань виявлено на 4,4 млн грн.

Збитки, виявлені під час використання коштів, спрямованих на відновні роботи об`єктів комунальної власності та об'єктів водного господарства, обраховуються 88,7 млн грн (відшкодовано 37,5 млн). Так, у Басейновому управлінні водними ресурсами річки Південний Буг у Вінницькій області оплатили вартість робіт з капітального ремонту об'єктів, що не відносяться до об'єктів протиповеневого захисту, через що нецільово використали з резервного фонду держбюджету 1,1 млн грн. Окрім того, із виділених на придбання машин та механізмів для ліквідації наслідків стихії коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища придбали техніку на суму 1,72 млн грн, яка для цих цілей не використовувалася.

В Івано-Франківському обласному виробничому управлінні з меліорації і водного господарства внаслідок завищення вартості будівельно-монтажних робіт з відновлення об'єктів протипаводкового захисту населених пунктів встановлено незаконних видатків на суму 3,1 млн грн. А в Дністровсько-Прутському басейновому управлінні водних ресурсів через плутанину в документації змогли незаконно витратити 3,8 млн грн.

Шахрайські схеми зачепили й комунальну сферу. Ревізія у відділі капітального будівництва, паливно-енергетичного комплексу, інвестицій та розвитку комунальної сфери Косівської РДА в Івано-Франківській області показала, що 27 підрядників допустили незаконне завищення вартості ремонтно-будівельних робіт з відновлення доріг, берегоукріплень, мостів, дамб на 4,7 млн грн...

І це далеко не всі оборудки з бюджетними коштами, виявлені державними контролерами. Внаслідок їхнього втручання вже вдалося усунути порушень на понад 179 млн грн. За матеріалами перевірок правоохоронці порушили 86 кримінальних справ. До адміністративної відповідальності за недотримання фінансової дисципліни притягнуто 550 осіб, сплачено понад 86,7 тис. грн штрафів.

Тетяна КИРИЛЕНКО