Третій загальнонаціональний «круглий стіл» відбувся в Миколаєві. До останнього моменту його планували зібрати в Донецьку, але напередодні прийняли рішення про зміну місця проведення у південному регіоні. Миколаїв — більш-менш спокійна територія, попри певні сутички між Майданом та антимайданом на початку квітня, перегони за посаду міського голови та трагедію — вибух газу в багатоповерхівці. 

До місцевого «фонового режиму» додався загальноукраїнський. Обговорення питань єдності країни відбулося наступного дня після того, як Верховна Рада України більшістю голосів ухвалила Меморандум про взаєморозуміння та мир. Документ хоч і дискусійний, але, безумовно, дуже важливий.

Звісно, й наближення президентських виборів додало засіданню певного колориту. Про особливості миколаївського «круглого столу» красномовно висловився Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. «Перший був в стінах парламенту, — зазначив Прем’єр, — було цікаво, але не дуже. Другий — у Харкові, він мав жорстку ідеологічну рамку, обговорювали питання єдності країни. І третій — у Миколаєві, де жоден із промовців навіть не поставив під сумнів питання єдності країни. Це означає, що ми йдемо правильним шляхом».

 У заході взяли участь екс-президенти України Леонід Кравчук і Леонід Кучма, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, члени уряду, народні депутати, представник ОБСЄ Вольфганг Шінгер, голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Романчук, голова Миколаївської обласної ради Тарас Кремінь, представники органів місцевого самоврядування, бізнесу та релігійних організацій, громадські діячі, делегації Кіровоградської, Одеської та Херсонської областей. Родзинкою стала присутність на засіданні легендарних військових Юлія Мамчура та Дмитра Делятицького, які в Криму довели свою вірність державі.

Уже традиційно обов’язки модератора взяв на себе Леонід Кравчук. 

Перемовини з Росією завчасні

Питання відносин із Росією та ситуація на сході України, в сусідній Одесі були найбільш актуальними. Народний депутат Вадим Новинський, якому запропонували першому виступити, зазначив, що ухвалення Меморандуму про взаєморозуміння та мир — безумовно, крок до єдності. Він озвучив основні тези меморандуму: парламентсько-президентська республіка, децентралізація влади, судова реформа, реформа правоохоронних органів та прокуратури, боротьба з корупцією. 

Трохи відкоригував так звану дорожню карту України Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він додав ще зміни до Конституції після висновків Венеціанської комісії, новий Бюджетний та Податковий кодекси, виконання договору з ЄС. Український Прем’єр не погодився із позицією Вадима Новинського, який висловився за можливість відновлення діалогу з Росією на рівні двох парламентів.

«У сьогоднішніх умовах вважаю, що двосторонні переговори між Україною і Росією не можуть розглядатися», — сказав Арсеній Яценюк. Водночас він висловив готовність домовлятися у форматі «Женева-2» за участі України, ЄС, США та Росії.

— Ще півроку тому ми любили, поважали і говорили про братню країну Росію, — зазначив у виступі голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Романчук. — Сьогодні багато людей лякаються слова «брат-Росія». Чому? Тому, що пролилася кров. Ми — той регіон, на який роблять ставку, щоб роз’єднати і посварити людей. Не вдалося. Вважаю, що правильний шлях розв’язання будь-яких проблем у XXI столітті — сісти за стіл переговорів, але в тому форматі, який запропонував Арсеній Петрович.

А щодо ситуації в Одесі висловився Леонід Кучма, який зазначив, що вже не так важливо, хто там був головним винуватцем. Проблема в тому, що це взагалі відбулося, що ми допустили таку безглузду провокацію, від якої відмиватимемося все життя.

У Миколаєві в дискусії за «круглим столом» взяли участь численні представники громадськості. Фото УНIAН

Громада бере слово

В обговоренні актуальних питань взяли активну участь громадські діячі Миколаєва та Одеси. Зокрема одесит Марк Гордієнко розпочав виступ так: «Ви маєте зрозуміти, що ми живемо окремо. Влада десь на небесах, а люди по землі ходять. Хочу від імені народу сказати: якщо так буде продовжуватися, народ не стане терпіти. Люди вже перестали боятися. Зробіть щось для людей швидко і коротко. Так, як свого часу це зробив Кучма. Одним указом дозволив підприємництво. Я пропоную вам, зібратися і здійснити щось конкретне. Якщо ні, дочекаємося чергового соціального вибуху».

Відповів йому Леонід Кравчук: «Влада лише має створити умови, щоб ви самі, громада, створили умови для себе».

Про необхідність реформування системи місцевого самоврядування та передачу влади територіальним громадам висловився віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман: «Оскільки ми перебуваємо в Миколаєві, скажу про те, що дасть ця реформа Миколаєву і його жителям. Вони отримають можливість приймати рішення на території власного  міста. Їм не треба йти з простягнутою рукою до облдержадміністрації (до речі, їх буде ліквідовано), не треба їхати до Києва і просити гроші, щоб відремонтувати дорогу. Вони зможуть заробляти кошти і залишати їх на своїй території, й ці кошти мають бути адекватними потребам. Міста, селища і села будуть включені в економічне життя країни і по-справжньому буде побудована система партнерства».

