Кінець березня і початок квітня у природі особливі. У цей час на всій території країни, за винятком гірських вершин, температура стає плюсовою. Тож прокидається природа.

Але так було не завжди. У найхолоднішу зиму ХХ сторіччя, яка зачепила і значну частину березня, 20—21 березня спостерігали двадцятиградусні морози. Багато киян пам’ятає і рекордний сніг, що випав 22—23 березня 2013 року.

Багаторічні спостереження гідрометслужби дають змогу знайти ще багато цікавинок. Найважливіша з них — глобальне потепління, яке, вочевидь, не могло оминути й Україну. За період з 1881 року температура у нашій країні підвищилася щонайменше на 2°С. Найтеплішими виявилися саме останні роки. Так, у рекордно теплому 2015 році середньорічна температура в Києві уперше перевищила 10°С, досягнувши 10,5°С. Минулий 2016 рік також виявився серед найтепліших, хоч і поступився за температурою на цілий градус. До речі, цей рік був найтеплішим у всьому світі.

Підвищення температури спричинило те, що країна ніби змістилася на 300—400 км на південь. Це позначилося на рослинному і тваринному світі. Зокрема на Південному березі Криму тепер ростуть кактуси. Де-не-де на півдні зустрічається шакал. Нині у Причорномор’ї прекрасно почуваються пелікани. Між іншим, цього року вони вже прилетіли.

Саме цими весняними днями відзначаємо кілька дат: 22 березня — Всесвітній день води, 23 березня — Всесвітній метеорологічний день.

Не випадково цими днями на базі Одеського державного екологічного університету відбувся перший Всеукраїнський гідрометеорологічний з’їзд, на якому було створено Українське метеорологічне і гідрологічне товариство.

Останній день березня також особливий: 160 років тому народився фундатор метеорологічної науки України академік Борис Срезневський. Очікуємо, що ім’ям цього вченого найближчим часом буде названо Центральну геофізичну обсерваторію — знану на всю країну установу, в якій працюють фахівці-гідрометеорологи.

Насамкінець кілька слів про воду. У нинішніх умовах, коли зими вже не ті, що раніше, змінився і водний режим річок. На більшій частині країни пік водопілля вже минув, і лише у Дніпрі рівні води ледь помітно зростають — відбувається наповнення дніпровських водосховищ. До речі, з незрозумілих причин одне з них ще й досі називається Дніпродзержинським. А відповідну ГЕС уже перейменовано на Середньодніпровську.

Віктор ВИШНЕВСЬКИЙ,
доктор географічних наук,
для «Урядового кур’єра»