МОВНЕ ПИТАННЯ

Лише 3,9 % громадян цікавить статус російської  мови
 

Нещодавно в інтерв’ю Першому національному  Голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив, що якби не було мовного питання, яке розводить, поляризує і  розколює суспільство, то перед виборами депутати придумали б інше…

Те, що спікер має рацію, як і те, що депутати, мабуть, не дуже переймаються інтересами своїх виборців, якнайкраще підтверджує  соціологічне опитування, проведене Центром Разумкова та фондом «Демократичні ініціативи».  І якби парламентарії дослухалися до голосу респондентів, які, по суті, представляють різні вікові категорії громадян, то пріоритетність питань, що розглядаються під куполом законодавчого органу держави, мала б зовсім інший вигляд.

Найбільше людей хвилює подолання безробіття (59,3%), подолання кризи в економіці, економічне зростання (51,8%), підвищення загального рівня зарплат, пенсій, стипендій (51,5%), зниження цін на продукти і товари першої необхідності (43,3%) тощо.

Водночас наведені дані свідчать, що з 33 питань статус російської мови за важливістю опинився на 31 місці. І якщо вісім років тому ця проблема хвилювала 8,9% українців, то в 2012-му — 3,9%. Отже, маємо ще одне свідчення того, як парламентарії збурюють суспільство задля досягнення суто своїх політичних цілей.