 Емоціями був переповнений і виступ громадського активіста з Миколаєва Давида Арахамія, який пригадав регіоналові Вадиму Новинському його сумнівні «заслуги» перед містом. «До вас окрема претензія, — зазначив Давид. — Після вас ми маємо тисячі втрачених робочих місць, повністю зруйновані суднобудівні заводи і навіть один банк, який закрився». Питання завантаженості миколаївських суднобудівних заводів та виведення з кризу всієї галузі взяв під особистий контроль глава уряду Арсеній Яценюк.

Ми стали державою

Прем’єр-міністр зосередився на необхідності прийняття змін до Конституції: «Основний Закон держави пишеться не під людину і не під ситуацію. Він пишеться під державу, націю і майбутнє. Повинен бути публічний процес ухвалення нової Конституції. Якщо хтось із президентів, прем’єрів, голів Верховної Ради чи суддів думає, що Конституцію будуть писати під нього, то нагадаю приклад попереднього президента. Це погано закінчується».

Арсеній Яценюк схвалив те, що в Меморандумі порозуміння й миру від 20 травня «всі політичні сили закликали провести президентські вибори і отримати легітимно обраного законного главу держави». Він дав оцінку документу: краще мати цей меморандум і в якихось питаннях досягати згоди, ніж мати автомати і бандитів у Донецьку й Луганську. Більш того, протягом останніх днів ситуація на Донбасі розвернулася в інший бік, коли ті, хто сьогодні представляють і контролюють Донбас, заявили, що ніякі самопроголошені бандитські республіки не будуть керувати ні Донбасом, ні Україною.

Арсеній Яценюк наголосив, що за останні кілька місяців країна дуже серйозно змінилася: «Ми перестали бути територією — ми стали державою. Ми перестали бути населенням — ми стали нацією, яка бореться за своє право, яка йде вперед, жертвує, оплакує ці жертви, але не зупиняється. Не маємо права зупинитися, тому що надто багато треба зробити».

Не завжди олігарх — знак мінус

Пропозиція одного з народних депутатів, який заявив про необхідність боротьби з олігархами та про те, що політичні партії має фінансувати держава, викликала дискусію, в яку вступили два президента України. Так, Леонід Кравчук висловив переконання, що влада повинна тісно співпрацювати із впливовими бізнесменами.

«Давайте начистоту: ліквідувати олігархів означає ліквідувати економіку України, — зазначив Леонід Макарович. — Просто потрібно вдосконалювати взаємини між представниками влади та бізнесу. До речі, далеко не всі олігархи фінансують депутатів. Скажу більше: деякі олігархи самі є депутатами».

Другий Президент України Леонід Кучма підтвердив, що близько 80% власності держави перебуває у приватних руках. Він заявив, що для підняття економіки так званим олігархам потрібно фінансувати передусім свої підприємства.

«Не завжди олігарх — це знак мінус. Владі слід навчитися співпрацювати з великим бізнесом, створити для нього умови. А бізнес має заробляти не на державі, а для держави». Також він відзначив: «Поки люди самі не зрозуміють, що від них усе залежить, поки великий бізнес не зрозуміє своєї відповідальності, порядку не буде, військами нічого не вирішити. Ось Ринат Ахметов розповів, як гнати в шию представників так званої Донецької народної республіки. А інший олігарх, директор заводу з Краматорська, відсиджується, чекає, хто переможе. Навіть у гудок не погудів. Проте прості краматорські жіночки вийшли проти озброєних вояків. І коли шахтарі, металурги, хіміки, машинобудівники вийдуть на вулиці й виженуть вояків з нашої землі, умов для їхньої діяльності не буде».

Президенти висловили спільну думку, що великий бізнес уже починає розуміти, що Донбас не зможе існувати «в сірій зоні». Самопроголошена ДНР пропонує провести націоналізацію. «Але тоді хана буде Донецькій області! Через місяць нічого від неї не залишиться, а може, й раніше», — емоційно висловився Леонід Данилович. Він підкреслив, що сьогодні слід думати про нагальні питання, зокрема економічні, а інакше на південному сході почнуться голодні бунти.

Обговорення тексту звернення «круглого столу» також викликало дискусію. У зверненні зафіксовано ключові моменти: про необхідність роззброєння незаконних військових формувань, про організацію життя в Україні на демократичних засадах, про вибір українців, який вони мають зробити 25 травня. Також міститься в ньому і заклик до російської влади припинити втручання у наші внутрішні справи. Водночас у зверненні сказано: «Ми сподіваємося, що російський народ повірить в наші добрі наміри і зробить реальні кроки назустріч. Україна повинна бути незалежною, єдиною, демократичною державою».

Підбив підсумок засідання Леонід Кучма, який наголосив, що учасники «круглого столу» закликають українських виборців усіх областей прийти на виборчі дільниці і сказати своє слово про майбутнє України.