ТЕНДІТНА ВЛАДА

Як жінки спростовують оману тих, хто вважає їх слабкою статтю

Президент Південної Кореї

Пак Кин Хе

Перша жінка-президент в історії Південної Кореї наприкінці лютого склала присягу і обійняла посаду. У своїй інавгураційній промові вона закликала до національного возз’єднання в країні і справедливішого розподілу достатку.

Експерти ж пов’язують із новим президентом зміни в пріоритетах Сеулу: «Якщо попередня адміністрація занадто багато уваги приділяла відносинам із Вашингтоном за рахунок стосунків із сусідами, президент Пак Кин Хе позитивніше ставитиметься до вирішення дипломатичних питань та питань безпеки з Китаєм і Північною Кореєю». Пак справді заявила, що дотримуватиметься жорсткої позиції щодо територіальних претензій Японії та розвиватиме стосунки з Китаєм, а Північну Корею закликала стримати свої амбіції в галузі ядерної енергетики і стати на шлях мирного розвитку. «Я дотримаюсь обіцянки, яку дала народу, про те, що відкрию нову еру на Корейському півострові завдяки дипломатії, побудованій на довірі», — наголосила вона.

Водночас аналітики передбачають, що прихід до влади доньки «диктатора» викличе невдоволення лівих. Пак Кин Хе, як відомо, дочка покійного глави держави, військового лідера Пак Чон Хі, який очолював репресивний режим у країні. Щоправда, ще у вересні під час передвиборчої кампанії на прес-конференції вона вибачилася за злочини, скоєні режимом її батька.

Цікаво, що у Південній Кореї заборонено переобрання глави держави на другий термін. Тобто Пак Кин Хе має лише п’ять років, аби довести, що жінка-президент спроможна бути на вершині корейської політики.

Прем’єр-міністр Словенії

Оленка Братушек

Не просто новий прем’єр-міністр Словенії і перша жінка на цій посаді з моменту проголошення незалежності невеликої європейської держави: на її плечах нині певною мірою цілісність всієї євроспільноти.

Відомому економістові й одній з найактивніших членів партії «Позитивна Словенія» в новому статусі належить вирішити надважке завдання — вивести економіку зі стану глибокої кризи, адже сьогодні країна має державний борг, зіставний майже з 50% власного ВВП.

Політична кар’єра пані Братушек, народженої в березні 1970 року в Словенії, ввійшла в активну фазу у 1999-му з призначенням на міністерську посаду в уряді Янеза Дрновшека. Фінансовий сектор вона курирувала до 2011 року, обійнявши потім посаду керуючого справами словенського уряду. У тому самому році, маючи за плечима вдалу політичну кар’єру, Оленка Братушек стала депутатом парламенту республіки. А чільне місце у «Позитивній Словенії» дісталося їй замість її батька-засновника Зорана Янковича. Й ось у лютому вона отримала право формування власного кабінету міністрів.

Новий прем’єр-міністр уже повідомила про свій твердий намір знизити обсяг бюджетних обмежень, щоправда, не без застосування непопулярного заходу: підвищення ставок деяких податків. Сам факт приходу до управління кабінетом міністрів сильного і досвідченого економіста вже вселяє надію на, як мінімум, стабілізацію ситуації в знайомому йому секторі.

Президент і голова правління компанії ІВМ

Вірджинія Рометті

Ця чарівна блондинка є президентом і головою правління компанії IBM. А днями очолила новий рейтинг найвпливовіших жінок світу бізнесу від журналу Fortune.

Після десяти років перебування біля керма ІВМ сам Сем Пальміcано передав правління Джинні, як називають Вірджинію Рометті. А на запитання «Нью-Йорк Таймс», чим обумовлений вибір, запевнив: це жодним чином не пов’язано з її статтю. «Джинні призначили тому, що вона це заслужила!»

За словами Пальмісано, вона — ідеальний виконавчий директор, щоб вести ІВМ у нову добу. «Стратегічне мислення Джинні та фокус на потребах клієнтів видно в ініціативах зростання, від «клауд-комп’ютингу» та аналітики до суперкомп’ютера Watson».

Аналітики погоджуються, що жінка справді заслуговує на таку високу керівну посаду. А вибір на її користь став свідченням дедалі більшого впливу жінок на керівних поверхах IT-корпорацій. Зокрема, у майбутньому два потужних американських IT-концерни очолюватимуть жінки. У вересні новим керівником Hew?lett-Packard — запеклого конкурента IBM, теж призначили жінку — Мег Вітмен.

Канцлер Німеччини

Ангела Меркель

Біографія Ангели Меркель типова для номенклатурного працівника, який потрапив у політику, коли настав слушний момент. У неї немає яскравого незабутнього іміджу. Вона досить посередній оратор. Її єдиний козир — скромна чарівність звичайної жінки, яка нічого не хоче для себе. І схоже, саме такий політик і потрібен в добу глобалізації та повсюдного зрощування бюрократії й бізнесу.

Таким чином, весь секрет успіху Меркель лише в тому, що вона майже ідеально відповідає існуючому глобально сірому фону, вдало виділяючись на тлі нескінченної низки непоказних чоловіків. І в цьому сенсі Ангелі вкотре немає альтернативи. Їй не було альтернативи, коли вона стала лідером ХДС. Їй не було альтернативи, коли вона зайняла посаду бундесканцлера. І ось тепер їй немає альтернативи вже в світовому масштабі. І вона вже кілька років перебуває на вершині рейтингу найвпливовіших жінок світу за версією журналу «Форбс».

Її друге ім’я — Доротея — менш відоме широкому загалу. А саме в ньому можна було б відшукати деякі риси, які викликають подив у тих, хто й досі не розуміє феномену Ангели Меркель. Виявляється, жінки на ім’я Доротея вміють триматися за будь-яких обставин, що дає їм змогу виплутатися з найважчих ситуацій. Водночас здатні цілковито присвятити себе справі. Наділені залізною волею і блискавичною реакцією. Іноді здається, що вони народжуються з готовим планом на життя. Це рідкісний тип жінок, для яких завжди відчинені всі двері. То як, упізнали?

Міністр зовнішньої торгівлі ОАЕ

Любна аль-Касімі

Рейтинг «100 найвпливовіших арабських жінок» публікується журналом ділового світу арабських країн ArabianBusiness лише вдруге і вдруге поспіль його очолює міністр зовнішньої торгівлі ОАЕ шейха Любна аль-Касімі.

Рейтинг складається згідно з впливовістю арабських жінок у всьому світі, у всіх секторах, включаючи бізнес, науку, ЗМІ, спорт, академічне коло й індустрію розваг.

Королева Великої Британії

Єлизавета ІІ

У лютому 2013 року в рамках програми «Час жінки» на Бі-Бі-Сі оприлюднили рейтинг «100 найвпливовіших жінок Великої Британії». Він був складений на основі громадської думки.

Перший рядок рейтингу посіла королева Великобританії Єлизавета II, яка значно випередила міністра внутрішніх справ Терезу Мей. Автор книжок про Гаррі Поттера Джоан Роулінг у цьому рейтингу лише тринадцята.

Нині у Букінгемському палаці неабиякий переполох, адже вперше за останні десять років королева потрапила до лікарні та ще й змушена була залишитися у стаціонарі деякий час. Та сподіваємося, це не зменшить її впливу на сучасну політику.