Українці прагнуть залишатися у рідній країні. Однак змушені заробляти на краще життя за кордоном. Про це свідчать результати  дослідження міграційних настроїв, проведеного  соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування 16—22 вересня 2016 року. 

Отож, згідно з опитуванням, майже  40% українців хотіли б знайти роботу за кордоном, проте лише  30% розглядають можливість змінити  країну проживання. Цифри на перший погляд вражають. То хто ці люди? Переважно хочуть емігрувати і шукати роботу за кордоном жителі західних регіонів України, молоді або ж середнього  віку чоловіки, радше з вищою освітою і забезпечені, зазначив на презентації дослідження в Укрінформі керівник соціологічної групи  Олексій Антипович.

Як зауважив експерт, серед готових емігрувати понад 50% пояснили це пошуком кращих умов життя, понад 40% — бажанням забезпечити краще майбутнє дітям, а ще 30% — браком гідної  роботи в Україні.

Та які  шанси, що українці отримають змогу або справді  поїдуть у майбутньому за кордон? Про значні шанси говорить чверть опитаних — 27%. Цікаво також, що серед людей, які бажають працювати за кордоном і водночас уже працювали там, 40% оцінюють свої шанси на виїзд у майбутньому як значні. При цьому, за словами Олексія Антиповича, 28% опитаних українців уже цікавилися можливостями працевлаштування за кордоном, а 11% раніше мали такий досвід.

Третина респондентів зазначила, що хотіла б працювати за кордоном за вже набутою спеціальністю, однак кожен п’ятий готовий перекваліфіковуватися, щоб бути затребуваним у нових умовах. На жаль. Не надто оптимістичний показник — майже 40% кажуть про те, що хочуть знайти будь-яку роботу незалежно від спеціальності. Однак є в дослідженні  оптимістична цифра: понад 60% опитаних українців кажуть, що якби вони мали постійну роботу за кордоном, то все одно за деякий час повернулися б в Україну.  «Не секрет, що наші заробітчани вже давно стали  вагомим чинником вітчизняної економіки. За останні п’ять років вони інвестували в Україну 35 мільярдів доларів. Це більше, ніж сукупні іноземні інвестиції в нашу країну. Проте якщо хтось гадає, що  українці, які виїхали за кордон на роботу, назавжди там  залишаться, то це не так. Більшість хоче  заробити  гроші й повернутися на батьківщину, де у них є власна земля, сім’ї, батьки і майбутнє», — переконаний президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

А поки що ця громадська організація, яка напрацьовує амбітні соціальні проекти, розробила «Абетку трудового мігранта» — посібник, у якому зібрано  найважливіші поради для українців, які їдуть працювати  за кордон.