Україна очікує позитивного рішення ключового кредитора країни — Міжнародного валютного фонду — щодо нової програми кредитування української економіки, — не приховував  учора хвилювання від очікуваного рішення Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. 

Відкриваючи урядове засідання, він нагадав: наша країна вже підписала з МВФ програму реформ і виконала частину попередніх заходів, необхідних для подальшої співпраці. Арсеній  Яценюк укотре наголосив: кошти МВФ і програма фонду будуть покладені в основу економічного розвитку країни.

«На жаль, ці гроші не можуть іти на соціальні виплати, на пенсії, на зарплати. На жаль, ці гроші не можуть іти на безпосереднє підвищення життєвих стандартів. Але ці гроші є запорукою зростання української економіки. Ми збільшимо доходи держбюджету, і це дасть змогу переглянути соціальні стандарти в бік збільшення, створити додаткові робочі місця, стабілізувати економіку, збільшити експорт, стабілізувати валютний курс, що уже частково зроблено», —  зазначив Прем’єр.

Він свідомий того, як складно зараз більшості українських громадян.  «Російська військова агресія, війна, неймовірні втрати економіки б’ють по кишені кожного українця. Важко навіть порівняти, які країни проходили подібні випробування», — наголосив Арсеній Яценюк.

Прем’єр зазначив, що нинішнє становище України часто порівнюють із ситуацією в Польщі на початку 1990-х. Зараз польська економіка стала однією з найсильніших економік Європейського Союзу. Є тільки одна відмінність —Польща, коли проводила реформи, не воювала з Росією».

«Ми проводимо ці складні реформи, які отримують не найкраще сприйняття серед українців на сьогоднішньому етапі. Але я прошу всіх зрозуміти — без сьогоднішніх реформ у нас не буде завтра. А наш уряд бореться за завтра», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Він зазначив, що проти реформ в Україні, які роблять уряд і парламент, які схвалює Президент, «виступає Володимир Путін, який кілька днів тому зробив публічну заяву, Опозиційний блок, який привів країну до стану банкрутства, з якого ми її витягуємо, і ще група політиканів, які хочуть заробити дешеві політичні рейтинги на країні, що перебуває в стані війни». Натомість за наші реформи виступає з публічними заявами «Велика сімка», яка підтримує все, що зроблено сьогоднішнім урядом, наші американські, європейські партнери. І вони допомагають країні вийти з цієї дуже важкої ситуації.

«Хочу всіх запевнити, що ми вийдемо з цієї ситуації. Хочу попросити витримки, розуміння і єдності. Давайте думати не про себе, а про наших дітей і майбутні покоління. І про те, як витягнути країну з цієї прірви. Іншого рецепту не існує», — наголосив Прем’єр-міністр.

«Це не закінчення, це тільки початок складного, але правильного шляху. Нам далі треба від дня до дня виконувати нашу програму змін у країні», — підкреслив глава уряду.

Люди мусять зрозуміти, що без нинішніх реформ країна опиниться у минулому. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Годі гріти вулицю

Утім, починати велике варто з найменшого. Приміром, з економії. Відкриваючи урядове засідання, Прем’єр-міністр звернувся до органів місцевої влади з тим, щоб там, де прийнятні температурні режими, терміново ухвалити рішення про зменшення температури теплоносія і зупинку обігріву повітря. Арсеній Яценюк нагадав, що три тижні тому він дав доручення віце-прем’єр-міністрові — міністрові регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадію Зубку провести селекторні наради, щоб навести лад у теплопостачанні в областях.

«На вулиці плюс 14, а батареї — плюс 50. У мене складається враження, що окремі теплопостачальні компанії умисно зацікавлені в тому, щоб обігрівати атмосферу і виставляти рахунки українцям за дороге тепло», — наголосив Прем’єр.

Водночас він  висловив сподівання, що 20 березня відбудуться переговори з європейськими партнерами за участі Росії для того, щоб досягнути домовленостей про постачання природного газу в літній період.

Він нагадав, що в червні минулого року не погодився із запропонованою російською стороною ціною на газ у 485 доларів, і у першому кварталі 2015-го Україна сплачувала за газ ціну в 325 доларів.

Арсеній Яценюк наголосив: улітку Україна повинна максимально накопичити газ у сховищах.

Ще одним пріоритетним завданням глава уряду назвав перехід до придбавання природного газу у країн-членів Європейського Союзу: «Це дешевше і стабільніше. Росія залишатиметься одним із постачальників, але диверсифікація джерел постачання газу — це ключове завдання».

Патрульні з’являться і в областях

Старт роботи нової патрульної міліції у Києві заплановано на середину червня. До кінця 2015 року такі служби будуть у всіх містах-мільйонниках України.  Про це урядовцям повідомив міністр  внутрішніх справ Арсен Аваков.

За його словами, вже у квітні розпочнеться прийом заяв до  патрульної поліції в Одесі, влітку — в Дніпропетровську, Львові і Харкові. Планується, що до кінця цього року всі міста-мільйонники забезпечать новою патрульною службою.

Міністр внутрішніх справ вніс на затвердження уряду розпорядження Кабінету Міністрів про підписання угоди між урядом України та урядом США. Мета угоди — початок програми, спрямованої на підтримку реформ у сфері правоохоронної діяльності кримінальної юстиції. І її вже затвердила американська сторона.

За словами посадовця,  кошти (загалом це 26 мільйонів  258 тисяч доларів)  спрямують за двома напрямами: 16 мільйонів 772 тисяч доларів — на реформування правоохоронних органів, а 9 мільйонів 636 тисяч — на зміни в кримінальній юстиції та боротьбу з корупцією, зокрема на створення Антикорупційного бюро. 

Міністр молоді та спорту Ігор Жданов презентував на засіданні Кабміну Дорожню карту реформ у сфері фізичної культури та спорту.

Бажаємо гаазького перегляду!

Уряд розглядає всі можливі міжнародно-правові заходи щодо притягнення Росії до відповідальності за анексію Криму та військову агресію. Арсеній Яценюк нагадав, що Верховна Рада ухвалила заяву про передачу до юрисдикції Гаазького трибуналу розслідування міжнародного злочину, вчиненого Російською Федерацією стосовно України, — «анексії Криму та російської воєнної агресії на території східної України».

«Щоб міжнародні прокурори змогли розглянути заяву і почати провадження, Генеральна прокуратура, Служба безпеки України, Міністерство юстиції України збирають належну доказову базу, щоб притягнути до відповідальності всіх винуватих у вчиненні нападу на Україну, анексії Криму і в тисячах жертв, які спричинила російська воєнна агресія», — наголосив Прем’єр-міністр.

Арсеній Яценюк нагадав про розміщений в Інтернеті трейлер до російського документального фільму «Крим. Путь на родину»: «Цей фільм дає відповідь на запитання, хто давав указівки про захоплення української території в Криму і порушення міжнародного права, і хто за це відповідальний».

Прем’єр-міністр дав доручення Міністерству юстиції України направити цей відеозапис до Гаазького трибуналу: «Дуже важливо, щоб фільм, який з’явиться, також відправили до Гаазького трибуналу, адже ним мають зацікавитися міжнародні прокурори і слідчі».

«А ми свій фільм зніматимемо  — в реальності. Він називатиметься «Крим. Преступление и наказание», — додав Прем’єр-міністр.