КВАРТИРНЕ ПИТАННЯ

Жителі столичних гуртожитків зможуть приватизувати свої кімнати

 

Незабаром мешканці столичного гуртожитку, розташованого по вулиці Волкова, 10-А, зможуть створити у своєму будинку ОСББ. Це відбудеться після того, як вони приватизують свої кімнати. А цей процес розпочнеться приблизно через тиждень. Так пообіцяв голова КМДА Олександр Попов під час візиту до гуртожитку і зауважив, що міська влада Києва прискорює процес передачі на баланс міста відомчих та державних гуртожитків, аби їх мешканці швидше реалізували своє право на приватизацію житла. Гуртожиток на Волкова, 10-А було передано з балансу АК «Київенерго» до комунальної власності рішенням сесії Київради 26 січня.

— Ми розглядаємо цей гуртожиток як пілотний проект. На його прикладі відпрацюємо весь механізм передачі та благоустрою гуртожитків у Києві. Місто надасть мешканцям усю необхідну допомогу. Сюди приїде бригада комунальників, аби усунути прориви в системі водопостачання. Тільки-но дозволить погода — відремонтуємо дах. Однак функціонування ОСББ як форми управління колишніми гуртожитками буде найефективнішим. З одного боку, люди зможуть істотно заощаджувати, здаючи нежитлові приміщення, з іншого — хто як не мешканці краще знає, на що саме витратити заощаджені кошти», — підкреслив Олександр Попов.

 

Мешканцям саме цього гуртожитку пощастило — інакше й не скажеш. Адже в цьому році саме він «відкрив рахунок» щодо можливості приватизації кімнат. Київська влада обіцяє, що загалом у 2012-му пожильці щонайменше 19 гуртожитків зможуть приватизувати свої кімнати. Як повідомила прес-служба КМДА, очікується, що ще два гуртожитки перейдуть до комунальної власності після лютневої сесії Київради. Документи щодо інших 16 нині проходять процедуру погодження.

Безумовно, для столиці ця кількість  зовсім не велика. Адже в Києві під дію законів щодо приватизації гуртожитків підпадає 209 гуртожитків. З них 82 належать державним підприємствам, 36 — комунальної форми власності, а 91 — акціонерним товариствам. До речі, в багатьох регіонах процес передачі відомчих гуртожитків іде набагато активніше. Хоча якщо подивитися цифри минулих років у столиці, то можна зробити висновок, що ця справа взагалі цікавила мало кого. Адже з 2006 року, коли Київрада делегувала райрадам повноваження приймати на баланс гуртожитки, до комунальної власності міста та районів було прийнято лише… чотири.

Нині, за словами Олександра Попова, КМДА планує звернутися до Кабміну з проханням включити до Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки усі столичні гуртожитки, які досі перебувають у державній власності або на балансі підприємств різних форм власності. Нині ж до проекту держпрограми внесено всього 77, які належать держпідприємствам, та 32 гуртожитки, що входять до статутних фондів товариств.

Коли станемо господарями гуртожитку — тоді й кухню відремонтуємо. Фото з сайту realty.tochka.net

Будемо сподіватися, що ця ініціатива знайде підтримку в уряді. Тим більше, що й міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк рішуче налаштований захищати права мешканців гуртожитків на власний куточок.

— Ми відстоюємо жорстке дотримання соціальних стандартів та гарантій мешканцям гуртожитків. З метою розв’язання проблеми Мінрегіоном був розроблений, а парламентом прийнятий закон про вдосконалення правового регулювання реалізації житлових прав мешканців гуртожитків, і Президент його підписав, — зауважив Анатолій Близнюк. — Ми й надалі працюватимемо в цьому напрямку, жорстко відстоюючи інтереси пожильців гуртожитків.

А київський очільник пропонує піти ще далі у питанні поліпшення їхніх житлових умов. Він зауважив, що столична влада розглядає приватизацію кімнат у гуртожитках лише як проміжний етап у розв’язанні житлових проблем киян, що не мають власних квартир. Один з варіантів — надати можливість мешканцям гуртожитків придбати квартири за програмою 70х30. У цьому випадку 70% вартості помешкань оплачують майбутні власники, а ще 30% — держава. Ідея, безумовно, хороша. Дай, Боже, щоб у цих людей були кошти на ті 70%, враховуючи ціну квадратного метра столичних квартир…

ДОВІДКА «УК»

8 вересня минулого року Президент України Віктор Янукович підписав Закон під № 3716-VI «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Він передбачає обов’язкову передачу гуртожитків у власність територіальних громад із подальшою їх приватизацією, а також визначає порядок цієї процедури. Право на приватизацію мають громадяни, котрі на законних підставах не менше п’яти років зареєстровані і проживають у гуртожитках для одиноких громадян або сімей та не мають іншого власного житла. Законом також доручено Кабінету Міністрів щороку під час розробки законопроекту про Держбюджет передбачати кошти для реалізації цього закону та державної програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад.