Про домовленості, досягнуті під час нещодавнього українсько-німецького бізнес-форуму у Берліні, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк докладно розповів через екрани вітчизняних телеекранів в ході «10 хвилин» спілкування з телеглядачами. Він розпочав звернення до українців словами про те, що протягом останніх 18 місяців урядову програму економічних реформ було спрямовано, передовсім, на бюджетну й фінансову стабілізацію: «Непомірні борги, мільярдні витрати на їх обслуговування, неймовірні кошти, які потрібно витрачати на національну безпеку і оборону. Треба було знайти додатковий ресурс для підвищення заробітних плат і пенсій. Треба було фінансувати соціальну, медичну й освітню сфери».

Оптимізм фінансового майбутнього

Він пояснив, що саме тому перший пакет економічних перетворень уряд спрямував виключно на стабілізацію економічної ситуації. Це, власне, і є основою програми з Міжнародним валютним фондом.

Глава уряду з оптимізмом дивиться у фінансове майбутнє країни й прогнозує у 2016 році зростання вітчизняної економіки до позначки 2%. Найбільше цьому процесу має посприяти Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, яка набуде чинності 1 січня 2016 року. «Це стане дуже серйозним поштовхом до того, щоб українська економіка стала конкурентною і щоб в Україну прийшли іноземні інвестиції», — додав він.

Після такого вступу Прем’єр розповів, що він разом із Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель відкрив першу в історії потужну конференцію між українським і німецьким бізнесом, що німецький бізнес за останні півтора року з України не пішов і готовий інвестувати у вітчизняну економіку.

«Представники німецького бізнесу кажуть: Україна багато що зробила. Але треба робити ще більше, щоб німецькі інвестиції прийшли в Україну, створювали нові підприємства, нові робочі місця, завозили сюди нові технології», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Серед ключових сфер німецьких інвестицій в українську економіку він виокремив транспортну інфраструктуру. Уряд уже навіть розпочав переговори з компанією Siemens про оновлення рухомого складу української залізниці та її модернізації.

Німці також зацікавлені вкладати кошти в аграрний сектор. Щодо цього питання глава уряду сказав так: «Нам необхідні інвестиції для того, щоб мати нову якісну техніку. Тому ми проводимо переговори з розблокування фінансової допомоги для України через компанію «Гермес», яка буде спрямована на видачу кредитів для українських фермерів для придбання німецької техніки — таких комбайнів, як CLAAS і John Deere, що виробляють на німецьких заводах».

Окремо Арсеній Яценюк говорив про енергетичну галузь. У Берліні він звертався до місцевих компаній з проханням-пропозицією інвестувати в українську газотранспортну систему. «Ми ухвалили відповідний закон, і є всі можливості для того, щоб німецькі енергетичні компанії зайшли в українську енергетичну систему і спільно з нами оперували українською ГТС та сховищами, — наголосив він. — Це буде найкращий шлях, як не дати можливості обійти Україну і будувати різного роду газогони, які позбавляють Україну транзитного потенціалу. Це дуже сильний вид енергетичного бізнесу і формування спільної енергетичної політики між Україною, Німеччиною і в цілому ЄС».

А ще Прем’єр повідомив, що Німеччина розглядає Україну як одну з ключових країн з інвестицій в енергоефективність і енергозбереження. Це стало можливим завдяки реформам у енергетичному секторі.

Повернення до темного минулого не буде

Загалом інвестиції Німеччини в енергоефективність характеризуються новими котлами, утепленням і технологіями, які зберігають енергетичні ресурси і дають змогу менше платити за рахунки ЖКГ. Для України нині співпраця в економічній сфері з Німеччиною — надважливий крок. ФРН це лідер економічного розвитку Європейського Союзу. «Попри всі проблеми, які є в ЄС та Німеччині, зокрема пов’язані з кризою мігрантів, збитками країн-членів Європейського Союзу від санкцій проти Російської Федерації, Канцлер Німеччини Ангела Меркель підтримує український народ», — пояснив Арсеній Яценюк.

Він також повідомив, що українська сторона працює й на залучення американських інвестицій в економіку. За його словами, українсько-американський бізнес-форум у Вашингтоні таки дав позитивні результати і тамтешній бізнес вже «приїжджає в Україну, аби створювати підприємства, робочі місця і розвивати свою та українську економіку».

Окремо Прем’єр розповів, що в Україні звільнено 785 високопосадовців, які підпадають під закон «Про очищення влади», і понад тисяча високопосадовців, що підпадали під дію цього закону, звільнилися за власним бажанням.

У цьому контексті глава уряду розповів, що Конституційний суд прагне скасувати закон про люстрацію, і посадовці, які підтримували режим Януковича, хочуть повернутися назад.

«Те, що Конституційний суд хоче скасувати цей закон, це наслідок косметичних ремонтів судової системи. Вони хочуть скасувати цей закон, адже саме відповідно до нього кожен суддя Конституційного суду, який разом із Януковичем узурпував владу і знищував українську Конституцію, підлягає обов’язковому звільненню», — наголосив Арсеній Яценюк.