Тема посилення місцевих громад, їхнього ефективного розвитку незмінно залишається пріоритетною на порядку денному країн Європейського Союзу,  Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та України. Це вкотре засвідчила аудиторія (понад 300 представників органів державної та місцевої влади, асоціацій, партнерських організацій із цих держав) і насичена програма дводенної конференції країн «Східного партнерства» «Муніципалітети — за стале зростання», яка розпочалася вчора.

Серед цікавинок конференції — правила реалізації  проектів сталого розвитку міст, результати пілотних проектів та висновки для нових, участь жінок у місцевій економіці. У межах дискусій учасники обговорять можливості муніципалітетів у розв’язанні проблем, що стосуються зміни клімату, підвищення енергоефективності, побудови динамічної та стабільної економіки. Країни ЄС та «Східного партнерства» визнають важливість ролі місцевих органів влади  у виявленні та розв’язанні складних проблем у сфері стійкого розвитку, економіки та клімату. Саме тому ЄС підтримує децентралізацію у країнах «Східного партнерства» як інструмент, що дає змогу органам влади на місцях виробляти власні рішення на шляху до стійкого економічного зростання.

«У світі та ЄС зокрема муніципалітети відіграють дедалі важливішу роль у впровадженні змін, які впливають на умови життя населення. Проблеми міст і містечок в усьому світі досить схожі. До програм регіонального розвитку слід обов’язково вносити питання захисту довкілля, створення інфраструктури та нових робочих місць. Адже більшість людей бажають жити й працювати там, де народилися, а не деінде. І для цього потрібно створювати необхідні умови», — зазначив керівник групи підтримки України в Європейській комісії Пітер Вагнер. Як зауважив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, у межах децентралізації органам місцевого самоврядування делеговано повноваження, ресурси й відповідальність. У такий спосіб місцеві громади можуть самостійно визначати стратегію розвитку, залучати інвесторів, реалізовувати проекти. Одне слово, впевнено йти до стабільного зростання. Віце-прем’єр додав, що вперше у Фонд регіонального розвитку закладено фінансування стартапів.

«Фінансова децентралізація та державна підтримка — потужний фінансовий інструмент посилення громад. Україна серед найбільш фінансово децентралізованих європейських країн. Місцеві бюджети вже становлять понад 52% консолідованого бюджету країни. Кардинально зростає державна підтримка регіонального розвитку. Це нові можливості для створення у різних галузях (освіта, медицина, адміністративний сервіс тощо) доступних та якісних послуг для жителів громад. За підтримки європейських партнерів тривають реформи, що змінюють країну, перетворюють її на таку, для якої висока якість послуг та висока якість життя громадян — найвищий державний пріоритет», — каже урядовець.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак говорив, що, згідно із соціологічним дослідженням, 96% жителів України однією з найважливіших проблем визначають охорону довкілля. І це корелюється з настроями в Євросоюзі.

«Згідно із соцдослідженням, серед жителів нашої держави майже однакова кількість (по 40%) тих, хто вважає, що охорона довкілля — справа центральної влади, і тих, хто вважає це обов’язком органів місцевого самоврядування.

Це наша спільна робота. І об’єднувальні механізми з’являються. Наприклад, є закон про оцінку впливу на стан довкілля. Він чинний менш як рік, але вже є яскраві приклади його ефективності. У Дніпрі небайдужі громадяни домоглися, що підприємства — основні забруднювачі довкілля затвердили чіткі плани екологічної модернізації та встановлення фільтрів», — підкреслив Остап Семерак. Він зауважив, що набуває чинності закон про стратегічну екологічну оцінку. Згідно з документом, стратегічні плани органів місцевої влади мають оцінювати з точки зору впливу на довкілля.